Greta Thunberg om hadet: »De ser os som en trussel. Det må betyde, at det er lykkedes os at nå ud til folk«

Den svenske miljøaktivist Greta Thunberg bruger ikke meget energi på det had og den kritik, hun møder, mens hun rejser verden rundt for at skabe opmærksomhed om klimakrisen. Lige nu er hun i USA, hvor hun i den kommende weekend skal deltage i FNs »Climate Action«-topmøde. Dagen før begynder en global Thunberg-inspireret »klimastrejke«, som også rammer Danmark.

Den 16-årige svenske klimaaktivist - og skolelev - Greta Thunberg taler ved en klimaprotest uden for det Hvide Hus i Washington DC 13. september. Thunbergs personlige protest mod politisk passivitiet ift. klimakrisen har gjort hende til et globalt ikon og en global rollemodel - og også offer for megen kritik. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM

Hun ankom til USA i sejlbåd, har fået krammer af Barack Obama og taletid i verdens største medier. I går demonstrerede hun sammen med hundredvis af mennesker foran Det Hvide Hus, og i næste weekend skal hun (igen) tale til verdens absolutte topledere, når FNs Climate Action topmøde finder sted i New York.

Her skal der, har FNs generalsekretær Antonio Guterres sagt, handling på bordet. Han vil, fremgår det af FNs egen omtale af topmødet, således kun give taletid til politiske ledere, der kan fremvise planer, som flugter med FNs ambition om at begrænse verdens temperaturstigning til 1,5 grader celcius i 2050.

Inden topmødet lanceres en global kampagne inspireret af Greta Thunbergs personlige klimastrejke. Hundrede tusinder af skoleelever i mere end 150 lande forventes at »strejke« mod den voksne generation og de voksne politikeres passivitet i ugen mellem 20. og 27. september.

Der findes næppe nogen mere magtfuld 16-årig i verden lige nu. Og det koster.

Alt fra videnskabelig kritik til skuldertræk til decideret mobning af Thunberg, der er diagnosticeret med Aspergers Syndrom, er væltet ned over pigen med fletningerne fra Stockholm.

Det tager hun dog med ophøjet ro, siger hun i et interview med Washington Post:

»Der er naturligvis meget had og konspirationsteorier og mobning. Jeg tager det ikke rigtig personligt, for jeg ved, at de (kritikerne, red.) bare er desperate og forsøger at finde noget, som får mig til at fremstå dårligt. Hvis jeg fremstår dårligt, vil klimabevægelsen fremstå dårligt,« siger hun og fortsætter:

»De ser os som en trussel. Det må betyde, at det er lykkedes os at nå ud til folk.«

Magtfuldt, når børn taler

I interviewet giver Thunberg også et bud på, hvorfor netop hun - blandt alle verdens klimaaktivister - er slået så voldsomt igennem:

»Hvis et barn eller en ung person taler om disse emner, er det på en måde mere magtfuldt. Vi er ikke skyld i denne krise. Vi er bare blevet født ind i en verden, hvor der er denne store, eksistentielle krise. Folk føler sig skyldige, når et barn siger: »Du har stjålet min fremtid«. Det gør indtryk. Og når noget gør indtryk, vil andre forsøge at tysse det ned.«

Greta Thunberg ankom til New York 28. august i sejlbåd. Hun krydsede Atlanten sammen med sin far, mens hendes mor og lillesøster er hjemme i Stockholm. Rejsen på det amerikanske kontinent skal ifølge planen også føre hende til Santiago i Chile, hvor FNs klimatopmøde COP25 finder sted i december. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT.

I interviewet fortæller Greta Thunberg, at hun nyder sin tid i USA, men at der lader til at være en særlig udfordring i det amerikanske.

»Det føles, som om mange mennesker debatterer klimakrisen - ligesom folk gør alle vegne. Men her er det som om, de tvivler på fakta. Det er som om, klimakrisen er noget, du tror på eller ej - ikke noget faktuelt. Sådan er det i mange andre lande, men måske lidt mere i USA.«

Greta Thunberg ankom til USA i slutningen af august - næsten på årsdagen for hendes første klimastrejke hjemme i Stockholm.

Hun ankom til et politisk miljø, som er meget splittet på klimaspørgsmålet. Præsident Donald Trump har som bekendt trukket USA ud af Paris-aftalen fra 2015, som skulle sikre en begrænsning af den globale opvarmning, og en dedikeret Trump-støtte, Steve Milloy, kaldte som en art velkomst Thunberg for »den ignorante teenage klimadukke«.

Omvendt har magasinet Time hyldet den 16-årige pige som en af fremtidens ledere, hun blevet nomineret til Nobels Fredspris, og politiske og organisatoriske ledere verden over har krediteret hende for at have sparket nyt liv i og øget momentum i den internationale klimadebat.