Dagens overblik: Sydamerikas hårdeste coronabenægter må give op - er selv blevet smittet

Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, er blevet kendt for at være stærkt mistroisk over for alvoren af coronavirussen. Han har afvist at sende Brasilien i nedlukning, og smittetallene og antallet af døde stiger i landet. Og nu er præsidenten selv også ramt af coronavirussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brasiliansk TV/Reuters/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til onsdagens udgave af dagens overblik. Vi kommer ikke uden om det. Altså at tale om coronavirussen. Men selv om der stadig er masser at være opmærksom på i forhold til virussen, så er der efterhånden godt gang i samfundet – både her og der – trods sommerferiens indtog. Lad os komme i gang:

Vi skal forbi dagens tal for coronavirussen. Og i samme spor, så bliver Brasiliens præsident, den coronabenægtende Jair Bolsonaro, nok nødt til at justere sine holdninger. For præsidenten er nu selv smittet med covid-19 og skal finde ud af, hvor hårdt den rammer ham.

Man kan sige, at lederen af Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, ligeledes er hårdt ramt. Det er, som om kritikken af hans lederskab ingen ende vil tage. Nu er der igen gang i personangrebene. Og så stiller vi spørgsmålet »hvorfor kan I ikke bruge danskere i direktionen?« til Danske Bank. For den store danske bank mangler i den grad både danskere og kvinder i direktionen og risikerer derfor hård kritik for måden, man sætter bestyrelsesholdet på.

Men før vi kommer dertil, slår vi et smut forbi de dugfriske coronatal, der fortæller historien om coronapandemiens udbredelse både herhjemme og i udlandet.

Bekræftede smittede i Danmark: 12.888
Antal bekræftet døde i Danmark: 609
Antal bekræftet overstået smitte: 11.983
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 11.799.443
Antal døde på verdensplan: 543.558

Du kan læse mere om dagens coronatal her.

Benægteren, der nu selv er smittet

Der er langt fra så festligt som normalt i Brasilien i disse uger og måneder. For selv om vi i Danmark kan føle, at coronavirussen har ramt, så det kan mærkes, er det intet at regne for, hvordan den har spredt sig og gjort ondt på befolkningen i Sydamerikas største land.

Tirsdag var tallet for brasilianere, som var eller havde været smittet med covid-19 på 1,63 millioner. 65.631 brasilianere er indtil videre døde af virussen, og antallet af smittede bare fortsætter med at stige.

Det er en udvikling, som ikke ligefrem er blevet bedre af, at Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, er en regulær coronabenægter. Politikeren, der er tidligere officer, har stået i spidsen for Brasilien siden 1. januar 2019 og har stædigt holdt fast i, at coronavirussen ikke var synderlig farlig. Derfor har han nægtet at indføre de mere strenge tiltag, som i andre lande har holdt både antallet af smittede og dødstallet nede.

Nu får præsidenten så tid til at tænke lidt over, hvad der er rigtigt eller forkert under en pandemi. For Jair Bolsonaro måtte tirsdag stå frem og fortælle, at han nu selv er smittet, men heldigvis kun har mildt ubehag.

Mon ikke præsidentens kritikere og fjender vil have travlt med at håne manden, der blandt andet har optrådt i store menneskemængder midt under pandemien, men som nu selv nødtvungent må bruge maske – og krydse fingre for, at han kommer godt igennem virussen.

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, er blevet kendt for at være stærkt mistroisk over for alvoren af coronavirussen. Han har afvist at sende Brasilien i nedlukning, og smittetallene og antallet af døde stiger i landet. Og nu er præsidenten selv også ramt af coronavirussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brasiliansk TV/Reuters/Ritzau Scanpix.

Bølgen ruller for Thulesen Dahl

Når en bølge først ruller, så kan det nogle gange være endog særdeles svært at få den bremset.

Spørg bare Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. Mon ikke han havde vænnet sig til en stadig og voksende succes for partiet? For tallene havde jo nærmest kun vendt opad for ham og partiet, der bare voksede og voksede.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, presses af dårlige målinger og voksende kritik i baglandet. Nu træder en lokal byrådspolitiker fra Esbjerg frem og kræver hans afgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Nu er det efterhånden fortid med al den succes. For Dansk Folkeparti lever i en tid, hvor sporene fra det seneste dårlige valgresultat stadig gør ondt, hvor målinger viser, at vælgerne ikke er til sinds at vende tilbage, og hvor partiets lokalafdelinger er godt og grundigt utilfredse med meget, der gøres og ikke gøres på Christiansborg.

Mandag fik kritikken endnu et ansigt. Hans K. Sønderby, der er byrådsmedlem for DF i Esbjerg, opfordrede åbent Thulesen Dahl til at trække sig. Det er sjældent, at underskoven af lokalpolitikere så direkte går til angreb på partitoppen – og det gør situationen så meget mere farlig for partiformanden. Det vurderer blandt andet Berlingskes politiske redaktør, Pia Glud Munksgaard, sådan som du kan læse her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

I Banken taler man nu engelsk, eller svensk eller måske hollandsk

Banken, skrevet med stort begyndelsesbogstav. For sådan har det altid været, når man omtalte Danmarks største bank, Danske Bank.

Men selv om Banken fortsat er både størst og dansk, så er der meget, som ændrer sig bag murene ved Holmens Kanal i indre København. For i direktionen tales der nu fremmedsprog, når de otte direktører skal kommunikere. To er hollandske. To er svenske, en er fransk, en er tysk og så et par danskere.

Det er en voldsom ændring på bare få år. Man skal ikke have læst meget i de historiske bøger for at vide, at engang skulle enhver Danske Bank-ansat med ambitioner have været forbi bankens Fredericia-afdeling, hvis man ville op i direktionen. I dag er det nærmest et must, at man kommer fra udlandet.

Topchefen i Danske Bank, Chris Vogelzang, er hollænder, tidligere finansminister og står nu i spidsen for en direktion i Danske Bank, som får færre og færre danske medlemmer. Det er alvorligt for banken, lyder kritikken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Nu kritiserer en række iagttagere, at så mange direktionsmedlemmer ikke er danske. Der mangler grundviden om danske forhold – og så mangler der i øvrigt anciennitet i direktionen, lyder kritikken blandt andet.

Det kan du læse meget mere om i Berlingske Business her.

Det sker idag:

Boligtal: Boligsiden.dk offentliggør tal for boligsalget i juni, herunder hvordan priserne har udviklet sig, hvor længe boligerne har ligget, inden de er blevet solgt, og hvor store afslag der måske er gået. Og stik mod forventningerne er priserne bare fortsat op. Læs mere om det her.

Udland: USAs præsident, Donald Trump, skal møde sin mexicanske kollega, Andrés Manuel López Obrador. Mon ikke coronavirussen også her bliver et hedt emne – og selvfølgelig den mur, som Trump stadig vil bygge mellem de to lande? I begge lande fortsætter antallet af smittede med at vokse – også i grænseegnen.

Dom: Klokken 13.00 ventes der dom mod Britta Nielsens tre børn, to kvinder og en mand. De tre er tiltalt for groft hæleri for samlet omkring 51 millioner kroner.