Få overblikket: Sådan udviklede en oliebrand sig til diplomatisk krise i Mellemøsten

Det internationale samfund holder vejret onsdag morgen, hvor Saudi-Arabien har varslet, at de vil fremlægge dokumentation for, at Iran stod bag angrebet på landets olieproduktion. Her får du overblikket.

Aramco-oliefeltet i det østlige Saudi-Arabien blev lørdag bombet af en drone. Saudi-Arabien har meldt ud, at olieproduktionen forventes at nå det vanlige niveau snarest, hvilket atter har fået råolieprisen til at dale en smule.  Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Situationen i Mellemøsten er anspændt i kølvandet på de to droneangreb, der ramte to store olieanlæg i ørkenstaten Saudi-Arabien lørdag før daggry.

Angrebet har tilintetgjort halvdelen af produktionen af råolie hos verdens største eksportør. Fem procent af den globale beholdning af råolie – svarende til 5,7 mio. tønder dagligt, vurderes ifølge Al Jazeera at være gået op i røg.

Houthierne i Yemen, som er blevet bekriget af en koalition bestående af Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater siden 2015, har påtaget sig ansvar for angrebet. Men det giver hverken Saudi-Arabien eller deres tætte allierede USA meget for.

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, var således ikke sen til offentligt at beskylde Iran for at være de virkelige bagmænd bag angrebet. Mike Pompeo havde dog ikke skyggen af bevis for sine påstande, som Iran har pure benægtet.

Regeringen i Teheran hævder, at beskyldninger kun drejer sig om at retfærdiggøre sanktioner mod landet.

Forstå udviklingen hen over de seneste tre dage:

Mandag den 16. september

Mandag meldte USAs præsident, Donald Trump, ud, at det ser ud til, at Iran er ansvarlig for angrebene. Ved samme lejlighed sagde han, at han ikke ønsker krig. USA arbejder ikke på gengældelsesaktioner, før de har definitivt bevis for Irans skyld, lød det.

Præsidenten sluttede af med at understrege over for reporterne i Det Hvide Hus, at USA er forberedt, såfremt det vurderes, at angrebene kræver et modsvar.

Rusland er klar til om nødvendigt at hjælpe Saudi-Arabien efter angrebene mod landets største industri, sagde Ruslands præsident, Vladimir Putin, mandag efter drøftelser med Tyrkiets og Irans ledere i Ankara.

Ved samme lejlighed luftede Putin også planer om at sælge russisk produceret militært isenkram til Saudi-Arabien.

Tirsdag den 17. september

Tirsdag raslede den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, med sablerne. På Twitter gav han udtryk for, at USA er bevæbnet til tænderne og parat til at forsvare sine interesser og allierede i regionen.

Mike Pompeo er rejst til Saudi-Arabien og forventes at give det amerikanske senat en detaljeret briefing om den diplomatiske situation senest torsdag.

Onsdag den 18. september

Onsdag har Saudi-Arabien meldt ud, at de vil tilslutte sig en amerikansk koalition, der skal sikre søvejene i den mellemøstlige region. Saudi-Arabien vil på et pressemøde onsdag fremlægge beviser for, at Iran var involveret i to angreb mod olieanlæg lørdag, som midlertidigt har forstyrret den saudiske produktion af olie.

Det meddeler den statslige TV-station i Saudi-Arabien natten til onsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters, skriver Ritzau.