Google og Apple under pres: App sporer saudiarabiske kvinder på uledsaget udgang

Appen kaldes »Javel, hr.« og giver mænd mulighed for at spore de kvinder, de er værge for.

Foto: Faisal Nasser

En saudiarabisk app giver mænd mulighed for at spore og begrænse kvinders bevægelser i kongeriget. Flere borgerrettighedsgrupper i USA beskylder derfor Apple og Google for at medvirke til  kønsdiskrimination og opfordrer teknologiselskaberne til at fjerne appen fra deres platforme.

Den saudiarabiske lov om værgemål giver på mange områder kvinder en juridisk status svarende til mindreåriges. Enhver saudiarabisk kvinde har uanset alder en mandlig »værge« – normalt hendes far eller ægtemand, men somme tider en bror eller søn – som skal give hende tilladelse til at få et pas, gennemgå visse lægelige behandlinger og blive gift.

Den pågældende app kaldes »​Absher« og blev lanceret af den saudiarabiske regering i 2015. Den sætter mænd i stand til at overvåge de kvinder, de er værge for, ved at spore dem, deres identitetskort og pas. Mændene kan aktivere en alarm, som giver dem besked, hver gang kvinden for eksempel går gennem en lufthavn.

Absher, der kan oversættes med »Javel, hr.,« kan hentes ned fra både Google Play og Apples App Store, og det gør ifølge kritikere teknologiselskaberne medansvarlige for undertrykkelsen af saudiarabiske kvinder.

Bestræbelserne på at få fjernet Absher fra platformene fik fornyet rygstød i denne uge, da den demokratiske senator Ron Wyden skrev til de to teknologiselskaber:

Kvinder må nu køre bil i Saudi-Arabien. Men deres værger kan overvåge dem via appen Absher. Fold sammen
Læs mere
Foto: AHMED YOSRI.

»Det er næppe nogen nyhed, at det saudiarabiske monarki søger at begrænse og undertrykke kvinder, men amerikanske selskaber bør ikke bidrage til at gøre det lettere for saudiarabiske mænd at kontrollere deres familiemedlemmer og begrænse deres bevægelsesfrihed.«

Han anmodede om, at selskaberne tog initiativ til at forhindre, at »de bliver brugt til at muliggøre den rædselsfulde overvågning og kontrol af kvinder«.

Repræsentanter fra Apple og den saudiarabiske regering har foreløbig ikke svaret på forespørgsler om kommentarer. En talsmand for Google bekræftede, at selskabet nu har taget appen op til fornyet vurdering med henblik på at afgøre, om den er i overensstemmelse med selskabets politik.

Et spørgsmål om kultur

Saudi-Arabien er et af de mest restriktive lande for kvinder, selv om landets de facto-leder, kronprins Mohammed bin Salman, har presset på for at løsne nogle af de mange begrænsninger, efter at hans far kong Salman besteg tronen i 2015.

Siden da har kongeriget således lettet restriktionerne for kvinders påklædning og øget mulighederne for kvinder på arbejdsmarkedet, og der er endda indført idrætsundervisning for piger i skolerne. Sidste år hævede Saudi-Arabien det mangeårige forbud mod, at kvinder kørte bil, og det blev dengang set som en milepæl.

Men kritikere siger, at saudiarabiske kvinder ikke har mulighed for at opnå ligeret, så længe kongeriget opretholder loven om værgemål. Fra officielt hold lyder argumentet, at den slags restriktioner har rødder i kulturen og i øvrigt støttes af mange i kongeriget.

Den 18-årige saudiarabiske Rahaf Mohammed al-Qunun skabte overskrifter, da hun flygtede til Thailand og bad om hjælp på Twitter. Canada besluttede at yde hende asyl, og her ses hun iført en ishockeytrøje sammen med udenrigsminister Chrystia Freeland (t.h.) i Torontos lufthavn, 12. januar 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Cole Burston.

Da kronprins Mohammed blev spurgt om emnet i et interview sidste år, sagde han, at landet måtte »finde frem til en måde at behandle spørgsmålet på, som ikke skader familierne og heller ikke skader kulturen«.

Absher, der kan anvendes af alle saudiarabere og andre, som er bosiddende i kongeriget, er en onlineportal, hvor både mænd og kvinder kan få adgang til en række offentlige servicefunktioner –– lige fra betaling af fartbøder til ansøgning om nyt identitetskort. Kontrollen af kvinder er blot en af mange funktioner.

Undertrykkelsen af de saudiarabiske kvinder blev igen taget op af nyhedsmedierne i sidste måned, da en 18-årig kvinde ved navn Rahaf Mohammed al-Qunun barrikaderede sig på et hotelværelse i Bangkok lufthavn for at undgå at blive sendt hjem til sin familie. Hun var smuttet væk under en rejse til Kuwait og steget på et fly til Thailand, hvor hun dog blev stoppet i lufthavnen. Udgangen blev, at hun fik asyl i Canada.

Hala Aldosary

»Appen gør livet lettere for dem, der ønsker at kontrollere andre.«


Menneskerettighedsgrupper som Amnesty International og Human Rights Watch har længe været kritiske over for loven om værgemål i Saudi-Arabien, men kampagnen mod Absher-appen og de vestlige teknologiselskaber er ny.

Selv om appen skulle blive fjernet, vil det stadig ikke gøre en ende på landets lov om værgemål, siger Hala Aldosary, en saudiarabisk aktivist, som er bosat i USA.

»Appen er blot et redskab, der har et formål,« siger hun. »Men den gør livet lettere for dem, der ønsker at kontrollere andre.«

Oversættelse: Lars Rosenkvist