Carla Sands vil ikke give en garanti for, at amerikanerne ikke selv spionerer i Danmark

Trods advarsler om kinesisk spionage i Danmark ville USAs ambassadør i DR-programmet »Detektor« ikke love, at amerikanerne ikke selv gør det samme. Senest har Carla Sands i et debatindlæg frarådet Danmark og Færøerne at vælge den kinesiske televirksomhed Huawei til at stå for udrulningen af det nye og hurtigere 5G-netværk.

»Jeg har ikke viden om, at USA spionerer i Danmark. Og jeg har heller ikke viden om, at Danmark spionerer i USA. Men vi ved, at Kina spionerer, og det er en del af, hvem de er,« sagde hun til DRs »Detektor«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Mens USAs ambassadør i Danmark, Carla Sands, i skarpe vendinger advarer Færøerne og det danske rigsfællesskab mod kinesisk spionage, nægter hun at give en garanti for, at danskerne til gengæld kan være helt rolige, når det gælder spionage og overvågning fra amerikansk side.

Det er DR-programmet »Detektor«, som i et interview har spurgt ambassadøren. Carla Sands kaldte det i interviewet for »et unfair spørgsmål« og forklarede efterfølgende, at hun ikke har nogen kontrol over, hvad der vil ske i fremtiden. Hun appellerede i stedet til at tale om det tætte samarbejde og sikkerhedspartnerskab, som USA har haft med Danmark siden Anden Verdenskrig.

»Vi er hinandens tætteste allierede og partnere,« sagde hun.

Derudover ville hun over for »Detektor« hellere fokusere på Kina og og Kinas historik.

Senest har Carla Sands frarådet Danmark og Færøerne at vælge den kinesiske virksomhed Huawei til at stå for udrulningen af det nye og hurtigere 5G-netværk.

I november skrev ambassadøren et debatindlæg i den færørske avis Sosialurin. Her opfordrede hun ifølge »Detektor« Færøerne til at overveje europæiske eller amerikanske firmaer til at udrulle 5G-netværket. Siden har hun sagt til DR Nyheder, at »fortalere for Huawei bliver betalt for at promovere Huawei.«

Mørklagt samtale

Ambassadørens råd om ikke at vælge Huawei kommer i kølvandet på den sag, som har hvirvlet Danmark og Færøerne ind i en international debat om Kinas udenrigspolitiske fremfærd. Belingske kunne 10. december løfte sløret for det præcise indhold af en afgørende lydoptagelse og bringe en udskrift af en samtale mellem den færøske miljø- og erhvervsminister Helgi Abrahamsen og en højtstående embedsmand om forhandlinger med den kinesiske ambassadør i Danmark.

Lydoptagelsen dokumenterede indholdet af en ellers mørklagt samtale mellem Helgi Abrahamsen og den mangeårige departementschef Herálvur Joensen 15. november i år. Optagelsen blev 2. december omfattet af et fogedforbud rettet mod den færøske TV-station Kringvarp Føroya. Forbuddet kom 22 minutter før, færøsk TV ville have bragt dele af lydoptagelsen.

Da »Detektor« under interviewet gentog spørgsmålet om, hvorvidt Carla Sands som USAs ambassadør kunne garantere, at USA ikke vil spionere i Rigsfællesskabet svarede hun:

»Jeg har ikke viden om, at USA spionerer i Danmark. Og jeg har heller ikke viden om, at Danmark spionerer i USA. Men vi ved, at Kina spionerer, og det er en del af, hvem de er,« sagde hun.