Kig op! En kinesisk raket kolliderer med Jorden i weekenden – men ingen ved, hvor den rammer

En kinesisk raket er lige nu i et faldende kredsløb om Jorden. De dele af raketten, der ikke brænder op i atmosfæren, rammer Jorden i løbet af weekenden. Problemet er, at ingen ved præcis hvor eller hvornår.

Resterne af en kinesisk raket rammer i weekenden Jorden. Præcis hvor raketten kolliderer med kloden er endnu uklart. Raketten på billedet er ikke den kinesiske – billedet er fra Kennedy Space Center i Cape Canaveral, Florida, da SpaceX Falcon blev sendt afsted i februar 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

En 30 meter lang og 21 ton tung kinesisk raket er gået i kredsløb om Jorden. Raketten taber højde, og i løbet af weekenden vil de dele af raketten, der ikke brænder op i atmosfæren, ramme Jorden, og ingen – heller ikke kineserne – ved, hvor det vil ske.

Det er en raket af typen Long March 5B, der farer afsted med over 27.000 kilometer i timen. Raketten blev opsendt 29. april fra rumfartscentret Wenchang på den sydkinesiske ø Hainan. Den havde et modul med til den rumstation, som Kina planlægger at have klar til brug i slutningen af 2022, skriver The New York Times.

Aerospace Corp, der forsker i rummissioner, har forsøgt at beregne, hvor og hvornår raketten rammer jorden. De forventer, at kollisionen vil ske i Stillehavet nær Ækvator, men mere præcist kan de ikke komme det på nuværende tidspunkt. Det seneste skøn var, at den ville falde ned mellem lørdag og søndag dansk tid.

Det amerikanske militær oplyser, at de ikke har planer om at nedskyde den kinesiske raket, som også forsvarsministeren håber vil lande i havet.

»Vi har evnen til at gøre mange ting, men vi har ikke en plan om at skyde den ned. Vi håber, at den lander et sted, hvor det ikke skader nogen. Forhåbentlig i havet,« forklarede den amerikanske forsvarsminister, Lloyd Austin, ifølge The Guardian.

Det er ikke første gang, at resterne fra en kinesisk raket kolliderer med Jorden, uden at det på forhånd er kendt præcis, hvor resterne lander. I 2020 opsendte Kina også en raket af typen Long March 5B. Resterne af den landede i to landsbyer i Elfenbenskysten, hvor flere bygninger blev beskadiget. Heldigvis kom ingen til skade.

Jen Psaki, USAs præsident Joe Bidens pressesekretær, forklarede, da hun mødte pressen torsdag, at USA er forpligtet til at tackle risikoen omkring rumaffald, og at USA ønsker at arbejde med det internationale samfund »for at fremme ledelse og ansvarlig rumadfærd«, så lignende episoder i fremtiden kan undgås.

»For dem af os, der opererer i rumdomænet, er der et krav – eller der burde være et krav om – at operere sikkert,« forklarede hun og betonede vigtigheden af at sikre kommende rumaktioner, så ingen skal frygte for, at rumaffald lander midt i baghaven.

Kinesiske medier mener ikke, at raketten er ude af kontrol. Den kinesiske avis Global Times beskriver historierne om, at raketten er ude af kurs og kan forårsage skade, som »vestlig hype«. Situationen er »ikke værd at gå i panik« over, skriver den kinesiske avis.