Hun rev sit pas i stykker, da de ville tvinge hende over grænsen. Nu er hendes retssag begyndt

Diktator Aleksandr Lukasjenko ville vise, at den sidste rest af oppositionen var flygtet – men protestleder Maria Kolesnikova havde sin egen plan. Ingen har set hende siden september, hvor hun blev fængslet, men nu begynder hendes retssag, netop som Lukasjenkos regime igen spiller med musklerne.

Berlingske mødte Maria Kolesnikova, da avisen dækkede valget i Belarus i august 2020. Allerede dengang var hun den sidste tilbageværende del af oppositionens trio i landet, da de andre to kandidater begge er flygtet ud af landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun havde et klart mål: At vælte Aleksandr Lukasjenko.

Efter at have svoret at hun aldrig vil forlade Belarus, er protestleder Maria Kolesnikova den sidste tilbageværende leder af oppositionen i landet. Men det har haft sin pris.

For at leve op til løftet rev hun sit pas i stykker, da maskerede gerningsmænd forsøgte at tvinge hende over grænsen til Ukraine. Siden da har hun siddet fængslet anklaget for forsøg på »at kuppe magten«, at true den nationale sikkerhed og »oprettelsen af ​​en ekstremistisk gruppe«.

Onsdag begyndte Maria Kolesnikovas retssag for lukkede døre ved domstolen i Minsk, der skal afgøre hendes videre skæbne. Anklagerne vil have hende fængslet i op til 12 år.

Retssagen finder sted oven på nogle hektiske døgn, der har givet et uhyggeligt klart billede af, hvordan Aleksandr Lukasjenko leder Belarus.

Søndag blev OL-løberen Krystsina Tsimanouskaja forsøgt kidnappet efter at have udtalt sig kritisk om Belarus. Under et døgn senere blev Vitalij Sjisjov, lederen af en belarusisk ngo, fundet hængt under uopklarede omstændigheder i en park i Ukraine.

Som Berlingske tidligere har beskrevet i en række artikler slår Lukasjenkos styre ned på enhver modstand, efter at store protestdemonstrationer anført af blandt andre Maria Kolesnikova udfordrede regimet efter valget i august. Over 35.000 mennesker er blevet anholdt.

Passet revet i stykker

Maria Kolesnikova blev bortført på åben gade i Minsk af maskerede gerningsmænd i civilt tøj tilbage i september. Et vidne har fortalt, hvordan de midt inde i centrum hev hende ind i en ventende minibus og kørte afsted.

Kort efter forsvandt også to af hendes nærmeste medarbejdere i oppositionens koordinationsråd.

I det næste døgn hørte ingen fra de tre oppositionsmedlemmer, indtil det på stats-tv blev annonceret, at Maria Kolesnikova og hendes to medarbejdere samme nat skulle have forsøgt at flygte til Ukraine.

Men den historie skulle vise sig ikke at passe.

I stedet var de tre medlemmer af oppositionen blevet kørt til den neutrale stribe land mellem Belarus og Ukraine, hvor de blev forsøgt tvunget til at krydse grænsen til Ukraine. Men det modsatte Maria Kolesnikova sig.

»Hun strittede imod af alle kræfter og råbte, at hun absolut ikke skulle nogen steder hen,« forklarede en af hendes medarbejdere efterfølgende.

For at sikre at hun ikke blev sendt over grænsen, fremdrog hun sit pas, rev det i småstykker og smed det ud ad vinduet på den bil, hun sad i. Dernæst rullede hun vinduet ned, hoppede ud og gik tilbage mod Belarus, hvor hun blev anholdt.

Maria Kolesnikova blev hyldet af sine tilhængere for at modsætte sig deporteringen. Samtidig har hun som officielt anholdt en række rettigheder, hun ellers ikke ville have haft.

Hendes anholdelse vakte flere globale reaktioner. Både udenrigsminister Jeppe Kofod og USAs daværende udenrigsminister Mike Pompeo fordømte anholdelsen.

»Frihed er værd at kæmpe for«

Maria Kolesnikova blev kendt i offentligheden, da hun støttede den tidligere bankmand i Viktor Babariko i hans forsøg på at udfordre Lukasjenkos magt.

Da Babariko blev anholdt, sluttede Kolesnikova sig til oppositionslederen Sviatlana Tikhanovskaja og blev en af tre frontkvinder for oppositionen. Hun var med til at arrangere flere protester.

Sviatlana Tikhanovskaja er i demonstranternes øjne den retmæssige vinder af valget 9. august. De mener, at Lukasjenko, der har siddet ved magten siden 1994, kun vandt på grund af valgsvindel. Beskyldninger som han har afvist.

Sviatlana Tikhanovskaja stillede op som præsidentkandidat, efter at hendes mand – der oprindeligt var opstillet – blev fængslet. Hun flygtede efter valget til Litauen og har ført kampagne mod Lukasjenko fra sit eksil siden.

Myndigheder i Belarus har sigtet protestleder Maria Kolesnikova for at opildne til at undergrave den statslige sikkerhed. Arkivfoto: Vasily Fedosenko/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Kolesnikovas slægtninge holder kontakten gennem breve samt hendes advokater, der får lov til at se hende og rapportere om hendes tilstand, skriver Deutsche Welle.

»Jeg har regelmæssigt anmodet om at besøge hende, men forgæves,« forklarede hendes far forud for retssagens start til BBC.

Inden Kolesnikova blev ført ind i retten, blev hun set danse og smile, og hun formede også et hjerte med sine hænder, som hun er kendt for at gøre under protester.

Retten skal også tage stilling til advokaten Maksim Znak, der blev anholdt samtidig med Maria Kolesnikova. Han er også anklaget for at have tilskyndet til at undergrave den nationale sikkerhed i Belarus.

Kolesnikova kalder anklagerne absurde:

»Myndighederne er bange for en åben retssag, hvor alle vil se, at myndighederne i virkeligheden selv er den største fare og trussel for belarusere, Belarus og den nationale sikkerhed,« sagde hun i et interview med russiske TV Rain, der blev offentliggjort onsdag.

Kort før retssagen, der fortsatte torsdag, delte Kolesnikova en seddel fra fængslet, hvor hun forklarede, at myndighederne har tilbudt at løslade hende, såfremt hun beder om benådning og giver et angrende interview til de statslige medier. Men Maria Kolesnikova insisterer på sin undskyld og har afvist tilbuddet, skriver Euro News.

Hendes advokater offentliggjorde i maj et brev, der illustrerer, hvorfor Kolesnikova hellere udholder et muligvis langt fængselsophold fremfor at angre på landsdækkende tv:

»Frihed er værd at kæmpe for. Jeg fortryder ikke noget og ville gøre det samme igen«.

Det er uvist, hvornår der falder dom.