Efter topmødet i Hanoi: Nordkorea genopfører missilcenter

Sydkoreanske efterretningskilder mener, at genopbygningen kan være indledt allerede inden mødet i den vietnamesiske hovedstad.

Sohae-forsøgsstationen ses her på et luftfotografi. Forklaringerne i boksene beskriver den delvise genopbygning. Billedet er ifølge det oplyste optaget 2. marts og frigivet 5. marts 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

Nordkorea er begyndt at genopføre faciliteter, som anvendes til at sende satellitter i kredsløb og afprøve motorer og anden form for teknologi i forbindelse med landets interkontinentale, ballistiske missiler. Det oplyser amerikanske og sydkoreanske efterretningskilder.

Informationerne kommer få dage efter det fejlslagne topmøde mellem Nordkoreas leder, Kim Jong-un, og USAs præsident, Donald Trump, i Vietnams hovedstad. Den seneste udvikling kan være første tegn på, at Nordkorea forbereder sig på at afslutte det moratorium med hensyn til prøveaffyringer af missiler, som præsident Trump havde fremhævet som en større diplomatisk sejr.

Nordkorea indledte i sommer demonteringen af Sohae-satellitstationen i Tongchang-ri i den nordvestlige del af landet nær grænsen til Kina. Det skete efter Kims første møde med Trump i Singapore i juni. Nordkorea fjernede dele af et testcenter for motorer, en affyringsrampe til missiler og en bygning monteret på skinner, som ingeniørerne anvendte til at samle missiler for derefter at køre dem ud til affyringsrampen.

Bygninger og tekniske faciliteter blev dog ikke fuldstændigt skilt ad, men da Kim i september mødtes med Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, tilbød Kim at ødelægge missilerne i overværelse af amerikanske eksperter. Der er nu rejst tvivl om dette tilbud, fordi topmødet i Hanoi endte uden en aftale om en afvikling af Nordkoreas atomarsenal og missilprogrammer.

I Hanoi bad Kim Jong-un om en suspendering af de snærende sanktioner som modydelse for at nedlægge atomforskningscentret Yongbyon nord for Pyongyang samt anlæggene i Tongchang-ri. Præsident Trump afviste imidlertid udspillet og kaldte ophævelsen af sanktionerne for en for høj pris at betale for en delvis nedlæggelse af Nordkoreas atomare kapaciteter.

Selv om komplekset i Yongbyon har været anvendt til at producere materiale til atomvåben, menes Nordkorea at have andre faciliteter samt fissilt – altså spaltbart – materiale, atomsprænghoveder og missiler på andre hemmelige anlæg.

Genopbygning påbegyndt inden topmøde

Analytikere havde i kølvandet på sammenbruddet i forhandlingerne i Hanoi spekuleret over, hvad Kim Jong-uns næste skridt ville blive. I en tale nytårsdag advarede Kim Jong-un om, at Nordkorea ville finde »en ny vej«, såfremt USA insisterede på at opretholde sanktionerne.

Nyheden om genopbygningen af Tongchang-ri dukkede først op, efter at Kim var kommet hjem fra Hanoi tirsdag.

På dette foto fra april 2012 ses to nordkoreanske soldater foran en Unha-3 raket på Sohae-centret. Fold sammen
Læs mere
Foto: PEDRO UGARTE.

Repræsentanter for Sydkoreas efterretningsvæsen talte på et lukket møde i landets nationalforsamling tirsdag, og her kom det frem, at Nordkorea var gået i gang med at genopbygge anlæggene i Tongchang-ri, allerede før topmødet i Hanoi var begyndt, kunne sydkoreanske medier fortælle.

Nordkorea kan have ønsket at genopbygge anlæggene for at gøre den endelige nedlæggelse så meget mere dramatisk, såfremt topmødet i Hanoi var mundet ud i en aftale med USA, mente nogle efterretningskilder. Eller Nordkorea har måske ønsket at have mulighed for at genoptage prøveaffyringerne i det tilfælde, at topmødet løb ud i sandet.

De amerikanske efterretningskilder ønsker ikke at bekræfte de sydkoreanske forlydender.

Nordkorea har ikke gennemført prøvesprængninger eller missilaffyringer siden november 2017. Præsident Trump har henvist til denne kendsgerning som en afgørende sejr for hans politik med hårde sanktioner, som ifølge præsidenten har tvunget Nordkorea tilbage til forhandlingsbordet.

Oversættelse: Lars Rosenkvist