Endnu et flystyrt med himlens arbejdshest – men det er blot den seneste i rækken af Boeings mange hovedpiner

Ingen kender endnu årsagen til flyulykken onsdag, hvor et ukrainsk Boeing 737-800-fly styrtede ned uden for Irans hovedstad, Teheran, og 176 blev dræbt. De iranske myndigheder har beslaglagt flyets sorte bokse og står for undersøgelsen af ulykken. For amerikanske Boeing er ulykken blot seneste katastrofe i en årelang nedtur med flere alvorlige flystyrt.

 

Dødslisten har 176 navne, og foreløbig findes der ingen bekræftede årsager til, at et ukrainsk Boeing 737-800 tidligt onsdag styrtede ned minutter efter afgang fra Teherans internationale lufthavn i Iran.

De iranske myndigheder fandt onsdag den første af flyets to sorte bokse, som indeholder teknisk information og flybesætningens kommunikation. Ifølge BBC har myndighederne afvist at udlevere boksen til de amerikanske myndigheder eller flyproducenten Boeing.

BBC skriver, at de iranske myndigheder selv vil stå for undersøgelsen af boksen og dermed arbejdet med at slå fast, hvorfor det ellers så driftsikre fly pludseligt styrtede ned, hvilket blandt andet kostede en række svenske og canadiske statsborgere livet.

Iranske redningsarbejdere leder efter ofre fra det nedstyrtede ukrainske Boeing 737-800-fly. Flyet styrtede ned tidligt onsdag, minutter efter at det var lettet fra lufthavnen i Teheran. Fold sammen
Læs mere
Foto: De iranske myndigheder/AFP/Ritzau Scanpix.

Mange rygter

Blandt rygterne om årsagen er en brand i en af flyets motorer, ligesom eksperter har talt om is i motorerne som en mulig årsag. Det er dog spekulationer, som først kan ventes afklaret efter lange og besværlige undersøgelser af et fly og dets motorer, som blev smadret fuldstændigt, da det ramte jorden udenfor Teheran.

Amerikanske Boeing har foreløbig blot omtalt ulykken i en kort meddelelse, hvor man beklager over for de efterladte, men har ellers ikke ønsket at sætte flere ord på mulige årsager, og hvad selskabet nu gør.

Den nedstyrtede variant af Boeing 737-800-flyet er blandt de mest solgte fly i historien. Det vurderes, at der fortsat flyver omkring 4.900 eksemplarer rundt, og hidtil har flyet generelt haft en god sikkerhedshistorik.

Derfor venter mange flyselskaber på nyt om mulige årsager til ulykken, fordi det kan få betydning for, om de fortsat kan benytte flyene.

For Boeing er det dog ikke nogen stor trøst, eftersom dagens flystyrt igen vil stille spørgsmålstegn ved kvaliteten af og sikkerheden på selskabets fly.

Tungt for Boeing

For Boeing er flystyrtet i Iran blot seneste ulykke i en række, som har vokset sig stadig længere de seneste par år.

For en flyproducent findes der intet værre end flystyrt, fordi det underminerer kundernes – både flyselskabernes og flypassagerernes – tillid til producentens produkter.

Og Boeing er i forvejen særdeles hårdt ramt. To flystyrt inden for få måneder i 2018 og 2019 med en nyudviklet variant kaldet 737 Max har totalt spoleret kundernes og myndighedernes tiltro til flyet og til Boeing, og rundt om i verden står flere hundrede Boeing-fly nu på jorden, fordi de er ramt af et flyveforbud.

Omkring 400 færdige Boeing 737 Max-fly står stille på jorden. De er ramt af et flyforbud efter to fatale flystyrt med typen i 2018 og 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lindsey Wasson/Reuters/Ritzau Scanpix.

Kostbar nedtur

For Boeing, der er verdens største producent af passagerfly, er det en kostbar affære. Selskabet har opgjort det foreløbige tab til omkring ti mia. kr., et tal der kan vokse, når erstatningssager fra efterladte og fra flyselskaber med fly, der ikke må flyve, bliver gjort op.

Det er blot få uger siden, at selskabet fyrede den mangeårige direktør Dennis Muilenburg. Han blev ramt af manglen på fremdrift med at få rettet op på de softwareproblemer, der vurderes at ligge bag de to flystyrt med 737 Max-modellen, samt af sin manglende evne til at kommunikere klart med myndigheder, aktionærer og kunder.