Historiens dyreste skilsmisse: Jeff Bezos' eks får 239 mia. kr.

Amazon-grundlægger Jeff Bezos er blevet skilt fra sin kone gennem 26 år og efterlader hende et kæmpe milliardbeløb. Det Hvide Hus vil ikke udlevere Trumps selvangivelser. Og en handelsaftale mellem USA og Kina kan snart lande. Få overblikket over nattens internationale nyheder.

Skilsmissen koster Amazons stifter Jeff Bezos 239 milliarder kroner - ja, 239 milliarder kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Danny Moloshok

Torsdag blev der sat endeligt punktum for den dyreste skilsmisse i historien.

Efter 26 års ægteskab er verdens rigeste mand, Amazon-stifter Jeff Bezos, og hans hustru, forfatteren MacKenzie Bezos, blevet skilt.

Det skriver de begge på det sociale medie Twitter.

MacKenzie Bezos forlader ægteskabet med omkring fire pct. af aktierne i internetgiganten Amazon. Det har en værdi af svimlende 36 milliarder dollar, svarende til 239,5 milliarder kroner.

»Jeg er glad for at have givet ham alle mine aktier i The Washington Post og Blue Origin og 75 procent af vores andele i Amazon - plus stemmeret over mine andele for at støtte hans fremtidige arbejde med de fantastiske firmaer.«

»Jeg er spændt på mine egne planer, og jeg er taknemmelig for fortiden, ligesom jeg ser frem til, hvad der kommer som det næste,« skriver hun på Twitter.

Parret blev gift i 1993 og har fire børn sammen. De annoncerede deres skilsmisse i januar.

Jeff Bezos grundlagde Amazon fra familiens garage i Seattle i 1994. Siden da er virksomheden ekspanderet til hele verden og har i dag en markedsværdi på hele 796 milliarder dollar. Det svarer til cirka 5,3 billioner kroner.

Erhvervsmediet Forbes anslår Jeff Bezos formue til at være 110 milliarder dollar, svarende til 731,8 milliarder kroner. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Skilsmissen gør MacKenzie Bezos til den tredjerigeste kvinde i verden efter kosmetikgiganten L'Oreals arving Francoise Bettencourt Meyers og detailvirksomheden Walmarts Alice Walton.

/ritzau/

Det Hvide Hus: Krav om Trumps skattepapirer er politisk spil

Demokraternes forsøg på at få udleveret præsident Donald Trumps skattepapirer er ifølge Det Hvide Hus et »politisk spil.«

Det siger Det Hvide Hus' talskvinde Sarah Sanders.

Og Trump-administrationen »er ikke interesseret i at deltage i det politiske spil, som Demokraterne i Kongressen tydeligvis vil bruge deres tid på,« siger hun.

Udmeldingen kommer, efter Demokraterne torsdag krævede, at de amerikanske skattemyndigheder udleverer Donald Trumps selvangivelser.

Det sker, fordi man vil undersøge, hvorvidt præsidenten havde finansielle og økonomiske interessekonflikter i forbindelse med forretningsaftaler i Rusland, skriver CNN.

Det er det demokratiske kongresmedlem Richard Neal, der har sendt en formel forespørgsel til skattevæsenet, IRS, hvori han beder om Trumps skattepapirer for årene 2013 til 2018.

»Min forespørgsel kommer af respekt for vores demokrati og vores institutioner. Det handler ikke om partipolitik. Jeg håber derfor, at skattemyndighederne vil følge loven og udlevere de ønskede dokumenter,« skriver Richard Neal i en udtalelse.

Demokraten har givet myndighederne en frist til 10. april.

Neal har, efter at Demokraterne vandt midtvejsvalget i 2018 og siden overtog flertallet i Repræsentanternes Hus, været formand for finansudvalget.

Det er første gang i mere end 45 år, at Kongressen har lavet sådan en forespørgsel.

Donald Trump var under valgkampen i 2016 den første præsidentkandidat i moderne politisk historie i USA, der ikke ville offentliggøre sine skattepapirer.

Natten til fredag dansk tid udtaler præsidenten i forbindelse med et pressemøde i Det Ovale Værelse, at Demokraterne må diskutere sagen med hans advokater.

»De må tale med mine advokater. De må tale med min justitsminister,« siger Trump.

