Iransk avis hylder angrebet på Salman Rushdie: »Lad os kysse hænderne på den, der flåede halsen på Guds fjende«

I Iran har medier med få undtagelser beskrevet attentatet på forfatteren Salman Rushdie i opsigtsvækkende vendinger. Beskrivelserne af Rushdie spænder fra »den frafaldne« og »blasfemiske« forfatter til »den fordærvede« og »Guds fjende«. Gerningsmanden hyldes på ultrakonservativ avis' lederplads.

Efter at Salman Rushdie i 1988 udgav romanen »De sataniske vers« blev der udstedt en fatwa – et muslimsk funderet dekret – på baggrund af bogens islamkritik. Her ses iranske kvinder i 1989 holde et banner med skriften »dræb Salman Rushdie«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Norbert Schiller/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet har endnu ikke oplyst noget om et motiv bag det knivangreb, der har lagt forfatteren Salman Rushdie i respirator og blandt andet efterladt ham med et beskadiget øje, en beskadiget lever og overskårne nerver i den ene arm.

Sikkert er det dog, at den indiskfødte britisk-amerikanske forfatter i årtier har været under massiv politibeskyttelse, efter at han i 1988 udgav romanen »De sataniske vers«, hvorefter der blev udstedt en fatwa – et muslimsk funderet dekret for hans henrettelse – af den daværende iranske leder, ayatollah Ruhollah Khomeini, på grund af bogens islamkritik.

Sikkert er det også, at iranske medier omtaler attentatet på 75-årige Salman Rushdie – der blev født i en muslimsk familie – anderledes end andre landes medier.

»Den frafaldne« forfatter bag den »blasfemiske« bog omtales Rushdie i store iranske medier såsom det officielle nyhedsbureau Islamic Republic News Agency (IRNA).

Et andet nyhedsbureau, Fars, der i 2016 var med til at hæve dusøren for et attentat på Rushdie, kalder ham en »frafalden, der fornærmede profeten«, skriver Ritzau.

Med undtagelse af den reformistiske avis Etemad følger en række iranske medier en lignende kurs.

Hylder gerningsmanden, der skar »djævlens hals«

Den 24-årige Hadi Matar fra New Jersey er blevet anholdt af politiet i delstaten New York for knivangrebet på forfatteren Salman Rushdie under en forelæsning.

»De sataniske vers« var Salman Rushdies tredje roman. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dylan Martinez/Reuters/Ritzau Scanpix.

Ifølge Reuters og Al-monitor har den ultrakonservative iranske avis Kayhan skrevet:

»Bravo til denne modige og pligtbevidste mand, der angreb den frafaldne og fordærvede Salman Rushdie i New York.«

Og: »Lad os kysse hænderne på den, der flåede halsen på Guds fjende med en kniv,« blev der angiveligt tilføjet.

Den statsejede avis med navnet Iran skriver ligeledes ifølge Al-monitor, at »djævlens hals« er blevet skåret.

I skrivende stund har den iranske regering eller repræsentanter for præstestyret endnu ikke kommenteret attentatet.

»Imperiets bonde«

Iran International, et persisksproget nyhedsmedie med hovedsæde i London, beskriver, at en iransk »talsmand« har været på Twitter for at kritisere Salman Rushdie.

Der er tale om Mohammad Marandi, en iransk-amerikansk akademiker, der rådgiver den iranske regering på en række områder.

Marandi kalder Rushdie for en Vestens skakbrik – »imperiets bonde« – der er forklædt som en »postkolonial forfatter«, og han skriver, at han ikke vil »fælde tårer« for Rushdie, som han mener »udspyer endeløst had og foragt for muslimer og islam«.

Reaktionerne fra de konservative iranske medier står i skarp kontrast til reaktioner fra eksempelvis vestlige landes ledere, som har reageret med fordømmelse.

Statsminister Mette Frederiksen (S) kaldte på Statsministeriets Twitter-profil angrebet på Salman Rushdie »forfærdeligt«.

António Guterres, der er generalsekretær i FN, udtrykte via talsmand Stephane Dujarric, at vold ikke kan retfærdiggøres som »reaktion på ord, der er sagt eller skrevet af andre, der udøver deres ytringsfrihed«.

Også den britiske premierminister, Boris Johnson, har sendt sine tanker til Rushdie og de nærmeste.