EU støtter Mette Frederiksen i tvist med Trump

Det kan godt være, den amerikanske præsident er blevet vred på Danmarks statsminister, Mette Frederiksen. Men Europa-Kommissionen bakker fuldstændig op om Danmarks position.

Trump kalder statsminister Mette Frederiksen for »væmmelig.« Men hun har EUs støtte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque

Mens præsidenten i stormagten på den anden side af Atlanterhavet har set sig sur på Danmarks nye statsminister, Mette Frederiksen, kan hun regne med fuld rygdækning fra EU-systemet.

»Kommissionen tilslutter sig fuldt ud og støtter den position, som den danske statsminister og Grønlands regering har udtrykt.«

Det skriver presseafdelingen for EUs udenrigschef, Federica Mogherini, i et svar til Berlingske.

Selvom hele EU-systemet i øjeblikket holder sommerferie, har det også i Bruxelles vakt opsigt, at præsident Trump har skældt ud på Danmark og aflyst et officielt statsbesøg som følge af, at både Danmark og Grønland har afvist Trumps ønske om at købe Grønland.

Statsminister Mette Frederiksen har blandt andet kaldt ideen »absurd«. Det fik Trump til at kalde Frederiksens svar for »nasty«, der kan oversættes til »væmmelig«.

Faldne danske soldater

Udover at have kritiseret Frederiksen personligt og direkte, har Trump sendt en politisk lussing afsted mod Danmark for ikke at bruge nok penge på forsvarsbudgettet.

Den amerikanske præsident bebrejder Danmark, at man endnu ikke bruger to procent af bruttonationalproduktet, BNP, på Forsvaret, sådan som Danmark og de øvrige NATO-lande i 2014 forpligtede sig til at bevæge sig i retning af i løbet af et årti. Danmark bruger i dag 1,35 procent af BNP på Forsvaret.

Noget, der blandt andet har fået tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til tasterne på Twitter, hvor han svarer Trump, at de to allerede har taget den diskussion på et NATO-møde i Bruxelles i 2018. Her gjorde Løkke det klart, at Danmark havde mistet propertionelt lige så mange soldater i Afghanistan, som USA har.

»Vi står altid klar og fast – så vi vil ikke acceptere, at vores forsvarsvillighed opgøres i procenter,« skrev Løkke.

Udfald mod Sverige

Mette Frederiksen er ikke den eneste EU-leder, der er blevet angrebet verbalt af Trump i sommer. Også den svenske statsminister Stefan Löfven (S) har været mål for Trumps vrede tweets.

Det skete, efter Donald Trump ringede til Löfven for at bede ham løslade den amerikanske rapper ASAP Rocky, der blev anholdt efter et slagsmål i det centrale Stockholm.

»Meget skuffet over, at statsminister Stefan Löfven ikke kan gøre noget. Sverige har svigtet det afrikansk-amerikanske samfund i De Forenede Stater. Jeg så optagelserne,« skrev præsidenten blandt andet i et tweet og fortsatte:

»Giv ASAP Rocky hans FRIHED. Vi gør så meget for Sverige, men det lader ikke til at fungere den anden vej rundt.«

Rapperen har siden modtaget en dom for episoden.

Ikke mindst har Trumps regering talt varmt om et af EUs største mareridt i øjeblikket, nemlig at det skal ende med, at Storbritannien forlader EU uden en aftale 31. oktober.

»Hvis der kommer et no deal-Brexit, vil det være den britiske regerings beslutning. Vi vil støtte det med entusiasme,« sagde Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton under et besøg i Storbritannien tidligere i august ifølge The Guardian.

Eva Jung er Berlingskes korrespondent i Bruxelles