Kina giver EU indrømmelser på topmøde

EU og Kina blev i sidste øjeblik enige om en fælles erklæring ved tirsdagens topmøde i Bruxelles. Kina har fundet ud af, at der er nye boller på suppen i EU, lyder det fra Dansk Industri.

Kinas premierminister, Li Keqiang, og formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, holdt pressemøde efter gårsdagens EU-Kina topmøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: SUSANA VERA

Det var tæt på at blive en fuser.

Men efter intense forhandlinger helt op til deadline lykkedes det alligevel Kina og EU at blive enige om en fælles erklæring efter tirsdagens årlige topmøde mellem Kina og EU i Bruxelles. Et topmøde, som blev holdt på et tidspunkt, hvor EU for alvor har taget fløjlshandskerne af over for Kina.

I den fælles erklæring lover Kina at bakke op om et regelbaseret handelssystem med frihandelsorganisationen WTO som kernen. Der står også, at Kina ville skrue op for forhandlingerne om internationale regler om statsstøtte til virksomheder. Den massive statsstøtte til Kinas virksomheder samt unfair konkurrence er ellers en af helt store knaster mellem EU og Kina.

Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, beskrev erklæringen som et »gennembrud«, da han lidt i kl 16.30 stillede sig på podiet foran pressen sammen med Kinas premierminister, Li Keqiang, og kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

»Forhandlingerne var svære, men de bar frugt,« lød det fra Donald Tusk.

EU har skærpet kursen mod Kina

Det var det første topmøde mellem EU og Kina, siden EU-Kommissionen i sidste måned kaldte Kina en »systemisk rival« i et opsigtsvækkende Kina-strategipapir.

Udmeldingen markerede et kursskifte i tilgangen til Kina, hvor EU nu for alvor begynder at kræve samme betingelser for europæiske virksomheder i Kina, som kinesiske virksomheder på opkøb i Europa har nydt godt af i årevis.

EU forsøger nu at omsætte sin hårde kurs til konkrete handlinger fra Kina, lyder vurderingen fra Jonas Parello-Plesner, programdirektør i Alliance of Democracies.

»EU har kørt en mere Donald Trump-agtig stil og presset kineserne til det sidste,« siger Jonas Parello-Plesner.

Han peger på, at flere medlemslande støtter den skærpede tilgang. Den franske præsident, Emmanuel Macron, sagde for nylig, at EU-landene havde været for blåøjede over for Kina og inviterede Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker med til sit møde med Kinas præsident, Xi Jinping, i Paris forleden for at vise, at EU-toppen stod sammen.

Hos Dansk Industri hilser underdirektør Peter Thagesen erklæringen velkommen. Den er mere konkret end andre topmødeerklæringer, og det er positivt, mener han.

»Det er bevis på, at kineserne har analyseret situationen og fundet ud af, at der er kommet andre boller på suppen. De kan ikke køre på frihjul længere,« siger Peter Thagesen, som nu er spændt på at følge implementeringen af aftalen.

Den danske EU-parlamentariker Jeppe Kofod (S) siger, at det er et godt resultat – især set i lyset af, at en fælles erklæring hang i en tynd tråd til det allersidste.

»EU viser her, at hvis vi sætter vores tryk ind, kan vi forsvare en regelbaseret verdensorden, når det gælder handel. Det er i den grad i vores interesse i EU og i Danmark, at vi spiller efter samme regler,« siger Jeppe Kofod.

Han opfordrer dog til, at man ikke er naiv i forholdet til Kina, og at der bliver fulgt op på implementeringen af de fine hensigtserkæringer i dokumentet.

»Vi skal sikre os, at de også overholder de ting, de har skrevet under på,« siger Jeppe Kofod.