Kina går i kødet på USA: Stop for amerikanske computerdele og software

Det er en beslutning rettet direkte mod USA og landets tech-industri. Kina vil forbyde brugen af udenlandske dele og software til computere, smartphones og andet elektronisk udstyr, som bruges af kinesiske myndigheder og i offentlige virksomheder. Det er et stort skridt i opgøret med USA og kan påvirke den igangværende handelskrig.

Chipproducenten Intel leverer kerneteknologier til meget af det eletroniske udstyr, som står på kontorer og i private hjem verden over. Virksomheden kan blive hårdt ramt af det kinesiske forbud Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Blake/Reuters/Ritzau Scanpix

Det mest spændende er næsten, hvordan USAs præsident Trump vil reagere.

Mandag skrev Financial Times, at de kinesiske myndigheder forbyder brugen af udenlandske (læs: amerikanske) dele og software i alt elektronisk udstyr, som bruges af kinesiske myndigheder og offentlige organisationer.

Det er et opsigtsvækkende tiltag, som risikerer at få handelskrigen mellem USA og Kina til at eksplodere på et tidspunkt, hvor parterne ellers diskuterer, en mulig nedtrapning af stridighederne.

Chipproducenten Intel leverer kerneteknologier til meget af det eletroniske udstyr, som står på kontorer og i private hjem verden over. Virksomheden kan blive hårdt ramt af det kinesiske forbud Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Blake/Reuters/Ritzau Scanpix.

Det kinesiske direktiv betyder, at alle dele af det offentlige Kina i løbet af de næste tre år skal droppe brugen af udstyr, som indeholder udenlandske dele og software. Kina står med andre ord foran en massiv udskiftning af IT-udstyr, som i dag har dele fra for eksempel den amerikanske chipproducent Intel, softwaregiganten Microsoft eller den sydkoreanske elektronikproducent Samsung.

Farvel til amerikanske dele

For Kina handler direktivet om, at et sådant tiltag pr. automatik vil understøtte landets egen industri og udviklingen af egne nye teknologier. Det kan derfor godt være, at forbuddet vil give problemer på den korte bane, men tanken er, at det vil blive glemt, når landets egne leverandører begynder at levere deres egne bud på fremtidens tech-udstyr og software.

Det er ikke, fordi USA holder sig for gode til at gøre noget tilsvarende. Tidligere i år forbød den amerikanske regering brugen af udstyr fra kinesiske Huawei og har lagt hårdt pres på de europæiske allieredes mulige brug af Huawei til at etablere 5G-netværk.

Den kinesiske tech-leverandør Huawei er hårdt presset af et amerikansk forbud mod brugen af teknologi fra selskabet. Nu svarer Kina igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix.

USA kan tabe på den lange bane

Ikke desto mindre er det kinesiske direktiv alvorligt for ikke mindste amerikanske producenter som Dell, Microsoft og Intel.

I dag er Kinas IT-producenter totalt afhængige af kerneteknologier fra amerikanske selskaber. Overgangen til brug af rent kinesiske produkter vil også medføre, at de enorme mængder elektronisk udstyr, som i dag produceres i Kina til udenlandske købere, og som indeholder blandt andet amerikansk teknologi, kan ende med at få et andet og mere kinesisk indhold i løbet af få år – også selv om det ikke skal stå på kinesiske regeringskontorer.