Kampen om cyberspace fortsætter: Kina slukker for Microsoft-søgemaskine

Microsoft har i mange år forsøgt at tilpasse sig Beijings krav, men det har tilsyneladende været forgæves.

En mand går forbi Microsofts kontorbygning i Beijing. Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS PETER

Under Kinas nuværende præsident, Xi Jinping, er de sidste rester af det globale internet langsomt forsvundet fra de kinesiske skærme, som i forvejen måtte undvære Twitter, Google og Facebook.

Nu synes en af de sidste overlevende, Microsofts søgemaskine Bing, at have sluttet sig til dem – selv om det amerikanske selskab i forvejen censurerede sine søgeresultater i Kina.

De kinesiske myndigheder har tilsyneladende blokeret søgemaskinen onsdag, og hvis det bekræftes, er der tale om et overraskende tilbageslag for Microsoft, der har brugt mere end ti år på at føre forhandlinger med og lytte til Beijing for at gøre sine produkter tilgængelige på det kinesiske marked.

Hvis blokeringen viser sig at være permanent, må det læses som et tegn på, at vestlige selskaber ikke rigtig magter at overbevise Kina om at give dem adgang til det efterhånden største marked for internetbaserede tjenester. Især ikke på et tidspunkt, hvor der er økonomiske spændinger og en handelskrig med USA.

Microsoft har samarbejdet med kinesiske selskaber for at gøre Windows og servicefunktioner i Skyen acceptable for den kinesiske regering. De efterhånden mangeårige forsknings- og udviklingscentre i Suzhou og Shanghai har udviklet en lang række værdifulde produkter og samtidig uddannet en generation af kinesiske eksperter i kunstig intelligens.

Arbejde i kulisserne

Beijing har gennemført adskillige bølger af censur på internettet i takt med, at kommunistpartiet har cementeret sin kontrol over stadig flere aspekter af livet i Kina. Det omfatter også indgreb over for udenlandske internetprodukter og blokering af tjenester som Instagram og WhatsApp.

Den kinesiske søgemaskine Baidu viser her logo ved siden af Microsoft. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA.

I den seneste tid er de kinesiske myndigheder begyndt at afhøre eller tilbageholde aktivister, som poster på Twitter, selv om hovedparten af den kinesiske befolkning ikke har adgang til tjenesten.

De kinesiske myndigheder afslører ikke meget om sin censurpolitik, og Bings status var torsdag fortsat ikke klar. Kinas Cyberspace Administration har ikke besvaret anmodninger om kommentarer.

I en kort erklæring fra Microsoft hedder det blandt andet, at »vi har fået bekræftet, at Bing for indeværende er utilgængelig i Kina, og vi arbejder på at færdiggøre en reaktion.«