Han kludrer i ordene og giver pinlige interview. Men Bidens økonomiske vision kan måske vinde hjembyens vælgere

Kan Demokraternes præsidentkandidat vinde valgene i stålstaterne og dermed i det mindste få disse folkerige områder over på sit hold? Han gør i hvert fald forsøget efter en række optrædener, der har været pinlige.

Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, leverede sine økonomiske planer for et publikum i Scranton-bydelen Dunmore. Og det er ikke en tilfældighed, at det blev lige hér i Pennsylvania – for det er her, Joe Biden blev født for 77 år siden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix

Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, er nu gået i offensiven med en økonomisk vision for USA.

En gigantisk investeringsplan skal bringe almindelige arbejdspladser tilbage. 700 milliarder dollar skal give USA et økonomisk spark fremad. Koden hedder en blanding af innovation inden for IT, tech, kunstig intelligens og meget andet, samtidig med at Joe Biden vil hente produktionsarbejdspladser tilbage til USA.

Det er den største økonomiske plan siden Anden Verdenskrig, siger Bidens rådgivere.

Planen valgte Joe Biden at offentliggøre i byen Scranton i Pennsylvania, hvor han selv er født – i den del af byen, der hedder Dunmore. Og det er langtfra en tilfældighed.

Meningsmålingerne viser, at Biden fører over Trump i Pennsylvania og især i Scranton med dets mine- og jernbanerødder, der samtidig er et mikrokosmos for den bevægelse, som bar Trump ind i Det Hvide Hus for knap fire år siden. De utilfredse, de bange og de vrede mænd og kvinder, som blev tvunget ud i arbejdsløshed.

Planen er i det store hele blevet taget godt imod, selv om Joe Bidens markedsføringsstrateger har gjort sig umage med et kedeligt og uforståeligt slogan – »Build Back Better«.

Men det er en økonomisk vision. Noget ganske andet er Biden selv. For mange er bekymrede for Demokraternes præsidentkandidat. Biden virker periodevis svag. Han kludrer sprogligt og laver de mest håbløse fortalelser i form af at forveksle personer, tid og sted, skriver The Atlantic.

Han virker i perioder som den hyggelige bedstefar, som man besøger i en ældrebolig, og som er god til anekdoter, men ikke er helt ajour med verden udenfor. Han virker ikke nødvendigvis som en præsidentkandidat, der kan vinde valget mod en republikansk præsident – Donald Trump – som har den fordel, at han sidder i embedet og derfor i nogen grad styrer det, der skal diskuteres.

Se Bidens fortalelser her.

Og medierne svømmer over med spørgsmål om, hvorvidt Biden er i form til jobbet. »Bare fordi Trump er dårlig, er det ikke ensbetydende med, at Biden er god,« som The Detroit News' redaktør, Nolan Finley, skriver i sin klumme om Biden.

Meningsmålingerne

Det skal dog siges, at i meningsmålingerne står Biden i øjeblikket til at besejre Trump med tocifrede tal. Men Biden har været meget lidt synlig på grund af corona. Når han endelig er trådt frem, har det givet helt andre overskrifter, end han selv kunne ønske på grund af simple fortalelser.

Frygten er, at han ikke med stor kraft kan fremlægge sine politiske og økonomiske visioner. Slet ikke i en åben duel med Trump, som han kommer til at møde ganske mange gange på TV, når valget 3. november for alvor nærmer sig.

En af det økonomiske tidsskrift Forbes' redaktører opsummerer Biden på følgende måde efter fremlæggelsen af hans økonomiske plan:

»Han har givet nogle få uinspirerende interview og har udsendt båndede videomeddelelser fra sit hjem med sin kone, Jill, der hjælper ham med optagelserne. Ved disse lejligheder er det ubehageligt klart, at hans mentale tilstand ikke er den, som mange af hans tilhængere med stolthed husker fra dagene, da han var præsident Barack Obamas højre hånd. Hans fortalelser og usammenhængende tale har ført til, at nogle – blandt andre The New York Times' kommentator Thomas Friedman (der er kendt som tilhænger af Demokraterne, red.) – har fundet på undskyldninger for, hvorfor Biden ikke skal deltage i debatter med Trump.«

Bum.

Og det er ikke første gang, at der rejses tvivl om den 77-årige Bidens reelle tilstand, fordi han virker utrænet i at optræde i det offentlige rum. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at Biden valgte Dunmore i Scranton, Pennsylvania, til at præsentere sit økonomiske program.

Hjembyen

Demokraternes håb er født der. Biden kender stedet. Han føler sig hjemme. De fortabte arbejder- og lavere middelklassefamilier elsker ham fortsat og hylder ham. Det er det bedste sted at blive trænet op for en politiker, der er lidt rusten efter næsten tre år i lænestolen, skriver onlinemediet Axios.

Og hvilket andet sted end Scranton kan man give tusinder af tidligere stålarbejdere et håb om, at man kan få de almindelige job tilbage fra Kina og fra Vietnam, således at USA igen kan få en ganske almindelig industri op at stå.

Og så er det strategisk godt valgt. Ved valget i 2016 snuppede Trump Pennsylvania fra Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton. Ganske vist kun med en procent. Men hun tabte på et sted, hvor hun med sikkerhed burde have vundet.

Så fordelen ved præsentationen af Bidens økonomiske plan i Scranton er to ting. Biden vil vinde i stålstaterne. Han ser ud til at gøre det. Og folk er vilde med ham, fordi han taler deres sprog, og han er deres mand.

Men kan hans økonomiske vision give vælgerne her et håb? The Wall Street Journal skriver, at hans forslag er designet til netop at reducere USAs afhængighed af fremmede lande, efter at pandemien afslørede amerikanernes sårbarhed.

»At være afhængig af udenlandske producenter såsom Kina for medicinske forsyninger og udstyr er ikke godt,« skriver avisen.

Men spørgsmålet, som alle stiller, er, om denne vision ikke også ligner det, Trump forsøger? Og om Biden er i stand til klart nok at fortælle vælgerne i for eksempel Scranton, at der er en forskel på ham og Trump i det her spørgsmål? »Køb amerikansk,« som er et andet af Bidens slogan, minder meget om Trumps »America first«-strategi.