Johnson udskrevet – så tæt var han på at miste livet: »Det kunne være gået begge veje«

Den britiske premierminister er dog langt fra rask endnu og vender ikke foreløbigt tilbage til sit arbejde med at lede landet. Men han er på vej til at blive helbredt efter at have svævet tæt på døden i mange dage.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, er endelig blevet udskrevet og skal rekrere sig i premierministerens sommeresidens Chequers, der ligger 66 kilometer fra Downing Street. Chequers har været skiftende premierministres landsted siden 1921.

Johnson er stadig svækket og skal rekrerere sig, inden han genoptager sit arbejde på fuld tid. Og vennerne står i kø for at minde ham om, at han skal tage det med ro, for han har altid haft det svært med sygdom, beretter den britiske avis The Guardian.

Selv gav han udtryk for, at det var tæt på. »Ingen tvivl om, at de (personalet på hospitalet) har reddet mit liv,« sagde han i en godt fem minutter lang videopræsentation efter udskrivelsen og tilføjede med særlig tak til to personer, som vågede over ham i de 48 timer, hvor det kunne være gået begge veje - nemlig »Luis fra Portugal og Jenny fra New Zealand«.

»Det kunne være gået begge veje,« sagde Boris Johnson, som især roste de to sygeplejersker, fordi de minut for minut overvågede, om hans organer optog den ilt, maskinen forsynede ham med, og hvis ikke, så regulerede det, når det blev nødvendigt.

Også hans forlovede, Carrie Symonds, som selv har været ramt af Covid-19 og i øvrigt er gravid, lagde ikke skjul på alvoren.

»Der var tidspunkter, hvor det så meget sort ud,« skrev hun på twitter.

Og der er ingen tvivl om, at det har har taget hårdt på den britiske premierminister, at han har været tæt på at miste livet.

Han skal holde sig i ro og ikke igen prøve at ignorere sygdommen, som hans venner mener måske var en af forklaringerne på hvorfor netop den 55-årige toppolitiker blev ekstra hårdt ramt, da han for godt to uger siden blev smittet med covid-19 i en sådan grad, at han i tre dage lå på intensiv.

Det tidligere parlamentsmedlem fra det britiske konservative parti, Paul Goodman, som har arbejdet som journalist sammen med Johnson på the Daily Telegraph, siger, at »jeg kan huske, at Johnson altid anså sygdom for at være en form for moralsk svaghed.«

Det er måske – skriver flere britiske medier – årsagen til, at Johnson arbejdede under sygdommen og hele tiden gennem sine talsmænd forsøgte at underspille sin tilstand.

Nu har han selv været alvorligt ramt af sygdommen, og han takker lægerne for at redde sit liv.

Men briterne er stadig fastlåst i en opadgående spiral, når det kommer til spredning af coronavirussen med alvorlig sygdom og for nogles vedkommende dødsfald. Over 900 mennesker døde lørdag med coronasmitten i sig, og briterne frygter, at landet bliver det værst ramte i Europa med allerede nu tæt på 10.000 døde.

Chok for briterne

Netop derfor har Jonsons sygdom været et chok for briterne, fordi han var en person, man ikke ventede ville blive så syg. Dels fejler han ikke noget – så vidt vides – og dels er hans energiniveau stort, og han er også kun i midten af 50erne. Så når han kunne blive så alvorligt ramt, så kan alle.

De britiske sundhedsmyndigheder kæmper også med mangel på beskyttelsesdragter, masker og handsker. 30 personer fra landets sundhedspersonale er allerede døde under pasningen af patienterne, og det har fået en række politikere til at bede parlamentet om øjeblikkeligt at gøre noget ved den katastrofale mangel på beskyttelsesmidler og medicin.

En lang række læger og sygeplejersker har på baggrund af de mange dødsfald blandt kolleger truet med, at de ikke vil behandle coronapatienter uden det nødvendige udstyr.

Ed Davey, som er fungerende leder for Liberaldemokraterne, opfordrer direkte parlamentet til at samles igen lige efter påske i stedet for at vente til den 21. april, som man oprindeligt havde planlagt.

»Regeringen har fejlet med at sikre forsyninger af medicin og hjælpemidler til hospitalerne. Det er en national skandale,« siger han til The Mirror.

Briterne diskuterer også, om man bør annullere dele af børnenes sommerferie og holde skolerne åbne for på den måde at indhente det forsømte, hvis virussen ellers er på tilbagetog på det tidspunkt.