Forholdet er gået fra slemt til værre. Kina langer ud efter USAs nye alliance: »De skyder sig selv i foden«

Der er stor bekymring i Beijing over USAs nye pagt med Australien og Storbritannien. Det kan få konsekvenser for stabiliteten i hele regionen, advarer en førende kinesisk sikkerhedsekspert.

Australiens premierminister Scott Morrison har givet Kinas præsident Xi Jinping en åben invitation til et møde. Det er tvivlsomt, om Xi Jinping takker ja efter gårsdagens nyhed om Australiens nye militærpagt med USA og Storbritannien. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver læst som en provokation – og endnu en bombe under det i forvejen højspændte forhold til USA.

Sådan lyder det fra en af Kinas førende sikkerhedseksperter, efter at USA, Storbritannien og Australien har indgået en ny forsvarspagt i Stillehavet og dele af Det Indiske Ocean. Under gårsdagens virtuelle lancering af Aukus-aftalen undlod de tre ledere Joe Biden, Boris Johnson og Scott Morrisson behændigt at nævne Kina ved navn.

Men i Beijing var man ikke i et sekund i tvivl.

»Det bliver set som et forsøg på at inddæmme Kina,« siger Tong Zhao fra Carnegie-Tsinghua Center for Global Policy i Beijing til Berlingske.

Hos det kinesiske udenrigsministerium var reaktionen kølig.

»De skyder sig selv i foden, « sagde talspersonen Zhao Lijian, ved det daglige pressemødet, hvor han også advarede mod at skabe en »lukket og eksklusiv klike«, som gik mod tidens trend.

Men bag de afmålte ord gemmer der sig en dyb kinesisk bekymring om den sikkerhedspolitiske alliance, der har fået navnet Aukus – og som analytikere har kaldt for et paradigmeskift i regionen. For pagten bliver læst som et frontalangreb mod Kinas interesser og vil få Beijing til et blive endnu mere desillusioneret omkring Biden-regeringen.

»Dette træk bliver fortolket som om, at USA trækker andre lande ind i en direkte militær konkurrence med Kina,« siger han til Berlingske.

Atomdrevne ubåde

Der er særligt en ting, der vækker ubehag i Beijing. Som led i pagten vil USA og Storbritannien hjælpe Australien med teknologi til at opbygge en flåde af atomdrevne ubåde. De tre ledere understregede, at der var tale om atomkraft og ikke atomvåben.

Men Beijing havde ikke nødvendigvis forudset det konkrete samarbejde om en så sensitiv teknologi, vurderer Tong Zhao.

»Jeg tror, det vil have en negativ indflydelse på sikkerheden og stabiliteten i hele regionen,« siger Tong Zhao.

Det kan ifølge ham betyde, at Kina vil være langt mindre villig til at lægge pres på Nordkorea, hvis der igen kommer forhandlinger om at nedruste dets atomvåbenprogram. De forhandlinger gik i stå i 2019 efter et kuldsejlet topmøde mellem Kim Jong-un og Donald Trump. Det samme gælder Kinas indflydelse på Iran i forhandlingerne om atomaftalen, der er kørt af sporet.

Forholdet mellem Kina og USA befinder sig i forvejen i en nedadgående spiral. I sidste uge talte Xi Jinping i telefon med Joe Biden før første gang i syv måneder, men intet konkret kom ud af samtalen, og Xi Jinping nægtede ifølge kilder til Financial Times at mødes personligt med Joe Biden.

»Det er et meget fjendtligt forhold, der er præget af manglende vilje og måske evne til at lytte til hinanden,« siger Camilla Nørup Sørensen, ekspert i asiatisk sikkerhedspolitik hos Forsvarsakademiet.

En slags nulsumslogik har overtaget forholdet, og det kan i sidste ende gøre det svært at få mekanismer plads for at undgå misforståelser, som kan lede til konfrontation, siger Camilla Nørup Sørensen.

Også Kinas forhold til Australien er nu gået fra slemt til værre. Det har været højspændt de seneste år, men der har samtidig været en stor hjemlig debat om, hvordan man skulle håndtere Kina. Nu vil Beijing opfatte det som om, at Australien, i hvert fald politisk, har valgt endegyldigt side til USAs fordel og endda med et stærkt militært samarbejde.

»I Beijing spørger man sig selv, hvornår det militære samarbejde om ubådene vil udvikle sig til andre områder,« siger Camilla Nørup Sørensen.