Hongkongs demokratiikon Joshua Wong er anholdt

Politiet i Hongkong har arresteret den kendte demokratiforkæmper Joshua Wong. Han er anklaget for at deltage i en illegal demonstration og for at bryde forbuddet mod at bære maske.

Joshua Wong ses her ved en demonstration 7. juli sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vivek Prakash/AFP/Ritzau Scanpix

Joshua Wong havde selv advaret om, at det ville ske.

Klokken 13 lokal tid i Hongkong var det en realitet. Det 23-årige demokratiikon blev anholdt, da han meldte sig på politistationen i bydelen Central. Det var hans egen Twitter-konto, der delte nyheden om hans anholdelse. Der stod, at han er anklaget for at have deltaget i en ulovlig demonstration 5. oktober sidste år.

Han er ligeledes anklaget for at have brudt et forbud mod at bære maske, som blev indført samme dag sidste år for at komme de månedlange protester i Hongkong til livs.

Politiet i Hongkong bekræfter ifølge avisen South China Morning Post anholdelsen og oplyser, at Joshua Wong skal for en domstol 30. september. 

Maskeforbuddet blev mødt med voldsom skepsis sidste år, og Hongkongs højesteret kom i november med en afgørelse om, at det var imod grundloven i den tidligere britiske kronkoloni. En appeldomstol afgjorde i april i år, at man godt måtte bære masker til lovlige demonstrationer, men ikke ulovlige.

I august blev Joshua Wong interviewet af Financial Times, og her forudså han sin snarlige anholdelse.

»Min anholdelse synes at være et spørgsmål om tid. Tiden rinder ud for min personlige sikkerhed,« sagde han dengang.

Interviewet fandt sted, et par måneder efter at styret i Beijing havde indført en omstridt lov om national sikkerhed i Hongkong uden om det lokale parlament. Den giver Beijing vide beføjelser til at slå ned på enhver politisk modstand i Hongkong og har fået stærk kritik for sine vage formuleringer og åbne fortolkningsmuligheder.

Men den er tilsyneladende ikke blevet brugt mod Joshua Wong.

Joshua Wong blev kendt allerede som ung bebrillet teenager, da han stod i spidsen for den såkaldte paraplybevægelse i Hongkong i 2014, hvor demonstranterne krævede frie valg til at vælge bystyrets leder.

Siden stiftede han partiet Demosisto, der blev opløst, efter at den nationale sikkerhedslov blev indført. Selv blev han forbudt at stille op til det lokale distriktsråd tilbage i november sidste år. Begrundelsen var, at han gik ind for selvbestemmelse for Hongkong, men det har Joshua Wong selv afvist over for Berlingske.

Han har i årevis været en torn i øjet på Kinas kommunistparti. Igen og igen er Joshua Wongs ansigt tonet frem på skærmen hos CNN eller BBC, når han talte Hongkong-demonstranternes sag. Han har også rejst til Washington og afgivet vidnesbyrd i Kongressen om Beijings indflydelse i Hongkong.

»Hongkong skal ikke blive det næste Xinjiang eller Tibet. Jeg håber, at Hongkong en dag kan blive som Taiwan, et sted med demokrati og frihed,« sagde han, da Berlingske mødte ham til et interview i Hongkong sidste år.