Han voldtog en 15-årig. Nu er han blevet genvalgt som borgmester

Den sydafrikanske politiker, Jeffrey Donson, blev i 2008 dømt for at have voldtaget en mindreårig. Men på trods af at dommen lød på fem års fængsel, slap Donson med en bøde. Men kan en dømt voldtægtsmand, som har forgrebet sig på en mindreårig, virkelig blive genvalgt som borgmester?

Sydafrika afholdt i november deres lokalvalg. På trods af markant tilbagegang blev ANC-partiet igen landets største med 46 procent af stemmerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Phill Magakoe/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Genvalget af en borgmester i Kannaland-kommunen i Sydafrika har været årsag til stor utilfredshed og forargelse.

Den nyvalgte borgmester, Jeffrey Donson, er nemlig dømt for at have voldtaget en mindreårig i 2008, men dette har ikke været nok til at fryse ham ude af sydafrikansk politik. Det skriver det sydafrikanske medie 24 News.

Overgrebet på den 15-årige pige, sagen omhandler, skete, mens Donson var borgmester i Kannaland i 2008. I Sydafrika er den seksuelle lavalder 17 år.

Han blev idømt fem års fængsel, men ankede sagen til Western Cape landsretten. Retten godtog ikke anken, men droppede derimod fængselsstraffen fuldstændig og omlagde den i stedet til en bøde på 20.000 sydafrikanske rand (ca. 8.000 danske kroner), tilsyn fra kriminalforsorgen og et krav om deltagelse i et rehabiliteringskursus for seksualforbrydere.

Se den genvalgte borgmester her:

Også Kannalands viceborgmester har en noget plettet baggrund.

Werner Meshoa, som han hedder, blev nemlig så sent som i juni idømt 18 måneders fængsel og en bøde på cirka 2.500 kroner for at have begået svindel og udøvet magtmisbrug.

Kort efter dommen kom det frem, at Meshoa var blevet fyret som lærer på en skole i 2012 for at have haft seksuel omgang med en af eleverne. Hændelsen blev dog aldrig politianmeldt.

Et smæk over nallerne

Genvalget af de to politikere er blevet heftigt kritiseret, blandt andet af borgerrettighedsorganisationen Action Society, som også er stærkt utilfreds med dommene i de to sager:

»Én er en dømt børnevoldtægtsmand, som fik et slag over nallerne, og den anden er en dømt svindler, og begge blev genvalgt ved hjælp af ANC (sydafrikansk socialdemokratisk parti, red.),« udtaler talsperson for organisationen Ian Cameron til The Guardian. Cameron forklarer yderligere, at han synes, genvalget af de to politikere ligner plottet til en dårlig film.

De to politikere er blevet valgt ind, efter at ANC-partiet indgik i en koalition med partiet Icosa.

Icosa har afvist at afskedige de to politikere. ANC har derimod udtrykt alvorlige bekymringer for de nyvalgte politikeres kriminelle baggrund.

Efter indvælgelsen har den sydafrikanske kommission for lighed mellem kønnene oprettet en undersøgelse af forholdene bag, og kommissionen forventer at gøre resultaterne fuldt tilgængelige for offentligheden.

Den nyvalgte borgmester, Jeffrey Donson, understreger, at han vil reflektere over sin position:

»Henvendelser fra medierne om min voldtægt af en mindreårig og usømmelige overgreb har chokeret min familie og mig i høj grad,« udtaler borgmesteren ifølge The Guardian.

»Selvom hændelsen er år gammel, hjemsøger den mig stadigvæk, og dødelige sår bløder igen. Jeg vil tilbringe tid med min familie over weekenden og bestemme mig for min fremtid.«

Donson har ved publiceringen af denne artikel endnu ikke forholdt sig til sin fremtidige politiske karriere.