Glem alt om opbremsning af coronapandemien: Én million er blevet smittet på bare fem dage

Selvom store dele af Europa har travlt med at åbne samfundene efter coronanedlukningen, er epidemien langtfra overvundet. Nye tal viser en massiv vækst i antallet af smittede verden over, og WHO advarer om, at pandemien langtfra er forbi. I Sydamerika og Afrika vokser tallene eksplosivt, og også USA fortsætter med at trække tallene op.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør i WHO, er stærkt bekymret over den voldsomme stigning i antallet af coronasmittede på verdensplan. Flere lande stikker ud, og det ser særligt slemt ud i Sydamerika, hvor Brasilien, Peru og Chile er særlig hårdt ramt af virussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Denis Balibouse/Reuters/Ritzau Scanpix

Én million nye smittede med covid-19 på bare fem dage.

Uanset hvor travlt flere europæiske lande har med at åbne igen, så er verden langt fra kommet igennem coronapandemien. Det står klart efter en uge, hvor antallet af smittede rundede 12 millioner, og hvor stigningen var den højeste, der er set overhovedet under pandemien.

Fra forrige lørdag til i onsdags steg antallet af smittede alene med en million, og det får nu Verdenssundhedsorganisationen (WHO) til at advare om, at pandemien langt fra er under kontrol.

»I mange dele af verden er virussen ikke under kontrol – og situationen bliver værre,« lyder vurderingen fra Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør i WHO.

Set med danske og europæiske briller kan det være svært at forstå, at coronapandemien bliver værre og værre. Men mens antallet af nye smittede, indlagte og dødstallene generelt falder mange europæiske lande, så er situationen en helt anden og langt mere alvorlig i blandt andet USA, Sydamerika og Afrika.

»I WHO har vi registreret 12 millioner mennesker, der er smittede med covid-19. Foreløbigt er omkring 544.000 døde af virussen. Situationen er ikke under kontrol,« sagde WHO-generaldirektør Tedros Ghebreyesus torsdag.

Stikker ud

Et land og to kontinenter stikker særligt ud i disse uger. I USA – det land i verden der er hårdest ramt af virussen – forsætter tallene med at stige i en lang række af landets stater. Antallet af smittede stiger, antallet af hospitalsindlagte stiger, og antallet af dødsfald stiger. USA tester flere end tidligere, og det er en del af forklaringen på, at flere nu registreres som smittede, men det kan ikke forklare, at flere indlægges og dør, og at stadig flere yngre bliver registret som smittede.

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, har længe benægtet, at coronavirussen er noget særlig farligt og afvist at gennemføre stramme restriktioner for de brasilianske borgere. Nu er han selv smittet med virussen, og en række af Brasiliens nabolande er hårdt ramt af stigende smittetal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergio Lima/EPA/Ritzau Scanpix.

I Sydamerika fortsætter tallene med at stige i en række lande. Brasilien har længe været det hårdest ramte land på kontinentet, men også i lande som Chile, Peru og Panama i Mellemamerika ses kraftige stigninger – og ikke mindst relativt flere covid-19-relaterede dødsfald.

Endelig er coronavirussen et stadig større problem i dele af Afrika. Sydafrika var længe kun ramt i mindre grad, men de seneste dage har landet registreret rekordhøje antal nye smittetilfælde, og det samme gælder i flere andre lande på kontinentet.

Det er et problem i Afrika, at sundhedsvæsenerne kun i beskeden grad er i stand til at håndtere smittede patienter, ligesom evnen til at teste og registrere borgere er beskeden mange steder.