»Der er noget galt med, hvordan det kapitalistiske system fungerer«

Ulandsorganisationen Oxfam Ibis konkluderer i ny rapport, at uligheden mellem rig og fattig bliver stadig mere ekstrem, og at rige bliver rigere på bekostning af de fattige. Men er der noget galt med at tjene penge? Og hvordan hænger konklusionen sammen, når Verdensbanken samtidig konkluderer, at der bliver stadig færre fattige i verden?

En række lande har været ramt af sociale uroligheder de seneste år. I efteråret blev Chile ramt af omfattende demonstrationer og uroligheder, som blandt andet førte til løfter fra regeringen om omfattende økonomiske reformer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Edgard Garrido/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Når 2.143 rige personer sidder på så stor del af verdens velstand, at det modsvarer, hvad 4,6 milliarder mennesker – 60 procent af verdens befolkning – ejer, så må der være noget galt.

Det er i hvert fald konklusionen i den årlige ulighedsrapport fra ulandsorganisationen Oxfam Ibis, som mandag fremlagde rapporten, der baserer sig på tal fra den schweiziske storbank Credit Suisse.

Oxfam Ibis advarer om, at uligheden vokser, at de fattige betaler for en overklasse, der bare bliver rigere og rigere, og konkluderer samtidig, at stadig flere af verdens brændpunkter og konflikter skabes på grund af en ulighed mellem mennesker, som bare bliver større og større.

Men samtidig med Oxfam Ibis udmelding slår blandt andre Verdensbanken fast, at antallet af fattige i verden fortsætter med at falde. Og i en række af verdens største lande falder fattigdommen endda samtidig med, at en stadig mere købedygtig middelklasse vokser frem.

Er der noget galt med at tjene penge?
»Nej. Men der er noget i vejen, hvis man gør det ved at udnytte ansatte og kloden. Og der er noget i vejen med at tjene penge, hvis man gør alt, hvad man kan, for at undgå at betale skat,« siger Kristian Weise, der er generalsekretær i Oxfam Ibis’ danske afdeling.
Kristian Weise er generalsekretær for den danske del af Oxfam Ibis, der står bag en netop offentliggjort rapport om voksende ulighed i verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto/Cevea/Ritzau Scanpix.
Er der noget galt med et kapitalistisk system?
»Der er noget galt med, hvordan det kapitalistiske system fungerer. Vi har intet imod privat produktion og den private ejendomsret. Men det er et voksende problem, at velstand samles på færre og færre hænder, og at uligheden dermed øges,« siger Kristian Weise.

Stadig flere reagerer på uligheden

World Bank konstaterer, at antallet af mennesker under fattigdomsgrænsen fortsætter med at falde – endda markant. Hvorfor ser I anderledes på udviklingen?
»Der er kommet færre fattige. Men det er stadig knap halvdelen af jordens befolkning, der lever for under 5,5 dollar om dagen. Den gode historie er, at  antallet af fattige er faldet markant i Kina og Indien. Den dårlige del af historien er, at dér, hvor der er mange fattige i forvejen, er antallet af fattige øget,« siger Kristian Weise.
Hvorfor har I valgt at sætte fattigdomsgrænsen på 5,5 amerikanske dollar pr. dag, når World Bank opererer med 1,9 dollar pr. dag som tallet, de vurderer udfra?
»Vi bruger de 5,5 dollar, fordi vi dermed omfatter en langt større gruppe end de ekstremt fattige, som må leve for under 1,9 dollar pr. dag. Vi sætter fokus på den gruppe, fordi den består af mennesker, som er så fattige, at de ikke vil kunne tåle en enkelt dårlig høst eller andre uforudsete situationer, uden at deres økonomi bliver ødelagt,« siger Kristian Weise.
Kristian Weise, generalsekretær, dansk Oxfam Ibis

»Vi ser stadig flere mennesker reagere på uligheden. Se på de store internationale dagsordener, fra De Gule Veste til uroligheder i Chile, Libanon eller Hongkong.«


Hvordan ser et optimalt dansk samfund ud med jeres øjne?
»I Danmark skal vi sikre, at flere får del i den fremgang, som vi oplever. Vi skal sikre, at flere får bedre muligheder for at leve et bedre liv. Det er for eksempel et faktum, også i Danmark, at de laveste grupper oplever den mindste lønfremgang. Vi beder egentligt ikke om andet, end at Danmark lever op til den FN-målsætning, som den tidligere statsminister (Lars Løkke Rasmussen, red.)  har underskrevet, hvor målet er, at de 40 procent fattigste i et land, skal have en større indkomstfremgang end befolkningen som hele« siger Kristian Weise.
I har tungt fokus på et lille antal rige i rapporten. Hvorfor er det aktuelt?
»Uligheden er ekstrem i store dele af verden. Vi ser stadig flere mennesker reagere på uligheden. Se på de store internationale dagsordener, fra De Gule Veste til uroligheder i Chile, Libanon eller Hongkong, så er de drevet af ulighed. Det er vores holdning, at hvis vi tillader, at den økonomiske ulighed vokser sig endnu større, så får vi aldrig fjernet hindringerne for, at flere kan få et godt liv,« siger Kristian Weise.