Han har kidnappet sine døtre, aflyttet sin kones telefon og truet hende. Men han mærker nok aldrig konsekvenserne

Den britiske højesteret har onsdag afgjort, at Dubais enehersker har handlet ulovligt, da han hackede sin ekskones mobiltelefon. Men med sin status som sheik og bekendt til Storbritanniens dronning er det tvivlsomt, om han nogensinde vil mærke konsekvenserne.

Prinsesse Haya (tv.) og sheik Mohammed bin Rashid Al Maktoum (th.) i 2016. Prinsessen flygtede i april 2019 til Storbritannien med parrets to små børn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ali Haider/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun har levet i frygt for sit liv og for sine børns sikkerhed siden april 2019.

Sådan lyder det fra prinsesse Hayas advokater i forbindelse med en retssag mod hendes eksmand.

Prinsesse Haya blev i 2004 gift med Dubais enehersker, sheik Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Men noget slog fejl, og i 2019 gik de fra hinanden. I april samme år flygtede hun med parrets to børn til Storbritannien.

Siden har prinsessen anklaget sheiken for at overvåge, kontrollere og true hende og udtalte i retten:

»Det føles, som om jeg bliver stalket, at der bogstaveligt talt ikke er nogen steder, jeg kan tage hen for at være sikker for ham eller dem, der arbejder for ham. Det er ekstremt undertrykkende,« forklarede hun.

Derudover fortalte prinsesse Haya om, hvordan sheiken havde forsøgt at købe en bolig meget nær på hendes i forsøg på at overvåge og aflytte hende.

Og nu giver den britiske højesteret hende ret.

De konkluderer, at der er tale om en serie af brud på Storbritanniens lovgivning, uberettiget indblanding i rettens processer og »misbrug af magt«.

Derudover kunne retten konkludere, at sheiken ikke kun havde overvåget prinsessen, men også hendes to advokater.

Prinsesse Latifa, sheikens datter, dukkede i løbet af foråret op på en kvindes instagramprofil. Det skete, efter en video var blevet delt af Latifa, der forklarede, at hun var kidnappet af sin far i Dubai. Fold sammen
Læs mere
Foto: Free Latifa Campaign Handout/Ritzau Scanpix.

En kontrollerende fortid

Det er ikke første gang, at den arabiske sheik kommer i uvejr. I 2020 konkluderede den britiske højesteret, at han havde kidnappet sin datter, prinsesse Shamsa, på åben gade i Storbritannien.

Shamsa var i august 2000 på ferie i Surrey med sin familie, da hun flygtede for at bo hos nogle venner. Der gik dog kun få uger, før hendes familie opdagede, hvor hun var henne, og en aften da hun var på vej ud af en bar, blev hun angiveligt overmandet af en gruppe bevæbnede mænd, der kidnappede hende og fragtede hende tilbage til Dubai.

Prinsessen er ikke set siden.

Også Shamsas søster, prinsesse Latifa, forsøgte at flygte fra De Forenede Emirater, men blev stoppet undervejs og holdt under lås og slå i Dubai i årevis.

Det fortalte hun i en sløret video, som blev smuglet ud til BBC i februar. I videoen kan man se en tydeligt skræmt Latifa, der fortæller om, hvordan hendes far holder hende fanget på ubestemt tid.

Prinsesse Latifa er dog i løbet af foråret dukket på på Instagram. Der er dog tale om en kvinde, der kalder sig Latifas veninde, og ikke prinsessen selv, der har lagt billederne ud. Det har fået en del tilhængere af #freelatifa-bevægelsen til at forholde sig skeptisk.

Og nu falder der dom i sagen om konen til den berygtede sheik.

Den britiske dronning Elizabeth med sheiken i 2016. De to deler en stor interesse for hestesporten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Tallis/AFP/Ritzau Scanpix.

Perleven med Dronningen

Men på trods af adskillige gange at være blevet dømt i den britiske højesteret, har sheiken endnu ikke måttet udstå nogen straf.

Historisk er han ven med Storbritanniens dronning Elizabeth, og deler en fælles interesse i hestesporten med hende.

Derudover er De Forenede Arabiske Emirater nære allierede med Storbritannien, hvilket besværliggør en strafudmåling.

Tilbage i 2000, da han fik datteren prinsesse Shamsa kidnappet, endte Storbritannien med at droppe sagen, angiveligt af udenrigsministeriet som en tjeneste til De Forenede Emirater.

Og sheiken står stærkt på sin uskyld:

»Fundene har været baseret på beviser, som ikke har været forelagt mig eller mine rådgivere. Jeg må derfor vedholde, at de er udarbejdet på en unfair måde,« udtalte han om dommen.