Det var kulisse i en James Bond-film. Nu lukker verdenskendt observatorium

Arecibo-observatoriet i Puerto Rico lukker efter 57 år i drift. Observatoriet var midtpunkt i en James Bond-film, og her har man opdaget asteroider og ledt efter fjerne planeter. Nu bliver et knækket kabel observatoriets endeligt.

Arecibo-observatoriet var længe verdens største af sin slags. Nu har mange års slid, kombineret med skader fra blandt andet orkaner og jordskælv, gjort, at det gamle observatorium skal lukke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ricardo Arduengo/AFP/Ritzau Scanpix

Mange vil kunne huske billederne af James Bond – alias skuespiller Pierce Brosnan – hængende i en arm i 100 meters højde over et jungleobservatorium i filmen »GoldenEye«.

Men mens mange af James Bond-filmene er indspillet i et studie, så var man denne gang landet i virkelighedens verden, nemlig på det verdenskendte Arecibo-observatorium dybt inde i Puerto Ricos varme regnskove.

Nu er det imidlertid slut for det 57 år gamle observatorium i junglen i Centralamerika.

I mange år var observatoriet verdens største af sin art og helt uundværligt, når forskere ledte efter oplysninger fra fjerne planeter eller holdt øje med asteroider, som potentielt kunne ende med at ramme Jorden.

Mange har set billeder af den enorme skålformede reflektor, der er hele 305 meter i diameter. Og mange har også set den hængende hvide stålkonstruktion, som indeholdt de tekniske dele, der gjorde, at man derfra kunne holde øje med rummet.

For få år siden blev observatoriet overhalet i størrelse af et nyt og mere moderne i Kina, og samtidig har det gamle observatorium været hårdt udfordret af vind, vejr og naturfænomener gennem dets levetid.

Den irske skuespiller Pierce Brosnan havde i mange år rollen som agent 007, James Bond. I filmen »GoldenEye« fra 1995 endte han blandt andet med at kravle rundt på Arecibo-observatoriet, som nu skal lukke. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix.

I 2017 blev det beskadiget af orkanen Maria, og de seneste år har flere jordskælv medført skader på den enorme konstruktion. Senest knækkede et af de mange kabler, som holder det tekniske udstyr hængende 137 meter oppe, og det fører nu til, at observatoriet lukkes.

De seneste år har det været University of Florida, som har haft ansvaret for driften af observatoriet.

Herfra har man undersøgt, om det ville være muligt at reparere det gamle observatorium. Konklusion er, at det vil være for dyrt og potentielt for farligt for de arbejdere, som skulle stå for arbejdet.

Derfor går man nu i gang med at lukke observatoriet og pille dele af det ned.