G20-topmødet begynder i dag, og første spørgsmål lyder: Hvad gør vi med Saudi-Arabiens kronprins?

Lederne af verdens største økonomier samles i weekenden i Buenos Aires. Som det første bliver de mødt med spørgsmål om kronprins Mohammed bin Salman og Khashoggi-sagen.

Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, ankom onsdag til den argentinske hovedstad, Buenos Aires. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout .

Internationale ledere, som i løbet af dagen i går ankom til topmødet i Buenos Aires, blev alle som én konfronteret med spørgsmålet om, hvordan man skal håndtere Saudi-Arabiens kronprins Mohammed bin Salman. Amerikanske CIA og andre vestlige myndigheder har peget på kronprinsen som den ansvarlige for drabet på den kritiske journalist, Jamal Khashoggi.

Topmødet begynder officielt i dag, og det vil blive den første prøve på den 33-årige kronprins' muligheder for at fastholde sin status som en international statsmand efter mordet på Khashoggi på det saudiarabiske konsulat i Istanbul den 2. oktober.

Præsident Emmanuel Macron

»Personligt foretrækker jeg åbenhed og inddragelse af det internationale samfund i denne sag, for den angår hele verden.«


Mens lederne kom flyvende ind fra alle verdens hjørner, tog en argentinsk dommer de første juridiske skridt til at rejse tiltale mod kronprins Mohammed for krænkelser af menneskerettighederne. Organisationen Human Rights Watch opfordrede tidligere på ugen de argentinske domstole til at indlede en efterforskning af kronprinsens eventuelle ansvar for tortur og drab på Jamal Khashoggi og andre navngivne saudiarabiske fanger såvel som for krigsforbrydelser, der skal være begået af saudiarabiske styrker i krigen i Yemen.

En saudiarabisk ledet, militær intervention har udløst, hvad FN kalder verdens største humanitære katastrofe, og eksperter har udtalt, at begge sider i konflikten kan have begået krigsforbrydelser.

»Måske, måske ikke«

Juridiske eksperter fastslår, at det ikke vil være muligt at rejse sigtelse mod kronprins Mohammed, før det to dage lange topmøde er slut. Men Argentinas præsident, Mauricio Macri, fastslog torsdag aften, at kronprinsens potentielle rolle i drabet på Khashoggi var et legitimt emne at tage op til diskussion på topmødet.

»Dette spørgsmål har påvirket hele verden, og det vil måske blive taget op på bilaterale møder eller finde vej til selve G20-dagsordenen,« sagde Macri på en pressekonference.

Præsident Emmanuel Macron fra Frankrig sagde, at han vil mødes med kronprins Mohammed uden for den officielle dagsorden, og at han ville bringe emnet på bane:
«Jeg har altid været meget klar i mælet, når det gælder Saudi-Arabien, og jeg vil uundgåeligt få lejlighed til at diskutere det med den saudiarabiske kronprins,« sagde Macron på den samme pressekonference.

»Personligt foretrækker jeg åbenhed og inddragelse af det internationale samfund i denne sag, for den angår hele verden,« tilføjede han.

USAs præsident, Donald Trump, sagde inden afrejsen fra Washington, at han gerne havde mødtes med Mohammed bin Salman på tomandshånd, men at topmødets dagsorden allerede lå fast.

»Jeg ville have taget et møde med ham, men vi har ikke aftalt det,« konstaterede han.

Trump har tidligere understreget Saudi-Arabiens betydning som aftager af amerikanske våben, som olieleverandør og som en allieret over for Iran. Han har forsøgt at så tvivl om konklusionerne i en efterretningsrapport om, at kronprins Mohammed havde forhåndskendskab til drabet på Khashoggi.

»Måske havde han det, måske havde han det ikke,« hed det i en officiel erklæring fra præsidenten, som blev udsendt den 20. november.

Tonen er sat

Kronprins Mohammed har afvist at have beordret, endsige haft kendskab til drabet.

Han holdt en lav profil hele torsdagen efter at være ankommet til Buenos Aires dagen før. Forud var gået en ugelang rundrejse til en række arabiske hovedstæder.

Lederen af den latinamerikanske afdeling i Human Rights Watch, Jose Miguel Vivanco. Fold sammen
Læs mere
Foto: EITAN ABRAMOVICH.
En talsmand for Human Rights Watch sagde torsdag, at organisationens henvendelse til de argentinske domstole allerede havde præget atmosfæren ved topmødet.

»Ingen verdensleder, som deltager i dagens G20-topmøde, kan ignorere den kendsgerning, at Mohammed bin Salman er under efterforskning for formodede krigsforbrydelser i Yemen og for tortur,« hed det fra Human Rights Watchs José Miguel Vivanco.

Oversættelse: Lars Rosenkvist