Indien gav kvinder lederposter længe før Vesten. Men nu har kvinderne ramt glasloftet

Verdens største demokratiske valg er i fuld gang, og sammensætningen af det indiske parlament, Lok Sabha, vil foreligge 24. maj. Meget taler allerede nu for, at det stadig vil være et herreværelse efter valget.

Indiske kvinder viser deres blæksværtede fingre efter at have stemt i landsbyen Halisahar nord for Kolkata, 6. maj 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: PIYAL ADHIKARY

Swati Yadav har mistet overblikket over, hvor mange valgmøder hun havde afholdt rundt om i landsbyerne i løbet af dagen. Var det 27 eller 28?

Det er 37 grader varmt i den nordindiske delstat Haryana, hvor hun stædigt slås for at sikre sig en plads i parlamentet. Men den største forhindring for den 30-årige Yadav er ofte at få tilhørerne til at fokusere på hendes egen valgkamp frem for de politiske fremtidsudsigter for mændene i toppen af hendes parti, Jannayak Janta.

»Jeg beder ikke om jeres stemmer, fordi jeg er ung, eller fordi jeg er en kvinde,« gentager hun over for forsamlingen efter at have redegjort for sin holdning til de centrale spørgsmål.

»Jeg er uddannet ingeniør, og jeg har stået i spidsen for et selskab med tusindvis af ansatte.«

Alligevel kan hun ikke indlede en tale uden først at understrege, at hun nyder støtte fra partiets patriark – selv om han sidder i fængsel og har fire år tilbage af sin dom. Og flere af tilhørernes råb om »længe leve« slutter med hans navn snarere end hendes.

Shaina Nana Chudasama, BJ

»Der er en mandschauvinistisk indstilling i de politiske partier.«


For de fleste af de små to hundrede kvindelige kandidater til parlamentet er valgkampen en stadig påkaldelse af mandlige politikeres støtte og velvilje.

Alligevel vil kvindernes repræsentation i parlamentet – godt 11 procent – næppe blive øget efter dette valg. Kun 8,8 procent af de kandidater, de indiske partier har opstillet, er kvinder. Og det er endda en stigning på én procent i forhold til valget i 2014, ifølge Trivedi Centre for Political Data.

Det er en frustrerende realitet, for de indiske kvinder kunne tidligere sikre sig politiske topposter end kvinder i mange vestlige demokratier. Landet har kvinder på nogle af de vigtigste positioner i samfundet: Som ledere af sociale bevægelser, for bordenden i lokalpolitik. Kvinderne ventes desuden at stemme i rekordstort antal ved dette valg.

»Kønne ord« og ikke meget andet

Men de kæmper stadig for at opnå repræsentation i parlamentet.

Ubalancen har udløst utilfredshed blandt kvinderne i de politiske partier. Senest har der lydt ønsker om at fremsætte lovforslag, som skal sikre kvinderne minimum 33 procent af pladserne i Lok Sabha.

Shaina Nana Chudasama – i daglig tale blot Shaina NC – fra regeringspartiet Bharatiya Janata sagde for nylig, at hun var »oprørt og rystet« over, hvordan partierne behandler kvinder. Hun beskrev det som »kønne ord om vores sag, dagsorden efter dagsorden.«

Indiske kvinder på vej hjem efter at have afgivet deres stemme i Gurgaon, Haryana. 12. maj 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: MONEY SHARMA.

»Der er en mandschauvinistisk indstilling i de politiske partier,« sagde hun.

»Så hver gang en kvindes navn bliver nævnt som mulig kandidat, lyder der spørgsmål om chancerne for at blive valgt, om penge til valgkampen og så videre. Med mindre der er tale om en eller andens datter eller svigerdatter.«

Hvis det ikke var for kvinderne fra de politiske dynastier, ville antallet af kvinder i Indiens parlament være endnu lavere. Næsten halvdelen af de kvinder, der er opstillet til valget, er medlemmer af dynastier, viser tal fra Trivedi Center.

En pude på maven

Men end ikke et prominent efternavn kan sikre dem mod angreb.

Shruti Choudhry er en af Swati Yadavs modkandidater i Haryana og den eneste anden kvinde i feltet af 16 kandidater. Hun arvede sin fars politiske stafet, da han døde, og partiets spidser anbragte en turban på hendes hoved som et tegn på magtoverdragelsen.

Men Choudhry kan fortælle, at patriarken bag Yadavs parti, Ajay Singh Chautala, for nylig havde påstået, at hun havde »bundet et skærf om livet« som et nummer, der skulle få hende til at se gravid ud og dermed sikre hende sympatistemmer.

Chautula afsoner en ti år lang fængselsstraf for korruption, som hans partistøtter – heriblandt Swati Yadav – anser for politisk motiveret.

»Det sagde han naturligvis kun, fordi jeg er kvinde,« konstaterer Shruti Choudhry. »Men tal om mit arbejde!« »Afslør mig, hvis jeg er uærlig!«

»Man bliver bare så træt af den slags.«

Oversættelse: Lars Rosenkvist