Eksperterne tvivlede på Modi: Nu fejer han al modstand væk med historisk sejr

Optællingen af stemmer efter Indiens seks uger lange parlamentsvalg er nu i gang. Og der er dårligt nyt til Kongrespartiet og Rahul Gandhi.

Tilhængere af det indiske Bharatiya Janata Parti (BJP) har iført sig masker af premierminister Narendra Modi og danser for at fejre valgsejren. Fold sammen
Læs mere
Foto: BIJU BORO

Premierminister Narendra Modi er måske nok en af de mest omstridte ledere, Indien har oplevet i årtier, men han synes alligevel på vej mod endnu en femårig periode som regeringschef, indikerer de foreløbige resultater af optællingen.

Modis Bharatiya Janata Parti (BJP) fører således i 292 valgdistrikter, og da der er 543 pladser at kæmpe om, vil 272 mandater være tilstrækkeligt til at sikre et flertal. Holder tendensen, vil BJP således ikke behøve at se sig om efter koalitionspartnere.

Sejren kan endog blive langt større, end de fleste analytikere forudså for blot et par måneder siden, da Modi syntes at kæmpe med landets økonomi.

Ifølge de største exitpolls, som blev udsendt efter valgstedernes lukning søndag, er Modis hindu-nationalistiske politik parret med hans bestræbelser på at vise et stærkt Indien over for omverdenen populært blandt landets 900 millioner registrerede vælgere.

Der tælles stemmer i Srinagar, Kashmir. Fold sammen
Læs mere
Foto: TAUSEEF MUSTAFA.

Efterhånden som der kom fart på optællingen af stemmer, og de første resultater viste en komfortabel sejr til premierminister Modi og BJP, steg det indiske aktiemarked to procent til sit højeste niveau nogensinde.

Narendra Modi anses for at være god for erhvervslivet. Han har forenklet skattesystemet og slået ned på korruption, og en af de mest markante resultater fra den netop overståede valgperiode var en gennemgribende revision af konkursreglerne.

Indiens aktiemarked har været det opløftende indslag i Asien, hvor især kinesiske aktier er faldet som følge af landets handelskonflikt med USA.

»Markedet reagerer med lettelse,« siger Jyoti Jaipuria, der har grundlagt investeringsselskabet Valentis Advisors:

»Nu er politikken overstået, og vi kan alle vende tilbage til det væsentlige.«

En begmand til Gandhi

Indiens magtfulde Gandhi-familie har gennem årtier ladet sig vælge til parlamentet i Amethi i den folkerige delstat Uttar Pradesh. Den 48-årige Rahul Gandhi, der leder Kongrespartiet, har således været valgt i delstaten siden 2004.

Formand for det indiske Kongresparti Rahul Gandhi ses her sammen med sin søster og partikammerat Priyanka Gandhi. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR.

Nu synes den position imidlertid at være bragt i fare. De foreløbige optællinger viser, at han ligger på linje med Smriti Irani fra Narendra Modis Bharatiya Janata. Hun er en tidligere TV-stjerne, som Rahul Gandhi besejrede i 2014.

Smriti Irani har været tekstilminister i Modis regering. Hun har været advokat for kvinders rettigheder, men forsøgte under en kort periode som informationsminister dog også at beskære pressefriheden. I den seneste tid har hun slået mere populistiske toner an og har plejet et glamourøst image på Instagram, hvor hun ofte optræder i traditionelle indiske klæder.

BJP har ført en intens valgkamp i Amethi i håbet om at kunne bringe Gandhi i forlegenhed. Selv om Rahul Gandhi skulle miste sit mandat i delstaten, vil han dog næsten med sikkerhed blive valgt ind i det nye parlament, for under de indiske love kan kandidater stille op i flere valgkredse. Rahul Gandhi er opstillet i Wayanad i delstaten Kerala, hvor han ventes at vinde uden problemer.

Foreløbig er cirka 25 procent af stemmerne talt op.

Oversat af Lars Rosenkvist