Hvad er fremtiden for Den Internationale Rumstation? Noget tyder på, at den kunne blive Hollywoods nye filmset

Der var ikke tale om en helt almindelig opsendelse, da en russisk raket i går lettede fra Kazakh-stepperne mellem Kasakhstan og Rusland. Ombord var nemlig den 37-årige skuespiller Julia Peresild, der ikke har nogen form for uddannelse indenfor rumfart. Og hun kan blive den første af mange.

 
Russisk raket er landet på Den Internationale Rumstation for at filme et såkaldt rum-dokudrama med titlen »The Challenge«. Video: AP & Reuters/Scanpix Redigering: Joachim Christian Valentin Werner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den Internationale Rumstation har i over 20 år været omdrejningspunkt for videnskaben, kernen i et tværnationalt samarbejde og kaldes verdens største videnskabelige projekt nogensinde.

Især Rusland og USA er aktive på stationen, på trods af at USA i de seneste år ikke har kunnet flyve dertil, da deres raketter er forældede. Rusland kunne derimod stolt vise deres nye raket frem, da de i går sendte tre mennesker afsted fra de såkaldte Kazakh-stepper mellem Rusland og Kasakhstan.

Besætningen ombord var dog en anelse usædvanlig. Den eneste kosmonaut var nemlig den 49-årige Anton Shkaplerov. De to øvrige besætningsmedlemmer var den russiske skuespiller Julia Peresild og filminstruktøren Klim Shipenko.

Den russiske skuespiller Yulia Peresild var det ene af tre besætningsmedlemmer tirsdag, da Rusland sendte en rumraket mod Den Internationale Rumstation. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrey Shelepin/Russina Space Agency Roscosmos/AFP/Ritzau Scanpix.

De to er nemlig i gang med at filme et såkaldt rum-dokudrama med titlen »The Challenge«.

Det er første gang, at en fiktionsfilm skal filmes på rumstationen, men noget tyder på, at det ikke bliver den sidste.

Hollywood i rummet

I midten af september offentliggjorde Elon Musks amerikanske rumfartsvirksomhed Space X nemlig, at man i 2021 ville sende blandt andre Tom Cruise til rummet for at optage en spillefilm.

Rusland har tidligere advaret om, at man har overvejet at trække sig fra Den Internationale Rumstation indenfor fire år grundet dens forældede hardware ombord. Spørgsmålet er om dagene, hvor rumstationen havde en afgørende plads i videnskabens verden, er talte.

En russisk kosmonaut udtalte i forbindelse med opsendelsen til BBC Russia:

»ISS (Den Internationale Rumstation, red.) er ikke noget sted for performere, alle mulige slags klovne eller turister. Det er et enormt rumlaboratorie, og man bør ikke stå i vejen for professionelt arbejde,« forklarede Mikhail Kornienko, som selv var ombord på rumstationen i 2015.

Undervejs til rumstationen oplevede besætningen systemsvigt, og kosmonauten Shkaplerov, der ellers ville have været hjulpet af en flyvemaskinist, måtte klare ærterne selv. Holdet ankom trygt til rumstationen tre timer forsinket.

Julia Peresild og Klim Shipenko har 12 dage i rummet til at filme.