Forskere: Fårekyllinger kan have stået bag mystisk »lydangreb« på amerikansk ambassade

Diplomater har været plaget af hovedpiner og kvalme efter et mystisk »lydangreb« mod USAs ambassade i Cuba. Nu mener forskere at have fundet bagmændene: cubanske fårekyllinger.

Foto: ADALBERTO ROQUE

Først troede USA, at der var tale om et ukendt, sonisk våben.

Den høje, konstante hyletone, som amerikanske diplomater i Havana, Cuba, blev udsat for, var et usædvanligt lydangreb, som gav ofrene både kvalme, hovedpine og midlertidigt tab af hørelsen. I 2017 var ambassadens personale halveret, fordi så mange måtte drage hjem til USA efter angrebet. 15 cubanske diplomater blev i samme ombæring udvist fra USA.

Men det var ikke et sonisk våben, der var skyld i larmen: Det var fårekyllinger, mener to forskere, der har lyttet til optagelser af lyden, som de amerikanske diplomater blev udsat for. Det skriver New York Times.

»Optagelsen er definitivt af en græshoppe,« lød det fra den ene af de to forskere, Fernando Montealegre-Zapata, som er professor på Lincoln Universitet i England.

De to forskere understreger, at den art, der er tale om, er kendt for sin højlydte parringssang. Den synger med 7 kHz, fortæller forskerne, og fortsætter længe og mange gange i døgnet, så det for mennesker kan føles som en konstant hyletone.

Parringssangen er så høj, at man kan høre den, selv når man kører »en dieseltruck på motorvejen«, siger den anden af de to forskere, Alexander Stubbs, som er professor på Berkeley Universitet i Californien.

Men at fårekyllinger står bag lyden, betyder ikke, at den amerikanske ambassade er gået fri af et angreb, understreger forskerne.

Knapt 24 diplomater er blevet undersøgt efter at fået fysiske symptomer, og flere af dem havde tegn på hjernerystelse og skader mod hjernen, viste en rapport bestilt fra den amerikanske regering i marts sidste år.

»Det er fuldt ud muligt, at de er blevet syge af noget andet, helt urelateret, som ikke var et sonisk angreb, eller at de blev angrebet på en anden måde,« forklarer Alexander Stubbs.

Dr. Douglas Smith, som har stået i spidsen for undersøgelserne af de amerikanske diplomater, siger, at det ikke er alle diplomaterne, der har hørt den høje lyd. Nogle af dem har slet intet hørt, mens andre har hørt en masse forskellige lyde, fortæller han til New York Times:

»De her patienter har været gennem meget. Jeg vil gerne vide, hvad lydene er, men for os er det mere vigtigt at vide, hvad det er, der er sket med patienternes hjerner, og hvad vi kan gøre ved det,« siger han.

Rapporten om patienternes tegn på hjerneskader har dog fået kritik af flere neurologer, som blandt andet The Guardian har skrevet om. Nogle læger mener, at patienternes symptomer nærmere peger i retning af skader i øregangene.