Hongkongs politi skyder nu med skarpt – demonstrant ramt i brystet

Det er en voldsom eskalering i den fire måneder lange politiske uro i Hongkong. Det sker på dagen, hvor Kina fejrer 70-året for Folkerepublikkens fødsel med en gigantisk militærparade.

Politiet i Hongkong fyrer her tåregas af mod demonstranterne på 70-årsdagen for det kommunistiske Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vivek Prakash/EPA/Ritzau Scanpix

Hongkongs politi har for første gang åbnet ild mod demonstranterne, der er gået på gaden i protest mod fejringen af 70-året for det kommunistiske Kina.

En ung mand er blevet ramt i brystet i Tsuen Wan-distriktet, bekræfter en politikilde over for CNN.

Dermed har Hongkongs politiske uro nået sit højeste niveau, siden protesterne startede tilbage i juni måned som vrede mod en lov om udlevering af mistænkte til retsforfølgelse i Fastlandskina.

I en video, der cirkulerer online, ser man en politibetjent affyre skud på tæt hold mod en demonstrant, der har en sort T-shirt og en lyserød gasmaske på. Demonstranten slår mod betjenten med en lang stav.

Demonstranten befinder sig på et hospital i Hongkong, hvor hans tilstand er kritisk, skriver det lokale medie Hong Kong Free Press.

Det er første gang, at politiet skyder direkte mod demonstranterne på gaden. De har ved tidligere protester affyret skud mod himlen og trukket våbnene frem for at true med at skyde.

I sidste uge advarede en politibetjent dog om, at man snart kunne blive nødt til at åbne ild mod demonstranterne.

»Vores betjente er bekymrede over, at volden er nået til et sådant niveau, at man kan komme til at dræbe nogen eller selv blive dræbt,« lød det fra betjenten ifølge CNN.

Volden eskalerer

Hongkong er her til aften lokal tid skueplads for nogle af de voldsomste og blodigste sammenstød mellem politi og demonstranter i den politiske uro, som i fire måneder har sat byen på den anden ende. På videoer på de sociale medier ser man demonstranter, der smadrer lokale metrostationer og prokinesiske restauranter og butikker.

Man ser politiet skyde tåregas mod demonstranterne, mens demonstranterne svarer igen med benzinbomber.

En demonstrant flygter fra politiets tåregas i Sham Shui Po-distriktet i Hongkong. Fold sammen
Læs mere
Foto: Athit Perawongmetha/Reuters/Ritzau Scanpix.

Demonstranterne har brugt Kinas nationaldag som anledning til at vise deres vrede mod den lokale regering, ledet af Carrie Lam, og Kinas kommunistpartis indflydelse i den tidligere britiske kronkoloni, der siden 1997 har været regeret af Beijing under devisen ét land, to systemer.

Xis perfekte fest

Billederne af kampzonerne i Hongkong huer næppe Kinas leder Xi Jinping, som holdt en gennemkoreograferet hyldestfest på Den Himmelske Freds Plads i Beijing.

Kinas kommunistparti fejrede sine 70 år ved magten med en gigantisk militærparade med 15.000 soldater, 160 fly og 580 våben, som skulle vise Kinas største militære bedrifter gennem de seneste 70 år.

Nye missiltyper og droner blev vist frem for omverdenen for første gang.

På display var blandt andet det længe ventede DF-41, et interkontinentalt ballistisk missil, som eksperter ifølge CNN regner for at være det kraftigste i verden. Det rækker op til 15.000 kilometer og kan nå USA på 30 minutter. Det har været under udvikling siden 1997 og kan bære ti atomsprænghoveder.

DF-41-missilet rullede forbi Den Himmelske Freds Plads i Beijing ved den store militærparade på det kommunistiske Kinas 70-årsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Roman Pilipey/EPA/Ritzau Scanpix.

Militæreksperter kunne også få syn for missiltypen DF-17. Den kan også bære atomsprænghoveder, skifte retning undervejs i flyvningen og har potentiale til at trænge igennem USAs missilskjold.

Xi holdt tale

Generalsekretæren for Kinas kommunistparti, Xi Jinping, holdt som ventet en tale på Den Himmelske Freds Plads:

»Der findes ingen magt, der kan ryste denne store nations fundament,« sagde han.

»Ingen magt kan stoppe det kinesiske folk og den kinesiske nation i at springe fremad,« lød det endvidere.

Det var på Den Himmelske Freds Plads i Beijings hjerte, at Mao Zedong tilbage i 1949 udråbte Folkerepublikken Kina, efter at hans røde hær havde besejret nationalisterne med Chiang Kai-shek i spidsen i den blodige borgerkrig. Det kommunistiske Kina var født, og siden har Kina rejst sig fra at være et af verdens mest forarmede lande til i dag at være en supermagt in spe, der napper USA i haserne som verdens næststørste økonomi.

Det var fortællingen om det 70 år lange kinesiske mirakel, som Kinas kommunistparti ville vise borgerne derhjemme og omverdenen med sin nøje koreograferede militærparade.

Verdensklassehær inden 2049

Man ville vise dem et militær, der i kommunistpartiets retorik træder ind i en ny æra. En æra, hvor det skal være en verdensklasseshær inden 2049, hvor Folkerepublikken Kina fejrer sin 100-årsdag. En æra, hvor Kina inden 2049 har vokset sig stolt og stærkt som et moderne socialistisk land med en levestandard på niveau med de vestlige lande.

Den fortælling foldede sig uforstyrret og uimodsagt ud hjemme i Kina, hvor censurmyndighederne holder medierne i det strammeste greb.

Men i resten af verden endte den stramt kontrollerede 70-årsfødselsdag med billederne af et Hongkong sat i flammer, hyldet ind i tyk tåregas og nu også med skud mod demonstranterne.