Forskere finder ny, »listig« omikronvariant: Sværere at identificere fra andre varianter med pcr-test

En nyfunden – mere snu og listig – omikronvariant er sværere at identificere blandt positive prøver ved hjælp af pcr-test. Det kan blive et problem, vurderer forskere.

 
Flere lande melder om tilfælde af den nye omikronvariant. Video: CNN/AP/Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forskere fra UCL Genetics Institute i London har identificeret en ny – og ifølge dem – »listig« version af omikronvarianten, som kan være sværere at adskille fra andre varianter.

Varianten mangler en funktion, der gør det muligt at skelne og identificere smitte med varianten fra andre varianter udelukkende ved brug af pcr-test.

Det skriver The Guardian.

Den nye variant, som den dog ikke officielt er karakteret som endnu, har mange mutationer til fælles med omikronvarianten, men mangler en særlig genetisk ændring, der gør det muligt at bruge de udbredte pcr-test til at identificere smitte med den variant.

Testen vil stadig fremgå positiv, men kan ved en fejl identificeres som omikronvarianten.

Og det kan skabe problemer, hvis varianten viser sig at have andre smittemønstre.

Ifølge forskerne er det for tidligt at sige, om den nye variant vil sprede sig på samme måde som standard omikronvarianten, men fastslår, at den »listige« version genetisk er anderledes og derfor må formodes at kunne »opføre sig anderledes«.

Varianten er fundet i syv prøver fra Sydafrika, Australien og Canada, men forskerne formoder, at den allerede kan være flere steder, da den netop at sværere at identificere.

Den nye opdagelse får forskerne fra UCL Genetics Institute til at opdele den eksisterende omikronvariant og den nye opdagelse med navnene BA.1 og BA.2.

Forskerne understreger, at selvom den nye listige version er en variant af omikron, adskiller den sig genetisk så meget, at den kan kvalificere sig som en ny »bekymringsvariant«:

»De to slægter kan opføre sig forskelligt,« siger professor Francois Balloux, der er direktør på UCL Genetics Institute, til The Guardian.

En fortsat ubekendt er, hvordan og hvor den nye variant er opstået.