Hongkongs leder undskylder over for demonstranter: »Jeg vil have en ny chance«

Hongkongs leder, Carrie Lam, beklager atter en gang sin håndtering af kontroversiel lov om udlevering af mistænkte til Fastlandskina, men afviser at trække den tilbage.

Hongkongs leder, Carrie Lam, undskyldte ved dagens pressemøde i Beijing. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANTHONY WALLACE

Mens presset for hendes afgang vokser, forsøgte Hongkongs leder, Carrie Lam, endnu en gang at dæmpe borgernes vrede over et forhadt lovforslag om udlevering af mistænkte til Fastlandskina.

»Jeg vil gerne give min dybeste undskyldning til borgerne i Hongkong,« sagde Carrie Lam ved et pressemøde, der begyndte kl. ti dansk tid.

Den kontroversielle lov er baggrunden for de største demonstrationer nogensinde i Hongkong.

I søndags gik op mod to millioner ud af Hongkongs syv millioner borgere ifølge arrangørerne på gaden for at vise deres vrede over loven, som kritikerne mener truer Hongkongs frihedsrettigheder og autonomi fra Fastlandskina.

»Jeg har lært, at jeg kunne have gjort det bedre – jeg skulle have gjort det bedre,« sagde Carrie Lam ifølge avisen The New York Times.

Hun afviste samtidig at trække loven tilbage.

Har undskyldt før

Det er ikke første gang, at Carrie Lam trækker i land. Lørdag besluttede hun sig for at udsætte loven på ubestemt tid. Det hjalp ikke. Efter protesterne søndag kom hun så med en skriftlig undskyldning, som blev kritiseret for ikke at være oprigtig.

Nogle af demonstranterne har krævet Carrie Lams afgang, men på pressemødet afviste hun flere gange at gå af.

»Jeg vil have en ny chance,« sagde hun.

Carrie Lam sagde også, at der var gode intentioner bag loven, men indrømmede, at hendes regering havde fejlet i sin kommunikation til offentligheden om, hvad loven rent faktisk gik ud på.

Ikke meget tyder på, at undskyldningen får en effekt.

Mange demonstrationsledere sagde bagefter til Reuters, at de ville fortsætte med at demonstrere, indtil Carrie Lam dropper loven helt.

Frygten er, at hun blot vil indføre loven på et senere tidspunkt, når vreden på gaden har dæmpet sig.

»Hun er ikke oprigtigt ked af det,« sagde Maev Lo, en demonstrant, til avisen South China Morning Post.

»Hun er ikke kommet folkets krav i møde. Hun gentager blot de udtalelser, som hun allerede er kommet med, og leger med ordene,« sagde han.

Storbritannien overdrog i 1997 den tidligere kronkoloni Hongkong til Kina, som i dag regerer Hongkong ud fra devisen »ét land, to systemer«. Borgerne i Hongkong har frihedsrettigheder, som fastlandskinesere ikke har – bl.a. i retssystemet.

I Hongkong er magten tredelt, så dommerne er uafhængige af den politiske magt, mens det enerådende kommunistparti står over domstolene i Fastlandskina og blander sig, hvis partiet skønner, at det er nødvendigt.