/ritzau/AP

Australien vil hjælpe med at hente syrienkrigers børn hjem

Australiens premierminister, Scott Morrison, er åben over for at lade en afdød australsk syrienkrigers børn vende hjem til Australien.

Børnene er i øjeblikket tilbageholdt i en syrisk flygtningelejr.

Det udtaler Morrison natten til fredag dansk tid.

»Hvis de er i en position, hvor de kan vende hjem til Australien, så er vi villige til at arbejde for at lade det ske,« siger Scott Morrison.

»Hvis der er australiere, og især uskyldige børn, der er fanget i denne situation, vil vi gøre, hvad australierne forventer, vi gør. Hjælpe.«

Den australske regering arbejder sammen med den humanitære organisation Røde Kors for at sikre, at børnene, der er forældreløse, kan forlade Al-Hol-lejren i det nordøstlige Syrien sikkert.

Premierministeren er klar på at lade australske embedsmænd assistere børnene tilbage til Australien, men han vil ikke risikere en eneste »australsk statsborgers liv for at hente folk hjem fra disse konfliktzoner,« siger han.

Scott Morrisons udmelding kommer, samme dag som Hoda Sharrouf, en 16-årig datter til den australske syrienkriger Khaled Sharrouf, opfordrer regeringen til at hente hende og hendes fire søskende hjem fra Syrien.

Søsteren, 17-årige Zaynab Sharrouf, er gravid i syvende måned og »meget syg,« fortæller Hoda Sharrouf i et interview med avisen The Sydney Morning Herald fra Al-Hol-lejren.

»Hvad med børnene? Hvad med de mennesker, der er fanget her og ikke selv har valgt at være her? De fortjener ikke den her behandling. Vi er også australiere,« siger hun til avisen.

Khaled Sharroufs fem børn, to piger og tre drenge, er ifølge The Sydney Morning Herald i alderen 2 til 17 år.

Khaled Sharrouf forlod Australien for at tage til Syrien med sin kone og parrets børn i 2013. Året efter trak han overskrifter verden over, efter han havde lagt et billede på Twitter, hvor han holder et afskåret menneskehoved.

Han formodes at være blevet dræbt i et angreb i 2017, mens hustruen angiveligt mistede livet i 2015.

/ritzau/AFP

Trump: Handelsforhandlinger med Kina er snart ved vejs ende

USA og Kina er ved at »afrunde« de langvarige forhandlinger om en handelsaftale mellem de to lande.

Det siger USA's præsident, Donald Trump, fra Det Hvide Hus efter et møde med Kinas vicepremierminister, Liu He, i den amerikanske forbundshovedstad, Washington D.C.

Det skriver nyhedsbureauet AP sent torsdag aften dansk tid.

»Vi er ved at afrunde forhandlingerne. Vi må se, hvad der sker. Vi har stadig et stykke vej tilbage, men det er ikke meget,« siger præsidenten.

Den kinesiske vicepremierminister er enig.

Til den fremmødte presse i Det Ovale Værelse siger han, at de »store fremskridt« skyldes Trumps »direkte indblanding.«

Kina og USA arbejder blandt andet på at finde aftaler, der kan tilfredsstille Donald Trump. Præsidenten siger, at amerikanske virksomheder i årevis er blevet behandlet uretfærdigt af Kina.

Forhandlingerne skal tage luften ud af den såkaldte handelskrig mellem klodens to største økonomier, der koster dyrt i form af straftold.

Handelskrigen startede i marts sidste år, da Donald Trump meddelte, at han forberedte en pakke med told og afgifter på kinesiske varer for i alt 60 milliarder dollar.

Det fik Kina til at svare igen ved at lægge told på 128 amerikanske varekategorier, hvilket siden er eskaleret i en sådan grad, at flere økonomer har udtalt frygt for konsekvenserne for den globale økonomi.

For at forhandle en aftale på plads har repræsentanter fra begge lande flere gange været til møder i henholdsvis Kinas hovedstad, Beijing, og Washington.

Det er dog ikke første gang, at de to parter melder om fremskridt i forhandlingerne eller roser hinandens arbejdsindsats.

Tidligere har Trump udtalt, at Kina har været »meget ansvarlig og meget fornuftig« i forhandlingerne.

Derudover er deadline for en aftale blevet rykket flere gange.

/ritzau/