Deltavarianten flår i Sydøstasien: Populært rejseland er tæt på bristepunktet

De klarede sig godt igennem det første år af pandemien, men nu står flere lande i Sydøstasien over for en stor stigning i antallet af bekræftede smittetilfælde.

Indonesien er blot et af flere lande i Sydøstasien, hvor sundhedspersonalet er hårdt ramt. Den stigende smitte skyldes blandt andet deltavarianten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dedi Sinuhaji/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronasmitten har på ny fået tag i Asien.

Ekstra hårdt går det udover Sydøstasien, hvor flere lande kæmper med de værste virusudbrud siden begyndelsen på pandemien.

Ansporet af lave vaccinationsrater og den meget smitsomme deltavariant, stiger antallet af bekræftede tilfælde markant.

Flere af de sydøstasiatiske lande formåede sidste år at dæmme bedre op for smitten end lande som Kina, Japan og Sydkorea, men nu presser smitten sundhedsvæsnet til »bristepunktet«, skriver CNN.

Flere hospitaler mangler senge, udstyr og ilt, mens personalet kæmper for at holde patienter i live.

Som resultat af den akutte krise må flere fabrikker lukke, fordi mange borgere tvinges i karantæne.

Situationen har skabt en stor frustration, og i både Malaysia og Thailand er der flere steder demonstrationer, hvor borgere protesterer imod deres regerings håndtering af pandemien.

Mens mange andre lande fortsat formår at have smitten under kontrol trods deltavarianten, er det svært at opretholde dette i Sydøstasien, idet kun en lille del af befolkningerne er vaccineret.

I Vietnam er mindre end en procent færdigvaccinerede, i Thailand er kun lidt over fem procent færdigvaccinerede, mens knap otte procent indoneserne er færdigvaccinerede. Det viser tal fra Our World in Data.

Vietnam, der ofte er et populært rejsemål for danskere, kom til en start godt i igennem pandemien. Blandt andet takket være en aggressiv strategi med hensyn til at isolere smittede. Vietnams myndigheder beordrede tidligt borgere i isolation ved selv den mindste mistanke.

Indbyggerne har det seneste halvandet år kunnet leve stort set normalt, men siden april er smitten taget til. Det har resulteret i, at både Hanoi og Ho Chi Minh City nu er under streng nedlukning.

I alt er 181.000 tilfælde blevet bekræftet i Vietnam siden pandemiens begyndelse, mens 2.327 i Vietnam har mistet livet. Det viser tal fra Johns Hopkins University.