EU-parlamentarikere skærper krav: Vil tage EU-midler fra Ungarns Orbán

EU er nødt til at indefryse økonomisk støtte til Viktor Orbáns Ungarn. Sådan lyder opråbet fra europaparlamentarikere på dagen, hvor en omstridt LGBT-lov er trådt i kraft.

Kritikken regner ned over Viktor Orbán i disse dage. Her ses han ved en pressekonference i Bruxelles 20. marts 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indefrys EU-støtten til Viktor Orbán. Sådan lyder opfordringen fra en gruppe EU-politikere til kommissionsformand Ursula von der Leyen.

Parlamentarikerne, som sidder i parlamentets komité for budgetkontrol, ønsker, at Ursula von der Leyen anvender en ny EU-lov til at stoppe udbetalingerne til Ungarn som følge af »alvorlige brud på retssikkerheden«, skriver The Guardian. Den nye lov gør udbetaling af EU-midler afhængig af overholdelsen af retsstatsprincipper

Opfordringen kommer samtidig med, at en voldsomt kritiseret LGBT-lov i dag træder i kraft i Ungarn. Loven forbyder formidling af homoseksualitet i undervisningsmateriale. Den forbyder også reklamer, som portrætterer homoseksualitet som en normal del af samfundet. Europa-Parlamentet forventes i morgen at fordømme loven i en resolution.

Bekymringen over Orbáns brug af EUs midler har dog luret længe. Alarmklokkerne har blandt andet ringet, efter at en af Orbáns svigersønner vandt en kontrakt om gadelys, ligesom de ringede, da EU-penge skulle økonomisk støtte til et veterantog til Orbáns hjemby.

Europaparlamentarikerne hæfter sig ved en ny rapport, som konkluderer, at »alvorlige brud på retssikkerheden« på legal vis kan give EUs ledere mulighed for at suspendere betalingerne til Ungarn.

Orbáns regering har allerede »groft forbrudt sig mod de basale retsstatsprincipper,« konkluderer rapportens tre forfattere ifølge Financial Times.

I 2018 modtog Ungarn 6,3 milliarder euro fra EU, hvilket svarer til næsten fem procent af landets økonomi. Ungarns regering har for nylig bedt om yderligere 7,2 milliarder euro fra EUs store coronagenopretningspakke. I går kom det så frem, at kommissionen ikke kan godkende Ungarns genopretningsplan, før styret kan garantere, at pengene bruges retmæssigt.

Det skal være op til EU-Kommissionen at bestemme, hvilke EU-udbetalinger der skal indefryses, mener det tyske parlamentsmedlem Daniel Freund fra De Grønne, som har været med til at bestille rapporten.

»Det skal ikke være de ungarske borgere, der skal lide under dette,« siger han til The Guardian.

»Kommissionen bliver nødt til at forklare, hvorfor milliarder og atter milliarder af skatteydernes penge går til Ungarn, hvor der ikke er nogen oversigt eller et kontrolsystem, der virker,« siger han videre.

Rapporten beskriver blandt andet, at 43 skoler i Ungarn har fået penge til nye laboratorier. De kostede en million euro hver, hvoraf pengene delvist kom en socialfond i EU. Hver eneste af de 43 skoler har dog modtaget penge for udviklingen af undervisningsmateriale, selvom de alle benytter sig af samme bog.

Den nye lov, som kan gøre det muligt at indefryse betalingerne til et EU-land på grund af problemer med retssikkerheden, trådte i kraft 1. januar 2021.