Han var færdig med rigsfællesskabet. Nu er han også færdig som udenrigsminister

Den grønlandske toppolitiker Pele Broberg er blevet fjernet som udenrigsminister, efter at han i Berlingske lancerede et sprængfarligt forslag om at begrænse stemmeretten. Det skriver et grønlandsk medie.

Grønlands udenrigsminister Pele Broberg ses her efter rigsmødet på Marienborg i Kongens Lyngby, torsdag den 10. juni 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fem måneder nåede han at få som Grønlands udenrigsminister, før stormen ramte.

Nu er den hårdtslående grønlandske toppolitiker Pele Broberg færdig på posten. Han må ikke længere udtale sig om udenrigsområdet, skriver den grønlandske avis Sermitsiaq.AG, som har det fra »pålidelige kilder«. Endnu er det ikke officielt bekræftet.

Beslutningen kommer efter et opsigtsvækkende interview i Berlingske.

I interviewet slog Pele Broberg fast, at han ikke længere vil bruge begrebet rigsfællesskabet, fordi det efter hans mening dækker over dansk overherredømme.

Rigsfællesskabet var et misvisende ord, mente den grønlandske minister.

»Danmark kan have et rigsfællesskab mellem Jylland og Fyn, hvis man har lyst, eller med Færøerne, hvis de er enige om det. Det har efter min mening ikke så meget med Grønland at gøre,« sagde Pele Broberg.

Han satte samtidig spørgsmålstegn ved, om andre end borgere med inuitbaggrund skal kunne deltage i en kommende folkeafstemning om selvstændighed.

»Det er jo ikke meningen, at de, der koloniserede landet, skal have lov at bestemme, om de vil blive ved med det eller ej,« sagde Pele Broberg, der er valgt for det nationalkonservative parti Naleraq.

Naleraq er med i den grønlandske koalitionsregering, som er ledet af Múte B. Egede fra det tre gange større venstreorienterede parti IA.

Hans udtalelser var med til at udløse en krise i regeringen, hvor både IA og koalitionens konservative støtteparti var stærkt utilfredse. Atassuts formand, Aqqalu Jerimiassen, meddelte til det grønlandske medie KNR, at han ikke længere har tillid til Broberg som minister.

I IAs rækker krævede flere, at Pele Broberg som minimum blev flyttet fra posten som udenrigsansvarlig. Det er nu sket.

Pele Broberg bliver siddende på områderne erhverv, handel og klima. Der kommer sandsynligvis en regeringsrokade i starten af ugen, skriver Sermitsiaq.

Ifølge Berlingskes kilder ventes der at være en regeringsrokade i Nuuk senere i dag.