Forskere har nu fundet »det værste år i historien at være i live i«

Hold op med at brokke dig. For i et bestemt år i historien havde de det meget værre.

Mange rejsende følte, at et islandsk vulkanudbrud i 2011 var det værste år at være i live i. Asken fra den islandske vulkan groundede flytrafikken i Nordatlanten og Nordeuropa, men en anden islandsk vulkan var meget, meget værre ... Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL

Så du synes, at du havde en dårlig dag – eller for den sags skyld et dårligt år?

Glem det.

Forskere mener nu at have fundet det objektivt »værste år at være i live i«, som det hedder i Science. Nemlig år 536, siger professor Michael McCormick fra Harvard University til tidsskriftet.

Og det lyder heller ikke rart: »En mystisk tåge mørklagde Europa, Mellemøsten og dele af Asien dag og nat i 18 måneder«. Temperaturerne faldt dramatisk og gav os det koldeste tiår i 2.300 år. I Skandinavien slog afgrøderne fejl år efter år, og i Mellemøsten udryddede pest op mod halvdelen af befolkningen.

Procopius, østromersk historiker, om 536

»Derefter var der ingen ende på krige eller pest eller andre dødelige begivenheder.«


Historikere kaldte tidligere den periode for »den mørke tidsalder«, og betegnelsen var både i den ene og anden forstand korrekt.

»Det var begyndelsen på en af de værste perioder at være i live – hvis ikke det værste år,« siger McCormick til Science.

Vulkan på Island

Men hvorfor gik det så galt?

Forskere fremlagde tidligere på måneden ved en konference på Harvard University et svar. McCormick og hans team har foretaget dybe ismålinger i schweiziske gletsjere, og de fandt beviser for »et kataklysmisk vulkanudbrud« på Island i begyndelsen af 536.

Udbruddet spredte aske over hele den nordlige halvkugle, to yderligere udbrud fulgte i 540 og 547, og de ramte en verden, som allerede var i opbrud.

Romerriget forliste endeligt i 476 og dermed en hel verdensorden, og Europa var præget af folkevandringer og krige, og nu vendte klimaet sig også mod beboerne.

»Solen skinnede hele året uden kraft, men kun som månen. Den var næsten som en solformørkelse, for dens lys var ikke klart, eller som det plejer at være,« skrev den østromerske historiker Procopius.

»Derefter var der ingen ende på krige eller pest eller andre dødelige begivenheder,« fastslog han, og – som de nye gletsjermålinger – viser – de onde tider varede i over 100 år.

Først i 640 begynder der at være tegn på nyt liv, nemlig en stigning i den luftbårne bly, som stammer fra udvinding af sølv, og 20 år senere følger endnu et opsving. Det er den nordlige halvkugle, som bogstaveligt talt graver sig ud af »det værste år at være i live i«.