Israelere anholdt for sexmisbrug af børn i Colombia

Otte israelere, der bliver kaldt »Den Israelske Mafia« af lokale colombianere, er blevet anholdt for at sexmisbruge mindreårige piger.

Demonstration ved den amerikanske grænse. Mexico, 11. december 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: GUILLERMO ARIAS /Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over natten har verden været aktiv.

I Colombia er otte personer anmeldt for sexmisbrug af skolepiger. Religiøse demonstranter er blevet anholdt ved den mexicanske grænse. Den russiske agent Maria Butina har erklæret sig skyldig i at spionere på amerikansk våbenlobby - og til sidst kan Nasa måske forklare livets opståen på Jorden.

Læs herunder, hvad der er sket, imens du sov.

Israelere anholdt for sexmisbrug af skolepiger i Colombia

Colombias boomende turistindustri har en mørk bagside. Senest er en gruppe kriminelle blevet afsløret i at tilbyde mindreårige piger til udenlandske sexturister.

Det skriver den amerikanske avis The Miami Herald Tribune.

I en række aktioner søndag blev otte personer, seks israelere og to colombianere, anholdt.

Det oplyser justitsminister Hestor Humberto Martinez mandag.

Der er desuden udstedt arrestordrer på otte andre israelere.

Den »israelske mafia«, som lokale medier kalder gruppen, har også tjent penge på at få turister til at deltage i fester, hvor der ud over drikkevarer og musik også var narko på menuen.

Blandt de anholdte er den formodede bagmand - en israeler. En colombiansk politimand er også fængslet. Han mistænkes for at havde forsynet gruppen med fortrolige oplysninger.

Myndighederne har samtidig beslaglagt ejendomme og andre aktiver, som tilhører de kriminelle, til en værdi af næsten 50 millioner dollar. Deriblandt hoteller i flere byer med mange turister samt i hovedstaden, Bogota.

Justitsminister Martinez oplyser, at de mistænkte udbød pakkerejser til hovedsageligt israelske forretningsmænd eller israelske statsborgere, som netop havde afsluttet militærtjeneste.

Turene inkluderede ud over ophold på hoteller eller lystbåde også narko, fester og sex med mindreårige piger eller voksne.

Prostitution er ikke ulovligt i det sydamerikanske land. Men det er kun lovligt mellem voksne personer.

I 2012 blev adskillige agenter fra USA's Secret Service afsløret i at have tilbragt tid med prostituerede i kystbyen Cartagena - frem for at forberede ankomsten af præsident Barack Obama til et topmøde.

/ritzau/

Demonstration ved den amerikanske grænse. Mexico, 11. december 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: GUILLERMO ARIAS /Ritzau Scanpix.

Religiøse demonstranter anholdt ved grænsen til Mexico

32 personer er mandag blevet anholdt under en demonstration for migranters rettigheder i USA. Heriblandt er flere religiøse ledere.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Demonstrationen var organiseret af den kristne bevægelse kvækerne i forbindelse med 70 året for FN's menneskerettigheder.

Mere end 400 demonstranter var mødt op ved den amerikanske grænse til Mexico. Nærmere bestemt grænseovergangen i San Diego, Californien.

Her viste de deres sympati med karavanen af migranter, der er nået frem til den mexicanske side af grænsen med ønsket om at få asyl i USA.

Demonstranterne opfordrede desuden den amerikanske regering til at stoppe tilbageholdelsen og deporteringen af migranter.

Mange ledere af kirker, moskéer, synagoger og religiøse ledere for den oprindelige befolkning i USA deltog i protesten.

Ifølge de amerikanske myndigheder er 31 personer blevet anholdt for ulovlig indtrængning ved grænseområdet. Derudover er en person anholdt for at overfalde en betjent.

En gruppe demonstranter bevægede sig fra standen og ud i vandet ved grænseovergangen, hvor grænsebetjente forsøgte at stoppe dem. Her blev flere lagt i håndjern. Det viser billeder fra nyhedsbureauet AP.

Det er det andet sammenstød ved grænsen, siden mere end 6000 migranter ankom til den mexicanske grænseby Tijuana i november.

Den 25. november forsøgte en række migranter at passere grænsen, hvilket førte til et sammenstød med grænsebetjente.

Mandagens demonstration markerer indledningen på en uges nationale protester. De går under titlen: »Kærlighed kender ingen grænser: Et moralsk opråb for retfærdighed for migranter«.

»Det rette at gøre er at møde op for at velkomme og velsigne børn, mødre og fædre, som søger asyl fra svære og umenneskelige forhold,« siger Minerva Carcano. Hun er biskop i metodistkirken i San Francisco til AP.

