Først var det kondomerne – nu ryger også fadøl på stadion, når årets største sportsbegivenhed løber af stablen

OL i Tokyo vil for tilskuerne i byen ske uden en promille i blodet. Det er konklusionen efter kritik af de strikse coronarestriktioner i byen forud for legenes start.

OL-atleterne plejer at få uddelt kondomer inden legenes start. Men også den praksis er i år blevet ændret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Behrouz Mehri/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blevet udskudt et år, og mange diskuterer stadig, om det overhovedet bør afholdes.

Men såfremt De Olympiske Lege senere på sommeren finder sted i den japanske hovedstad Tokyo, bliver det uden fadøl i hånden.

Det skriver det amerikanske medie NPR.

Beslutningen står klar efter, at arrangørerne af OL har besluttet et forbud mod at sælge alkohol på samtlige olympiske arenaer.

Det sker efter kritik fra almindelige japanere, der ikke selv har lov til at gå ud, i et forsøg på at forhindre smitten i byen.

Beslutningen forklares af arrangørerne som et forsøg på at mindske risikoen for smittespredning under selve OL, når det starter om en måned og varer frem til 8. august.

Tokyo er på nuværende tidspunkt underlagt massive begrænsninger for at sikre byen mod smitteudbrud inden de mange atleters ankomst. Japanerne må kun mødes to personer ad gangen på barer og restauranter i maksimum 90 minutter og kun mellem klokken 11 og 19. Og det gælder endda kun for barer og restauranter, der er certificeret til at tage passende foranstaltninger i brug for at mindske smitten.

Tidligere meldinger lød, at alkohol var tilladt på de olympiske arenaer, hvis det skete under betingelse af, at det ikke medførte forsamlinger eller råben. Arrangørenenes tøvende tilgang til at forbyde alkohol under legene møder kritik og beskyldninger om økonomiske interesser, da netop en af legenes store sponsorer er brygerrikoncernen Asahi Group Holdings. De har eneret til at sælge øl under legene.

OL i Tokyo kommer i forvejen til at være en del anderledes end tidligere. Tilskuere udefra er slet ikke velkomne, og kun et begrænset antal japanere får adgang til arenaerne, der højest vil have give adgang til 10.000 personer.

En anden coronaforanstaltning har også løbet med en del opmærksom, siden det søndag kom frem, at arrangørerne ikke ville distribuere kondomer til atleterne i den olympiske landsby, som det har været praksis, siden legene blev afholdt i Sydkorea i 1988.

Under OL i Rio de Janeiro i 2016 blev der uddelt 450.000 kondomer til de 10.500 deltagende atleter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dave Hunt/EPA/Ritzau Scanpix.

Uddelingen har løbende skullet fremme bevidstheden om hiv/aids og mere sikker sex. Men uddelingen blev i første omgang droppet, da det blev mødt med undren, at arrangørerne distribuerede kondomer, men ikke ansigtsmasker. Og det faktum, at atleterne slet ikke opfordres til at se andre.

Nu er det i stedet besluttet, at kondomerne vil blive uddelt, når OL er ovre. Så kan atleterne i stedet rejse hjem med kufferterne fulde af medaljer og kondomer til brug i eget hjemland.