Én taktisk genistreg tog russerne på sengen – »de gik i panik«

Ukrainerne har stor succes med generobringer af de tabte territorier. I weekenden var særligt én taktisk genistreg nøglen til vundne kampe i Kharkiv-regionen.

 
De russiske fronter bryder sammen. Ukrainerne tager to nøglebyer. Video: Twitter. Redigering: Emma Märtens Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De intense kampe i Ukraine fortsætter uge for uge, men lørdag var et hidtil uset lyspunkt for de ukrainske tropper.

Det lykkedes nemlig ukrainerne at tage en stor skalp mod de russiske styrker, da de generobrede Izjum i Kharkiv-regionen.

Ukrainerne fik de russiske soldater til at tro, at man planlagde en stor offensiv i det sydlige Ukraine, men sådan gik det ikke.

Det skriver The Guardian, der har talt med en tidligere sikkerhedsrådgiver i Ukraine.

Taras Berezovets, der i dag er pressemedarbejder for Bohun-brigaden i de ukrainske specialstyrker, kalder manøvren for en »stor, desinformerende specialoperation«.

En større afledningsmanøvre fik nemlig russerne til at gå i panik, fortæller han.

»Russerne troede, at der ville være en stor offensiv i det sydlige Ukraine, hvilket fik dem til at flytte deres styrker derned. Men så skete offensiven der, hvor de mindst forventede det, og det fik dem til at gå i panik og flygte.«

Den 29. august annoncerede den sydlige ukrainske kommandocentral, at man ville indlede den længe ventede offensiv i Kherson-regionen.

Efterfølgende har ukrainerne genindtaget en række landsbyer i området, og det har angivelig ledt russernes opmærksomhed væk fra det nordlige Ukraine.

Den store medieopmærksomhed, der er fulgt med kampene i det sydlige Ukraine, fik derfor russerne til at prioritere mange af deres soldater og meget udstyr i netop den region, men det har tilsyneladende været en taktisk fejl, viser det sig nu.

I mellemtiden blev soldaterne i Kharkiv-regionen nemlig udstyret med de bedst mulige våben, hvilket man har brugt til at indlede den modoffensiv i netop Kharkiv-regionen i løbet af de seneste par dage.

Det russiske forsvarsministerium har bekræftet retræten, hvilket de beskriver som en »regruppering«.

Siden 13. juli har Rusland erobret 450 kvadratkilometer ukrainsk land, men i samme periode har Ukraine generobret op mod 5.400 kvadratkilometer land.