En blodig ironi: El Salvador betyder Frelseren, men landet venter stadig på hans komme

Amerikanske rådgivere træner politibetjente, som skal anholde bandemedlemmer i det voldsplagede mellemamerikanske land. Og amerikanske dollar bygger de fængsler, som skal huse dem. Samtidig har præsident Trump flere gange truet med at trække sig ud af landet.

nytimessalvador EL SALVADOR VIOLENCE 8
De amerikansketrænede Jaguarer har anholdt et bandemedlem i Ilopange i det voldshærgede mellemamerikanske land El Salvador. Tatoveringen på ryggen viser, at han er medlem af gadebanden MS-13. Foto: Meridith Kohut/The New York Times Fold sammen
Læs mere
Foto: MERIDITH KOHUT

På en skyet eftermiddag ledte Mayra Ayala sin familie op over de snoede stier til kirkegården i bakkerne over Ilobasco et halvt hundrede kilometer uden for El Salvadors hovedstad. De ni mennesker i forskellige aldre passerede snesevis af mausolæer malet i klare farver, indtil de nåede frem til et lilla gravmæle med tre kors på toppen.

Der var gået to år, siden Mayra Ayalas mand, José, og to af hendes sønner, 21-årige Vladimir og 19-årige Douglas, blev dræbt af medlemmer af gadebanden MS-13.

José Ayala var landsbyleder i en af bandens højborge, og han havde ofte talt med Ilobascos borgmester og byens politi, som er oplært af rådgivere fra USA i at opbygge et tillidsforhold til de lokale beboere.

Men for ledelsen i MS-13 var de samtaler et signal om, at José Ayala var stikker – en påstand, hans familie afviser. En morgen i marts 2016 lagde de sig i baghold for Ayala og hans sønner ved familiens værksted.

45-årige Mayra Ayala og de fleste af hendes børn lever nu i skjul og flytter mellem forskellige huse i deres gamle kvarter. De støttes af hendes søn Alexander, der overlevede overfaldet og nu søger asyl i USA. Hun ved ikke helt, hvad hun skal mene om USAs engagement i landet. Et af de amerikanske initiativer til at bekæmpe bandekriminaliteten ødelagde hendes familie, men på mange måder har det alligevel gjort området mere sikkert.

»Taler man med politiet, er det en dødsdom,« fortæller hun. »Men det er godt at have politiet i kvarteret, for hvis de ikke var her, ville vi ikke være i live.«

USA har optrappet sin tilstedeværelse i landet over de seneste to år, og der er afsat millioner af dollar og snesevis af militære eksperter til at bekæmpe de voldelige bander, der sender så mange salvadoranere på flugt nordpå. Målet er at skabe et stærkt retssystem i El Salvador, men konsekvenserne af indsatsen er svære at vurdere.

Amerikanske rådgivere træner politibetjentene, som skal anholde bandemedlemmer. Amerikanske dollar bygger de fængsler, som skal huse dem. Et amerikansk institut i San Salvador underviser kriminalbetjente i at efterforske forbrydelser. Det er alt sammen en del af planen om at pumpe 750 millioner dollar (4,9 milliarder kroner, red.) ind i Centralamerikas voldelige trekant - El Salvador, Guatemala og Honduras. Og det ville være en katastrofe at gøre en ende på programmet, siger både amerikanske og salvadoranske myndigheder.

Mayra Ayala

»Ikke alle salvadoranere er medlemmer af en bande, vi er ikke alle sammen MS-13. Vi er bare fattige.«


Men præsident Trump har flere gange truet med at trække sig ud. Han anser MS-13 for en farlig kraft i USA, men har samtidig givet udtryk for en vis skepsis over for bestræbelserne om at bekæmpe gruppen i El Salvador. For mindre end en måned siden lovede han at trække USA ud af regionen.

Trumps vaklende støtte og voldsomme retorik – han har blandt andet påstået, at de fleste salvadoranere er bandemedlemmer i forklædning – har til tider truet de små sejre, ambassaden har kunnet bogføre i en region, hvor amerikansk indblanding historisk set betragtes med mistro.

»Ikke alle salvadoranere er medlemmer af en bande, vi er ikke alle sammen MS-13,« siger Ayala. »Vi er bare fattige.«

Kun få domfældelser

Til trods for den amerikanske indsats kæmper det salvadoranske retssystem for at opretholde blot et minimum af sikkerhed i landet.

El Salvador har en af de højeste mordrater i Latinamerika – 60 drab pr. 100.000 indbyggere – men landet har kun ét retsmedicinsk institut til at gennemgå beviserne. Det lille institut rummer et af landets to systemer til analyse af ammunition og en samling af gammeldags instrumenter til blodprøver. Plastikomslag til opbevaring af dokumenter er fyldt med blodigt tøj og håndvåben.

»Det her er det eneste laboratorium i hele landet, der kan modtage kropsvæsker fra et gerningssted,« siger direktør Gloria del Carmen Cárcamo. Men uden instrumenter til at teste DNA kan hendes institut ikke analysere tøj, som har tilhørt ofre eller gerningsmænd.

Men selv når beviserne efterforskes og analyseres, fører det sjældent til domfældelse. Ofte vælger ofre som familien Ayala at afstå fra anmeldelse, fordi de er bange for bandernes reaktion. Færre end én ud af tyve sager fører til domfældelse, vurderer amerikanske iagttagere.

En gennemgribende reform af systemet er imidlertid en næsten uoverstigelig opgave for et land, der først for nylig har påbegyndt genopbygningen efter den brutale borgerkrig i årene 1980-92. For 30 år siden støttede Reagan-regeringen El Salvadors daværende militærstyre i en kamp mod guerillakrigere, som kostede flere end 70.000 mennesker livet. Siden da har USA forsøgt at ændre sin rolle til en partner i kriminalitetsbekæmpelse snarere end militær sponsor.

Statisk støj fra Washington

Men selv med de få og langsomme fremskridt i El Salvador er den amerikanske støtte af afgørende betydning, siger politidirektøren Howard Cotto. Samarbejdet mellem de to lande er dog blevet kompliceret af præsident Trumps udtalelser om salvadoranere, bander og immigration.

Præsident Trump mener, at han deporterer salvadoranere i et ikke hidtil set tempo, at asylsøgere oversvømmer USAs grænser, og at den salvadoranske regering ikke gør noget som helst for at afhjælpe situationen. Men ifølge de seneste tal fra USAs eget udenrigsministerium er såvel antallet af migranter fra El Salvador som antallet af mennesker, som bliver sendt tilbage til deres hjemland, faldet betragteligt.

Jean Elizabeth Manes, USAs ambasssadør i El Salvador, forsikrer dog, at de amerikanske embedsmænd i landet ikke lader sig distrahere af Trumps bemærkninger. »Vi bevarer fokus på det, der er målet,« siger hun.

Oversættelse: Lars Rosenkvist