»Den måde, vi agerer i disse tider, afgør, hvem vi bliver som nation.«

/ritzau/

Russisk agent indrømmer spionage via amerikansk våbenlobby

Den sigtede russiske agent Maria Butina, der er anklaget for at infiltrere den amerikanske våbenlobby, har erklæret sig skyldig.

Det skriver CNN og The Guardian på baggrund af retsdokumenter indleveret mandag.

Butina blev i juli anholdt og varetægtsfængslet, anklaget for at have forsøgt at påvirke amerikanske politikere gennem våbenlobbyen National Rifle Association (NRA), som hun var et fremtrædende medlem af.

Den 29-årige russiske kvinde beskyldes for at have benyttet sig af sit medlemskab af NRA til at opnå kontakt med ledere i Det Republikanske Parti og til andre amerikanske politikere og ledere.

Hun skal ifølge anklagerne mod hende have samlet information om amerikanske embedsmænd og organisationer og have videregivet oplysningerne til en højtstående russisk embedsmand, som hun afrapporterede til.

CNN kunne mandag berette, at Butina allerede er begyndt at samarbejde med den amerikanske anklagemyndighed.

Avisen Washington Post kunne i juli fortælle, at det amerikanske forbundspoliti FBI havde holdt øje med russeren i månedsvis. Og tilbage i april blev hendes hjem gennemsøgt, oplyser hendes advokat.

I samme periode var hun ved at færdiggøre sin kandidatgrad i statskundskab fra American University i Washington.

Angiveligt havde hun et forhold til den indflydelsesrige republikanske donor og aktivist Paul Erickson, der introducerede Butina til det politiske liv i USA. Hun skal desuden have tilbudt sex som betaling for at få en stilling i en bestemt interesseorganisation, mener anklagemyndigheden.

Butina var en eftertragtet skikkelse på en lang række politiske events og våbenudstillinger.

Hendes berettigelse i disse kredse stammede fra hendes interesseorganisation i Rusland, »Right to bear arms«, der portrætterede sig selv om en søsterorganisation til amerikanske NRA.

Ifølge de amerikanske myndigheder var organisationen næsten udelukkende finansieret af rigmanden Aleksandr Torsjin, der er en tæt allieret til præsident Vladimir Putin, skriver The Guardian.

/ritzau/

Farlig asteroide kan måske forklare livets opståen på Jorden

Nøglen til at forstå, hvordan livet er opstået på Jorden, kan muligvis findes på en relativt nærliggende asteroide på størrelse med en skyskraber.

Sådan lyder det mandag fra den amerikanske rumfartsadministration, Nasa.

Nasa sendte i 2016 rumsonden Osiris-Rex ud for at undersøge asteroiden Bennu. Den frygtes at kunne kollidere med Jorden engang i 2100-tallet.

Og nu - to år senere - viser de første prøver fra missionen, at der er fundet ingredienser til vand i asteroidens overflade.

Ifølge solsystemsforsker Dante Lauretta, der står i spidsen for missionen, kan det vise sig at være et banebrydende fund af forstadierne til liv på Jorden.

»Vi har fundet vandrige mineraler fra det tidlige solsystem, hvilket er præcis den type prøver, vi er rejst herud for at finde og i sidste ende bringe tilbage til Jorden,« siger han i et telefoninterview med nyhedsbureauet Reuters.

Asteroiden Bennu, som befinder sig 2,25 millioner kilometer væk, er en rest fra solsystemets opståen for 4,5 milliarder år siden.

Forskere vurderer, at Bennu dengang kolliderede med Jorden. Derfor kan asteroiden have leveret organisk materiale og vand til kloden, som senere blev begyndelsen til liv på Jorden.

Den teori kan de nyindsamlede prøver af asteroidestøv være med til at understøtte.

Når Osiris-Rex vender tilbage til Jorden i 2023, forventes undersøgelser af prøverne således at give nye informationer om solsystemets historie.

»Vi forsøger virkelig at forstå, hvilken rolle disse kulstofrige asteroider har spillet i forhold til at bringe vand til Jorden og gøre kloden beboelig,« siger Lauretta.

Asteroiden passerer hvert sjette år gennem Jordens bane under kredsløbet rundt om Solen.

I 2135 passerer Bennu ind mellem Jorden og Månen. Det kan påvirke dens fremtidige bane.

Asteroiden er kategoriseret som »potentielt farlig«, fordi den engang i det 22. århundrede kan kollidere med Jorden.

Det anses dog for ret usandsynligt. Men skulle det ske, så vil det udløse et brag 80.000 gange kraftigere end atombomben, der udslettede Hiroshima i 1945.

/ritzau/Reuters