De langstrakte, sorte sandstrande strækker sig kilometer efter kilometer på Kamtjatka-halvøen i det østlige Rusland.
Området er normalt et eldorado for fugle, fisk, sæler – og turister, som valfarter til strandene for at surfe på de fantastiske bølger.
Men i disse uger er området ramt af massedød blandt fugle og fisk, og surferne klager over brændende fornemmelser i øjnene og halsen, når de har været i bølgerne.
Nu frygter lokale myndigheder, at et udslip af raketbrændstof fra en nærliggende militærbase kan stå bag en omfattende forurening af havet og området.
»Området kan være forurenet med giftige kemikalier,« lod områdets guvernør, Vladimir Solodov, beboerne forstå i en meddelelse mandag.
Myndighederne har konstateret, at vandet i et større område indeholder højere koncentrationer af fenoler og benzinprodukter, og at man ikke har kunnet slå fast, hvor det stammer fra.
Den vurdering støttes af flere miljøorganisationer, blandt andre Greenpeace, som har folk til stede for at tage prøver.
Ruslands militær har to større baser og militære områder tæt på stedet, hvor der kan være sket en forurening. Et af områderne har tidligere været brugt til opbevaring af affald, mens den anden base blandt andet har været benyttet af de russiske missilstyrker og angiveligt indeholder tanke med store mængder brændstof til missiler. Frygten er, at forureningen kan stamme derfra.
Flere olieudslip tidligere
Hvis det viser sig, at det er gamle militære installationer, som er årsag til forureningen af havet, vil det langtfra være første gang, at Rusland og det tidligere Sovjetunionen rammes af omfattende udslip fra militære anlæg.
Vestlige iagttagere har flere gange advaret om forureninger omkring de store flådebaser i og omkring Murmansk i det nordlige Rusland.
Men også gamle fabriksanlæg giver problemer med forurening. Så sent som i juni 2020 blev Rusland ramt af dét, som vurderes at være det næststørste olieudslip i moderne russisk historie – ét, som vakte præsident Vladimir Putins vrede, og hvor han efterfølgende involverede sig direkte i placeringen af ansvaret.
En olietank ved et kraftværk sprang læk, og mindst 17.500 ton diesel løb ud i jorden og via floderne ud et sårbart område på omkring 350 kvadratkilometer.
Forureningen skete nær Norilsk i polarcirklen og vakte stor opmærksomhed i Rusland. Myndighederne undersøger stadig, hvad der skete, og hvem der er ansvarlig for ulykken.