Først døde fisk og sæler. Så blev surferne syge. Lækker russerne raketbrændstof i havet?

Tusinder af fisk, skaldyr og sæler skyller i land på Ruslands østkyst. Surfere melder om mange syge og omfattende forurening. Nu frygter de lokale myndigheder, at gamle militære anlæg lækker giftigt raketbrændstof i havet.

Flere miljøorganisationer har sendt folk til området for at undersøge den mulige forurening. Rusland har flere militære områder på Kamtjatka-halvøen og opbevarer angiveligt store mængder brændstof til blandt andet missiler. Netop dét får nogle organisationer til at frygte, at en forurening kan stamme derfra. Fold sammen
Læs mere
Foto: Greenpeace/Ritzau Scanpix

De langstrakte, sorte sandstrande strækker sig kilometer efter kilometer på Kamtjatka-halvøen i det østlige Rusland.

Området er normalt et eldorado for fugle, fisk, sæler – og turister, som valfarter til strandene for at surfe på de fantastiske bølger.

Men i disse uger er området ramt af massedød blandt fugle og fisk, og surferne klager over brændende fornemmelser i øjnene og halsen, når de har været i bølgerne.

Nu frygter lokale myndigheder, at et udslip af raketbrændstof fra en nærliggende militærbase kan stå bag en omfattende forurening af havet og området.

»Området kan være forurenet med giftige kemikalier,« lod områdets guvernør, Vladimir Solodov, beboerne forstå i en meddelelse mandag.

Myndighederne har konstateret, at vandet i et større område indeholder højere koncentrationer af fenoler og benzinprodukter, og at man ikke har kunnet slå fast, hvor det stammer fra.

Døde fisk, skaldyr, fugle og sæler er de seneste uger skyllet op på strandene på den russiske Kamtjatka-halvø. Miljøorganisationer frygter, at der ligger en større forurening bag. Myndighederne bekræfter de mange døde fisk, men undersøger stadig, hvad årsagen til forureningen er. Fold sammen
Læs mere
Foto: WWF Russia/Ritzau Scanpix.

Den vurdering støttes af flere miljøorganisationer, blandt andre Greenpeace, som har folk til stede for at tage prøver.

Ruslands militær har to større baser og militære områder tæt på stedet, hvor der kan være sket en forurening. Et af områderne har tidligere været brugt til opbevaring af affald, mens den anden base blandt andet har været benyttet af de russiske missilstyrker og angiveligt indeholder tanke med store mængder brændstof til missiler. Frygten er, at forureningen kan stamme derfra.

Flere olieudslip tidligere

Hvis det viser sig, at det er gamle militære installationer, som er årsag til forureningen af havet, vil det langtfra være første gang, at Rusland og det tidligere Sovjetunionen rammes af omfattende udslip fra militære anlæg.

Vestlige iagttagere har flere gange advaret om forureninger omkring de store flådebaser i og omkring Murmansk i det nordlige Rusland.

Men også gamle fabriksanlæg giver problemer med forurening. Så sent som i juni 2020 blev Rusland ramt af dét, som vurderes at være det næststørste olieudslip i moderne russisk historie – ét, som vakte præsident Vladimir Putins vrede, og hvor han efterfølgende involverede sig direkte i placeringen af ansvaret.

En olietank ved et kraftværk sprang læk, og mindst 17.500 ton diesel løb ud i jorden og via floderne ud et sårbart område på omkring 350 kvadratkilometer.

Forureningen skete nær Norilsk i polarcirklen og vakte stor opmærksomhed i Rusland. Myndighederne undersøger stadig, hvad der skete, og hvem der er ansvarlig for ulykken.