Færøerne efter USA-møde: Vi skal rykke tættere på USA – men glem alt om et militært samarbejde

Færøernes landsstyremand for udenrigsanliggender erklærer sig klar til et tættere samarbejde med USA – og planlægger at åbne eget repræsentationskontor i Washington. Men glem alt om et egentligt militært samarbejde mellem USA og Færøerne, lyder det fra den færøske politiker efter hans møde med USAs ambassadør i Danmark, Carla Sands.

Fregatten Peter Willemoes var sidste år på togt ved Grønland. Det var første gang, at et af Søværnets store krigsskibe sejlede i Arktis. Arktis bliver stadig mere interessant for stormagterne, som vil sikre sig adgang til sejlruter nord om Rusland og råstoffer i området. Fold sammen
Læs mere
Foto: Forsvaret
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Færøerne og USA gør klar til at rykke tæt sammen – men et militært samarbejde ligger ikke i kortene.

Det står klart, efter at USAs ambassadør i Danmark, Carla Sands, netop har besøgt Færøerne og haft diskussioner med Jenis av Rana, der er leder af det kristendemokratiske Midterpartiet og landsstyremanden for udenrigsanliggender (svarende til udenrigsminister, red.) på Færøerne.

Tirsdag fortalte færøske medier ellers, at USA skulle være klar til bruge Færøerne som hjemsted for den amerikanske flådes krigsskibe, der ventes at øge deres tilstedeværelse i Arktis fremover. Arktis bliver stadig vigtigere for verdens stormagter, og især Rusland og USA arbejder på at sikre sig adgang til området og en fremtidig jagt på råstoffer.

Nu slår Jenis av Rana fast over for Berlingske, at selv om man fra færøsk side arbejder på at øge samarbejdet – herunder med eget repræsentationskontor i Washington – så er det ikke aktuelt at etablere et militært samarbejde med USA.

»Et militært samarbejde mellem USA og Færøerne blev ikke nævnt med ét ord under vores møde med den amerikanske ambassadør. Var emnet kommet op, ville jeg have afbrudt diskussionen om det. Det er ikke noget, vi arbejder med,« siger Jenis av Rana, som støttes af den amerikanske ambassadør.

»Vi havde et godt og produktivt møde. Men vi diskuterede ikke et militært samarbejde,« siger Carla Sands til Berlingske.

Krigsskibe i færøske havne

Det sker indimellem, at udenlandske krigsskibe anløber færøsk havn, herunder amerikanske krigsskibe, og på Færøerne er ambitionen at udnytte den geografiske placering som en slags port til Arktis. Men det handler i højere grad om at skabe en havn, der kan servicere de stadig flere handelsskibe, som sejler nord om Rusland, i takt med at isen forsvinder.

»Vi diskuterede vores planer om at skabe en shipping-hub på Færøerne. Vi ligger centralt i forhold til Arktis, og det er naturligt, at skibe, der kommer forbi, kan anløbe Færøerne. Det gælder amerikanske krigsskibe, men også skibe fra andre nationer og ikke kun krigsskibe,« siger Jenis av Rana.

Jenis av Rana er partiformand for det kristendemokratiske parti, og hvad der svarer til udenrigsminister på Færøerne. Han har netop mødtes med den amerikanske ambassadør, Carla Sands, og diskuteret, hvordan Færøerne og USA kan samarbejde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tróndur Dalsgarð/Ritzau Scanpix.

Men selv om både Færøerne og USA nu afviser, at man har diskuteret et muligt militært samarbejde, så arbejdes der på at skabe et tættere forhold. Færøerne har etableret egne repræsentationskontorer i flere lande og åbner efter planen et kontor i Israel til november i år. Men foreløbig er USA en tom plet på landkortet for Færøerne.

Tættere samarbejde

»Jeg forstår godt, hvis amerikanerne ikke forstår, at Færøerne har repræsentationskontorer i for eksempel Kina og Rusland, men intet kontor i Washington. Det er vi enige om at gøre noget ved, og jeg håber, at Landsstyret vil være med til at sikre, at vi kan åbne et kontor i løbet af 2021 eller 2022,« siger Jenis av Rana, der samtidig lægger op til et tættere samarbejde, som ikke mindst skal øge samhandlen og et samarbejde om for eksempel uddannelse og videnskab.

»Vi orienterer os mod USA. Det er dem, som vi også fremover vil have et naturligt tilhørsforhold til. Vi kan få meget ud af en tæt relation. Jeg tror, at vi kan skabe et boom for Færøerne, hvis vi arbejder tættere sammen med amerikanerne,« siger Jenis av Rana.