Kampen om Venezuelas militær er gået ind: Mindre mytteri kan være iscenesat

Et mindre oprør i Venezuelas nationalgarde blev hurtigt slået ned, og det har fået iagttagere til at gruble: Var det regeringen, der havde iscenesat oprøret?

Venezuelanske politistyrker har omringet Nationalgardens forlægning i Cotiza, hvor et oprør tilsyneladende brød ud mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: YURI CORTEZ

Medlemmer af Venezuelas nationalgarde blev tidligt mandag morgen anholdt i hovedstaden Caracas, oplyser landets militær. Videoklip på internettet havde forinden vist en gruppe soldater, der svor troskab til en oppositionsleder, der har sat sig som mål at afsætte præsidenten Nicolás Maduro.

De trodsige soldater havde samlet sig ved en kaserne i Cotiza, en vestlig forstad til Caracas. Meningstilkendegivelsen kom, blot få dage efter at oppositionsledere tilbød medlemmer af de væbnede styrker amnesti, såfremt de vendte ryggen til regeringen og hjalp med at oprette en overgangsregering, der kunne gennemføre et retfærdigt valg.

Oppositionen har opfordret til landsdækkende demonstrationer i morgen og håber på et stort fremmøde, som kan dokumentere dens opbakning i befolkningen. Flere regeringer i Sydamerika har ligesom USA støttet oppositionens planer, men den er klar over, at det bliver svært at få de væbnede styrker til at skifte side.

En regeringsfjendtlig demonstrant har grebet til en molotovcocktail under sammenstød med sikkerhedsstyrker i Cotiza. Fold sammen
Læs mere
Foto: YURI CORTEZ.

»Vi må appellere til deres samvittighed og gøre det attraktivt for dem at skifte,« siger Juan Andrés Mejía fra oppositionen.

Men forskellige former for tilskyndelser er muligvis ikke nok, hvis medlemmer af de væbnede styrker frygter, at der øjeblikkeligt bliver slået ned på ethvert tegn på manglende loyalitet.

Mandag blev 27 personer anholdt, efter at sikkerhedsstyrker havde omringet forlægningen i Cotiza, fortæller formanden for landets nationalforsamling, Diosdado Cabello.

Skepsis fra iagttagere

De medlemmer af nationalgarden, som havde deltaget i mytteriet, var blevet »neutraliseret, besejret og fanget på rekordtid«, sagde Cabello, der loyalt har fulgt først Hugo Chávez og siden Nicolás Maduro.

Diosdado Cabello fulgte op med en række tweets, hvori det hed, at mændene havde »indrømmet en række forhold«, og at de havde vendt sig mod regeringen efter at være blevet tilbudt »villaer og slotte«.

Venezuelas militær supplerede med en oplysning om, at de oprørske soldater havde opbygget et våbenlager.

»Disse personer vil få hele lovens tyngde at mærke,« hed det i en officiel erklæring.

Naboer beretter om tumulter på militærbasen, mens omkringboende efterfølgende slog på potter og pander i en tilsyneladende støtte til de oprørske soldater.

Rocío San Miguel, sikkerhedsanalytiker

»Det, der skete her til morgen, er meget farligt for oppositionen. «


Diplomater og sikkerhedsanalytikere i Venezuela studser imidlertid over soldaternes handling. Nogle mener, at det er regeringen selv, der har iscenesat et tilsyneladende mytteri for at demonstrere sine massive forholdsregler forud for onsdagens demonstrationer – og måske også som en advarsel til militære grupper, der overvejer at skifte side.

Denne skepsis bunder især i den håbløse plan, soldaterne angiveligt havde lagt. Den skyldes imidlertid også den hastigt udsendte regeringserklæring om, at planerne var blevet forpurret. Uanset hvad har begivenhederne bidraget til at øge spændingerne i hovedstaden forud for de annoncerede demonstrationer.

»Det, der skete her til morgen, er meget farligt for oppositionen,« vurderer sikkerhedsanalytiker Rocío San Miguel, der har et indgående kendskab til Venezuelas væbnede styrker, og tilføjer:

»Regeringen vil bruge det til sin fordel.«

Oversættelse: Lars Rosenkvist