Første bombeangreb i fem årtier: Nu har Pakistan svaret igen med nedskydning af indiske kampfly

Efter to krige og talrige sammenstød over Kashmir er de to lande blevet gode til at kalibrere konflikten og undgå, at den løber af med dem. Her til morgen dansk tid kom så det moderate pakistanske svar på et indisk angreb ind over grænsen.

Ophidsede demonstranter fra Akali Dal-partiet råber patriotiske slagord og fejrer det indiske luftvåbens angreb hen over grænsen i Kashmir. New Delhi, 26. februar 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: RAJAT GUPTA

For første gang i fem årtier krydsede indiske kampfly tirsdag ind i pakistansk luftrum og gennemførte luftangreb. Men i den hektiske eskalering af fjendtligheder syntes ledelsen i begge de atombevæbnede lande indstillet på at holde en dør åben, så konflikten ikke ender i krig.

I Indien er det valgår, og oprørernes angreb i Kashmir 14. februar, som kostede mindst 46 indiske soldater livet, har pustet til den patriotiske vrede:

»Vi nægter at lade dette land bøje sig!« råbte premierminister Narendra Modi til en ophidset folkemængde i New Delhi. Han talte foran et stort billede af de dræbte indiske soldater.

I en officiel erklæring hævdede det indiske udenrigsministerium, at luftangrebet nær pakistanske Balakot havde ramt »den største træningslejr« for Jaish-e-Mohammad – den gruppe som påtog sig ansvaret for selvmordsangrebet i februar. Angrebet havde dræbt »et meget stort antal« af de militante, som var i færd med at planlægge et nyt angreb, hed det.

Men i Pakistan, hvor stemningen snarere er lidt træt og opgivende som følge af den vedvarende økonomiske krise og det politiske dødvande, insisterede landets militære ledelse på, at det indiske luftangreb ikke havde opnået noget som helst.

Pakistanske officerer viser journalister vej til det område nær byen Balakot, hvor det indiske luftangreb angiveligt ramte. Fold sammen
Læs mere
Foto: SULTAN DOGAR.

Premierminister Imran Khan lovede at svare igen på det angreb, han i øvrigt affærdigede som et politisk nummer fra Modis side: Det er beregnet på »indenlandsk forbrug« forud for parlamentsvalget. Han afviste desuden Indiens påstand om, at luftangrebet havde resulteret i »svære tab« eller ramt en militær træningslejr.

Et tegn på de tiltagende spændinger var det, at premierminister Khan samlede Den Nationale Overkommando – den myndighed som overvåger landets atomvåben – til et hastemøde onsdag. Premierministeren har også bedt parlamentet om at træde sammen i dag, så det kan diskutere et passende svar.

Håndbremsen trukket på begge sider

Indien hævder at have hævnet angrebet i Kashmir 14. februar, mens Pakistan omvendt hævder, at inderne ikke rigtigt har gjort nogen skade. Det virker derfor muligt, at situationen stadig kan afdramatiseres. Analytikere advarede dog i går om, at krisen også kan udvikle sig til noget mere alvorligt, hvis der ikke udvises tilbageholdenhed på begge sider.

Ifølge forsvarsanalytikeren Ikram Sehgal, der har gode forbindelser til Pakistans militære ledelse, vil landets svar på luftangrebet være »afpasset.« Men, tilføjede han, »det eneste spørgsmål er, om den indiske ledelse vil være i stand til at fordøje det, eller vi bevæger os ind i det farlige område med yderligere eskalation.«

Kort over den omstridte region Kashmir. Pakistan (blå), Indien (orange) og Kina (grøn) har hver en del af regionen, som her er angivet i en lysere nuance af de tre farver. Fold sammen
Læs mere

Indbyggerne i og omkring byen Balakot, som var mål for luftangrebet, havde i går ikke set nogle betydningsfulde skader efter angrebet.

Talsmanden for Pakistans militære ledelse, generalmajor Asif Ghafoor, skildrede det indiske angreb som en hastig tur ind og ud for de indiske kampfly, som blev mødt af pakistanske jagerfly.

Det pakistanske svar onsdag morgen

Jaish-e-Mohammads selvmordsangreb nær Pulwama i indisk Kashmir 14. februar var det mest dødbringende i flere årtier. Det kom på et tidspunkt, hvor de indiske sikkerhedsstyrker har forsøgt at nedkæmpe ethvert tegn på oprør i det omstridte territorium.

Indien var hurtig til at lægge skylden på Pakistan, der har haft tradition for at give oprørsgrupperne husly. Men de pakistanske myndigheder afviste, at Jaish-e-Mohammad havde frihed til at operere på pakistansk territorium. Og premierminister Imran Khan insisterede på, at Pakistan ville efterforske sagen, skulle inderne fremlægge beviser.

Kashmir har været præget af spændinger i årtier, Pakistan og Indien har to gange været i krig over territoriet, mens der talrige gange har været træfninger ind over grænsen. Den militære balancekunst har udviklet sig til et farligt, men nærmest formaliseret sprog om op- og nedtrapning over årene.

»Pakistanerne må nødvendigvis reagere – konventionelt og altså ikke via en stedfortræder som en af de militante grupper,« siger Rahul Bedi fra Jane's Information Group i London, der analyserer verdens forsvarssituationer.

»Men hvor og hvornår de reagerer, ved kun pakistanerne selv.«

Men nu ved vi andre det også, for onsdag morgen, dansk tid, meddelte det pakistanske militær ifølge nyhedsbureauet AP, at Pakistan har skudt to indiske kampfly ned, som havde bevæget sig ind i Pakistans luftrum.

Det ene fly styrtede ned i den pakistanske del af Kashmir, mens det andet styrtede ned på den indiske side, oplyser generalmajor Asif Ghafoor, der er militær talsmand.

Talsmanden for Pakistans militær siger, at politiet har taget to indiske piloter til fange efter nedskydningen af de to indiske kampfly.

»Den ene indiske pilot tilbageholdes af politiet, mens den anden er indlagt på et hospital,« siger talsmanden til AP.

Meldingen om nedskydningerne kommer kort tid efter, at kampfly fra Pakistan angiveligt krænkede Indiens luftrum ved at flyve ind over den del af Kashmir, som Indien kontrollerer. De pakistanske militærfly blev tvunget til at vende om.

Oversættelse: Lars Rosenkvist

En mand padler på Dal-søen i Srinagar, indisk Kashmir. Den omstridte regionen er også et af de smukkeste områder i Himalaya. Fold sammen
Læs mere
Foto: TAUSEEF MUSTAFA.