Han sammenlignede Xi Jinping med en klovn. Nu får han 18 år i fængsel

Ren Zhiqiang kritiserede Kinas leder Xi Jinpings håndtering af coronakrisen. I marts forsvandt han, og nu risikerer den 69-årige pensionerede ejendomsmogul at ende sine dage bag tremmer.

Her ses Ren Zhiqiang, da han talte ved et konference i Beijing 18. november 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: China News Service (CNS) / AFP)/Ritzau Scanpix

Ren Zhiqiang var kendt for sine spiddende kommentarer om alt fra ejendomshandler til politik.

Han gik i folkemunde under øgenavnet »kanonen« for de holdinger, han udsendte på de sociale medier.

Hans åbenmundethed var usædvanlig i Xi Jinpings Kina, som drejer sig i en stadig mere autoritær retning. Og en dag gik den ikke længere.

Den 69-årige pensionerede ejendomsmogul havde ellers gode forbindelser til kommunistpartiets top, skriver Wall Street Journal. Han havde engang været venner med Kinas magtfulde vicepræsident Wang Qishan. Han var selv søn af en ledende figur i kommunistpartiet. Men hverken rigdom eller rød blodlinje var nok til at beskytte ham.

I marts begyndte et af Ren Zhiqiangs kritiske essays at cirkulere på de sociale medier. Teksten handlede om et møde i kommunistpartiet i februar, hvor Xi Jinping kom med instruktioner til partimedlemmer om, hvordan coronakrisen skulle håndteres. Den indeholdt en lammende kritik af Xi Jinpings håndtering af coronaudbruddet.

Kaldte Xi for en klovn

Ren Zhiqiang undgik at nævne Xi Jinping med navn, da han skrev følgende:

»Der stod ikke en kejser, der viste sine nye klæder, men en klovn som tog sine klæder af og stadig insisterede på at være en kejser,« stod der.

Essayet fortsatte:

»Selv om du holder flere stykker lændeklæder op for at skjule din nøgenhed, kan du ikke skjule det mindste af din resolutte ambition om at blive en kejser.«

Venner har fortalt flere medier, at Ren Zhiqiang forsvandt fra jordens overflade kort tid efter, at essayet cirkulerede. Tidligt i april lød det fra myndighederne, at man havde startet en efterforskning mod ham.

I juli blev han smidt ud af Kinas kommunistparti. Det blev begrundet med illoyalitet og økonomiske forbrydelser.

Han blev blandt andet beskyldt for at have brugt offentlige midler til at betale for en golfbane. Men han blev også anklaget for at at være illoyal mod partiet.

»Ren Zhiqiang har mistet sine idealer og overbevisning. Når det gælder store principielle sager, har han ikke holdt sig på linje med partiets centrale autoritet, skrev partiet i en meddelelse oversat af New York Times.

Tirsdag faldt der dom i hans sag. Den lød på 18 års fængsel for korruption, modtagelse af bestikkelse, svindel og magtmisbrug. Desuden fik han en bøde på knap fire millioner kroner.

Ren Zhiqiang havde tidligere været formand for et statsejet ejendomsselskab. Han blev dømt for forbrydelser begået mellem 2003 og 2017 og for blandt andet at have modtaget bestikkelse for mere end 1,2 millioner kroner. Han blev også dømt for at have raget 18 millioner til sig på ulovlig vis og være skyldig i, at kinesiske statsejede virksomheder havde tabt over en milliard kroner.

Retten i Beijing sagde, at Ren Zhiqiang havde tilstået alle anklagerne og ikke ønskede at appellere sagen.

Dommen har fået hård kritik fra menneskerettighedsgrupper som Human Rights Watch, der kalder den for »sindssyg«.

I Kina læser politiske iagttagere dommen som et tydeligt signal til medlemmerne af kommunistpartiets elite om, at enhver kritik af Xi Jinping ikke tolereres.

»De dræber en tyr for at skræmme kvæget,« siger en anonym pensioneret professor i politik til Wall Street Journal.