EU vil lyngodkende coronavacciner. Kan være klar om få uger

EU kan godkende de to første vacciner mod covid-19 allerede i december. Dermed rykker begyndelsen på en omfattende massevaccination nærmere, og flere vaccinekandidater kan snart følge efter.

 
En vaccine mod covid-19 kan meget snart blive til virkelighed. De to amerikanske medicinalvirksomheder Pfizer og Moderna har hver især opnået lovende testresultater med deres vaccinekandidater. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Geertsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Midt i en sort tid, hvor coronaepidemien ruller gennem Europa, har EU nu godt nyt – faktisk virkelig godt nyt – i kampen for at bremse udbredelsen af virussen.

Torsdag aften fik Europas regeringsledere besked om, at Europas fælles medicinske godkendelsesmyndighed, EMA, er i fuld gang med at gennemgå data fra to af de vaccinekandidater, som er længst fremme, og at myndighederne snart ventes at kunne finde det store godkendelsesstempel frem.

»Hvis alt forløber uden problemer, vil EMA, den europæiske medicinske myndighed, kunne godkende vacciner fra Pfizer/BioNTech og Moderna allerede i anden halvdel af december,« sagde formanden for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen, ved en pressekonference.

Det er en nyhed, som potentielt vil betyde, at vaccinationerne af millioner af europæere vil kunne begynde kort inde i 2021.

»Hvis alt forløber uden problemer, vil EMA, den europæiske medicinske myndighed, kunne godkende vacciner fra Pfizer/BioNTech og Moderna allerede i anden halvdel af december,« sagde formanden for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen, ved en pressekonference torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Matthys/EPA/Ritzau Scanpix.

EU har allerede bestilt 200 millioner doser af vaccinen fra Pfizer/BioNTech, og man forhandler netop nu om køb af 80 millioner doser af vaccinen fra Moderna. De mange doser bliver indkøbt af EU og skal så fordeles til medlemslandene efter landenes befolkningstal. Det betyder, at vaccineringerne også snart vil kunne indledes i Danmark.

Rullende godkendelse af vacciner

EMA har i snart flere måneder haft gang i en såkaldt rullende godkendelsesproces af vaccinekandidater fra blandt andet Pfizer/BioNTech, Oxford Group og Moderna.

Normalt vil sundhedsmyndighederne vente på, at man har alle data fra de afgørende kliniske forsøg med nye typer medicin, før man indleder en gennemgang af data og en mulig efterfølgende godkendelsesproces.

Men mange lande er nu så hårdt ramt af den genopblussede coronaepidemi, og samtidig er mange landes økonomier så hårdt ramt af epidemien, at man har forsøgt at fremskynde processen.

Det gør man ved løbende at få data ind fra vaccinekandidaterne, så man hurtigere kan foretage en slutvurdering.

Det er det arbejde, som nu får EU til at konkludere, at man forventer at kunne foretage en godkendelse af midlerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna allerede i anden halvdel af december.

Det ventes, at også kandidater fra blandt andet Oxford Vaccine Group og måske amerikanske Johnson & Johnson snart vil kunne følge efter.

Fredag oplyste medicinalselskabet Pfizer på sin hjemmeside, at man vil anmode de amerikanske myndigheder om en nødgodkendelse til at bruge selskabets coronavaccine.
Ansøgningen kommer, efter at Pfizer har færdiggjort et fase 3-studie af deres coronavaccine. Her var antallet af coronatilfælde 95 procent lavere i den gruppe, der fik vaccinen, sammenlignet med den gruppe, der fik placebo.

»Ansøgningen i USA er en afgørende milepæl på vores rejse mod at levere en covid-19-vaccine til verden, og vi har nu et mere komplet billede af både effektivitet og risikoprofilen af vores vaccine. Det har givet os tro på dens potentiale,« siger Pfizers topchef, Albert Bourla, i meddelelsen.

Han citeres videre for at sige, at han glæder sig til at samarbejde med amerikanske myndigheder og myndigheder i andre dele af verdenen om at få vaccinen i brug så hurtigt, som det er muligt.

Ifølge Pfizer kan selskabet begynde at distribuere vaccinen inden for "timer" efter en eventuel nødgodkendelse.