Er kvinder med deres »vulgære« påklædning selv skyld i voldtægter? Ja, mener premierminister

Den pakistanske premierminister er havnet i en shitstorm efter udtalelser om kvinders påklædning. Han opfordrer kvinder til at gå mere tildækket, hvis de ønsker at undgå at blive voldtaget. Udtalelserne har medført flere protester i landet.

De pakistanske kvinder er selv skyld i voldtægter på grund af deres til tider for vulgære påklædning, lyder det fra landets premierminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fayyaz Ahmad/EPA/Ritzau Scanpix

Pakistans premierminister, Imran Khan, er kommet i modvind, efter at han i et interview har sat lighedstegn mellem voldtægt, og hvordan kvinder går klædt.

Udtalelserne, der kom, i forbindelse med at landet oplever en stigning i voldtægter, har medført flere protester. Demonstranter beskylder Imran Khan for en »forbløffende uvidenhed«, da han skyder skylden for en voldtægt på offeret, når han påstår, at stigningen skyldes, at kvinder går mere udfordrende klædt.

Demonstranterne hævder, at premierministerens udtalelser er med til at opretholde en kultur, hvor offeret har skylden for sin egen voldtægt, skriver The New York Times.

Imran Khan fremsatte kommentarerne i et direkte tv-show tidligere på ugen, da han blev spurgt om, hvad regeringen gjorde for at bremse en stigning i seksuel vold mod kvinder og børn. Premierministeren erkendte problemets alvor, men forklarede samtidig, at kvinder »måtte gøre deres del« for at undgå at blive voldtaget.

»Hvis flere fortsætter med at gå vulgært klædt, vil det få konsekvenser. Ikke alle har viljestyrke,« forklarede han i tv-udsendelsen og rådede kvinder til at gå mere tildækket for at forhindre at friste eventuelle voldtægtsmænd.

Premierminister og tidligere professionel cricketspiller Imran Khan er kommet i modvind ovenpå sine udtalelser om voldtægtsofre, som man mener selv bære en del af skylden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mohammad Ismail/Reuters/Ritzau Scanpix.

Menneskerettighedskommissionen i Pakistan kræver, at Imran Khan giver en undskyldning for sine bemærkninger, som den kalder »uacceptabel opførsel fra en offentlig leders side«.

»Dette afslører ikke kun en forbløffende uvidenhed om, hvor, hvorfor og hvordan voldtægt opstår, men det lægger også skylden på voldtægtsofre,« sagde den uafhængige organisation ifølge Aljazeera.

Premierministeren udsendte efterfølgende en erklæring, hvori han forklarede, at bemærkningerne var »blevet forkert præsenteret«:

»Premierministeren talte om de samfundsmæssige reaktioner og behovet for at øge vores bestræbelser for helt at eliminere truslen om voldtægt.«

Flere demonstranter er samlet i Pakistans hovedstad, Islamabad, for at protestere mod premierministerens udtalelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aamir Qureshi/AFP/Ritzau Scanpix.

»Desværre er en del af hans kommentar, bevidst eller ubevidst, blevet fordrejet til at betyde noget, som han aldrig har tænkt sig,« stod der i erklæringen.

Premierministerens uheldige kommentarer kommer, samtidig med at den pakistanske regering har været under et hårdt pres for at fremskynde voldtægtsofres rettigheder. I december vedtog regeringen, at mænd, der blev dømt for voldtægt, kunne dømmes til en kemisk kastrering.

Det er ikke første gang, at landet oplever protester om voldtægter, som landet har oplevet mange problemer med. Tusinder af demonstranter gik på gaden forrige år, efter at en pakistansk politibetjent udtalte, at en kvinde, der blev voldtaget på en øde motorvej, delvis selv var skyld i voldtægten.