CNN: Russiske flådeskibe spottet nær gaslæk

Kilder har fortalt CNN, at der var russiske skibe i nærheden, da to eksplosioner sprængte hul i Nord Stream-ledningerne. Det er dog ikke ualmindeligt at se russiske skibe i området.

 
Der er konstateret lækager flere steder på Nord Stream-gasledningen ud for Bornholm. Grafik: Kristian Stauning Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge CNN blev der mandag og tirsdag observeret skibe fra den russiske flåde i Østersøen tæt på de lokationer, hvor der er sprængt hul på Nord Stream 1 og 2.

I sidste uge blev der spottet russiske ubåde i samme område.

Det skriver mediet, som hævder at have oplysningerne fra »vestlige efterretningsfolk«, der ikke optræder med navn i artiklen.

Kilderne fortæller til CNN, at det endnu er uvist, hvorvidt de russiske skibe har noget med eksplosionerne at gøre – men at de spiller en rolle i myndighedernes efterforskning af hændelserne.

Målestationer i både Danmark og Sverige registrerede natten til mandag en stor eksplosion klokken 02:03 og endnu en mandag klokken 19:04.

En unavngiven kilde fra det danske forsvar siger til CNN, at det langtfra er usædvanligt at se russiske flådeskibe i området.

»Vi ser dem hver uge,« siger kilden.

»De russiske aktiviteter i Det Baltiske Hav er øget de seneste år. De tester ganske ofte vores opmærksomhed – både til søs og i luften.«

Det fremgår ikke af CNNs historie hvilket land, der skulle have observeret skibene fra den russiske flåde mandag og tirsdag. Det er også uklart, hvor tæt på gaslækkene de russiske skibe skulle være set.

Amerikanske efterretningskilder fortæller til CNN, at de stadig ikke har en forklaring på, hvad der forårsagede eksplosionerne og gaslækkene.

Der kan gå 14 dage, før efterforskerne får mulighed for at komme ned til gasrørledningerne og undersøge hullerne nærmere, har forsvarsminister Morten Bødskov (S) udtalt. Så længe gassen strømmer ud af hullerne, er det umuligt.

Både den danske og svenske statsminister har udtalt, at gaslækkene skyldes »bevidste handlinger«.