Imam i Uganda giftede sig med en mand: Nu er han frataget sit embede

I Uganda er homoseksualitet strengt forbudt, og det har en imam fået at mærke, efter at han »kom til« at gifte sig med en mand ved et muslimsk bryllup. Imamen har fået frataget sin stilling og er blevet hængt ud på internettet, hvilket ifølge en aktivist er et udtryk for Ugandas problem med homofobi.

Flere afrikanske lande har strenge love mod homoseksuelle og andre seksuelle minoriteter – enkelte med livstidsfængsel eller dødsstraf. Flere af lovene stammer fra landenes fortid som kolonier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yasuyoshi Chiba/Ritzau Scanpix

En imam i Kampala, Ugandas hovedstad, fik torsdag frataget sit embede, efter at han »ved en fejltagelse« giftede sig med en mand ved en muslimsk ceremoni. Hans mandlige partner er blevet sigtet for at have »begået en unaturlig handling«, skriver The New York Times.

Imamen, der ifølge den amerikanske avis selv var overrasket over sin partners køn, er efterfølgende blevet udsat for hån og chikane på sociale medier. Her bliver han af flere ugandiske brugere beskyldt for at være homoseksuel og for ikke at være »sandfærdig« over for sit kald eller sin religion, islam, skriver avisen.

Det har ikke været muligt for New York Times at få en kommentar fra imamen eller hans partner, der efter sigende blev arresteret et par dage efter ceremonien for at have stjålet et TV i byen Kayunga, hvor bryllupet også foregik.

Mener, at homoseksualitet er et vestligt fænomen

Frank Mugisha, der leder aktivistgruppen Sexual Minorities Uganda, betegner reaktionen mod imamen som et udtryk for, at Uganda stadig har et problem med homofobi.

»Imamen kan have ret, når han siger, at han ikke vidste det. Ugandere bør respektere folks privatliv. De er ikke nødvendigvis homoseksuelle,« siger Frank Mugisha til Associated Press. Han understreger dog, at partneren muligvis er transkønnet, men at der ikke er nok beviser til at melde noget officielt ud om sagen.

Sex mellem to af samme køn er forbudt i Uganda, og i de seneste år har der været kampagner for endnu strengere straffe og tiltag mod homoseksuelle og andre LGBT-personer, herunder dødsstraf ved hængning, som det blev foreslået ved Ugandas anti-homoseksualitetslov fra 2014. Desuden tror mange i det ugandiske samfund, at homoseksualitet er importeret fra Vesten, skriver avisen.

2014-loven blev senere omgjort af flere dommere som følge af internationalt pres og sanktioner. Ugandas præsident, Yoweri Museveni, sagde i forbindelse med den oprindelige vedtagelse af loven, at »arrogante og hensynsløse vestlige grupper« prøvede at indkotrinere ugandiske børn til homoseksualitet. Han kunne dog ikke komme med beviser for sin påstand.

Ifølge organisationen Human Rights Watch har 32 afrikanske lande love imod homoseksualitet, herunder Uganda, Kenya og Ghana. I flere tilfælde stammer lovene fra kolonitiden.

Cirka 15 pct. af indbyggerne i Uganda er muslimer. Cirka 65 pct. er kristne, nogenlunde ligeligt fordelt på katolikker og protestanter.