Iran-krisen: USA langer ud efter Europa, og Boris Johnson kritiseres for nøl

Kritikken hagler ned over den britiske premierminister, der skoses for ikke at afbryde sin ferie for at udtale sig om situationen i Iran. Og i USA er udenrigsminister Mike Pompeo skuffet over europæerne.

Boris Johnson tilbringer sin jule- og nytårsferie på Mustique, en privat ø i det caribiske hav, sammen med sin kæreste Carrie Symonds. Billedet er taget ved premierministerboligen 13. december, dagen efter valget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Mukoya/Reuters/Ritzau Scanpix

De kritiske røster mod den britiske premierminister, Boris Johnson, er vokset støt siden lørdag.

Johnson har til kritikernes forargelse undladt at afbryde sin ferie, som han tilbringer i Caribien. De så hellere, at han tog sig tid til at tale med pressen om den anspændte situation i Iran og Irak, efter at USA fredag gennemførte et droneangreb i Bagdad, der tog livet af den iranske topgeneral Qassem Soleimani, der var en af de højest rangerende i Iran.

Beskeden fra premierministerens sekretariat er, at Johnson er tilbage på pinden søndag, og at udenrigsminister Dominic Raab vil rejse til Washington i næste uge for at drøfte situationen i Mellemøsten med USAs udenrigsminister, Mike Pompeo. Det skriver The Guardian.

USA savner europæisk opbakning

Netop Pompeo virkede fredag irriteret over manglende støtteerklæringer fra Europa »inklusive briterne«, der efter Pompeos mening langtfra har støttet USA nok i striden med Iran.

»Europæerne har ikke været så hjælpsomme, som jeg ville ønske, de var. Briterne, franskmændene og tyskerne er nødt til at forstå, at det, vi gjorde – det, amerikanerne gjorde – også har reddet europæiske liv,« siger Mike Pompeo.

USAs udenrigsminister siger ifølge The Guardian, at han har brugt de seneste par dage på at mødes og tale med diverse allierede i Mellemøsten, »for at forklare dem, hvad vi gør, hvorfor vi gør det, og for at bede om deres hjælp«.

»De har været fantastiske,« siger Pompeo, der altså ikke er imponeret over opbakningen fra Europa.

Melding ventes tirsdag

Storbritanniens forsvarsminister, Ben Wallace, fortalte lørdag, at to skibe fra den britiske flåde igen sendes i aktion for at agere bodyguard for britiske skibe, der skal passere Hormuz-strædet.

»Regeringen tager alle nødvendige foranstaltninger for at beskytte vores skibe og borgere,« sagde Ben Wallace.

Det ventes, at Boris Johnson vil give parlamentet en opdatering om krisen, når jule- og nytårsferien tirsdag er slut. Men da hashtagget #WhereIsBoris fik liv på de sociale medier, begyndte oppositionens politikere for alvor at gå til stålet med spekulationer om, at premierministeren har undladt at kommentere på sagen, fordi han er bange for at fornærme USA.

Flere fra premierministerens eget konservative parti giver til gengæld udtryk for, at Boris Johnsons manglende udtalelse er en del af en velkoordineret strategi fra Europas ledere om at sige så lidt som muligt for ikke at få situationen til at eskalere.